První je volba odrůdy, ale pokud už máte na záhonku "něco" tak už to letos neovlivníte.
Druhá věc je vlhkost při skladování, ta se dá regulovat větráním×přikrytím kašírovanou folií nebo několika vrstvami novin...
Třetí věc je teplota skladování. Poslední týden před kuchyňskou přípravou by bramborry měly vydýchávat vždy při pokojové teplotě nebo blízko pod ní (je chybou brambory přinesené z obchodu nebo vlastního sklepa dát do ledničky). při dlouhodobém uskladnění je nejlepší teplota kolem 5-7°C Nižší je lepší pro delší skladování, ale vyžaduje větší péči při vyskladnění. Vyšší nevadí tolik, ale zkracuje skladovací dobu.
Brambory nechte co nejdéle v té nevytápěné kůlně. Pokud část necháte i v době venkovních mrazů s rizikem, že v kůlně klesne teplota pod 2°C, počítejte s tím, že je pak musíte mít cca měsíc při teplotě nad 10°C a další týden těsně před konzumací při pokojové teplotě.
I v dřevníku můžete mít umístěnou tepelně izolovanou dobře odvětranou bednu, kde si brambory udrží teplotu podstatně déle a husté králičí pletivo na povrchu tepelné izolace zabrání hlodavcům dostat se dovnitř. Je spousta digitálních teploměrů s nastavitelným alarmem a externím čidlem pro ponoření do bazénu nebo vložení do ledničky. Rozhodně je lepší mít přitápěnou bednu v kůlně (přitápíte cca z -3°C na cca +3°C) než klimatizací ochlazovanou skříň v bytě (ochlazujete z cca +18°C na cca +7°C).
Ani brambory pro sadbu však nelze skladovat při teplotě pod 0,2°C.