Příprava půdy pro brambory



host - 199.110 (?)
26.4.2008 22:49
zelene hnojeni i slama taky pomuze chce to cas a klid
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 199.110 (?), 26.4.2008 22:38
po case (dest vitr cca 3 tydny) se da puda lip okopavat chce to cas
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jarda H. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (63) - 215.26 (?), 26.4.2008 22:44

Díky, díky. Teď už mám brambory zahrobkovaný, tak doufám, že z toho něco bude. Uvidíme, jak půjdou okopávat a přihrnovat, až (jestli) porostou. No a po nich zkusím postupně přidat kompost a třeba i ho namíchat s tím pískem a rotavátorem to zapracovat. Snad z toho něco bude.

A co třeba na pozdim zelené hnojení, případně tam navozit a zaorat slámu? Máme ji staré na půdě požehnaně. Nezlehčila by to?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 199.110 (?), 26.4.2008 22:49
zelene hnojeni i slama taky pomuze chce to cas a klid
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 72.81 (?), 28.4.2008 10:13

zelené hnojení lze rozhodně doporučit, prokořenění udržuje půdu ve strukturním stavu. Se slámou k bramborám bych byl velice opatrný, má široký poměr C: N (uhlík, dusík), takže se pomalu rozkládá a její nerozložené zbytky velmi podporují strupovitost brambor. Takže když už, tak rozřezanou a s močůvkou (ale zase problém močůvka x kvalita brambor), hnojůvkou, N hnojivem. V této situaci se může vyplatit zmíněný rotavátor, upravenou slámu by napřed zamíchal do svrchní vrstvy půdy a za čas by teprve následovala orba. Ještě k těm plevelům, pokud máte na pozemku vytrvalé plevele, jako pýr, pcháč, atp., pak je asi jedinou možností, jak je zlikvidovat, ošetření glyfosátem mimo vegetaci hlavní plodiny, mechanická kultivace jenom roztahuje vegetativní orgány po pozemku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 30.4.2008 23:59

Dnes jsem navštívil kamaráda a koupil něco bramborové sadby.Při té příležitosti jsem si prohlédl technologii na jejich výsadbu.Musím si přiznat, že na to nikdo nemáme technologické vybavení,půda se nařádkuje do hloubky 50 až 60 cm, potom stroj mezi řádky půdu proseje a odstraní kamení, pak teprve sazečka vysadí bramborovou sadbu, poměrně hluboko, aby nové hlízy nevyrůstaly na světle(zelenání).Tak hluboko jsem ještě brambory v životě nesázel a ani mi to moje mechanizace do budoucna nedovolí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.40 (?), 1.5.2008 14:24

chci se zaptat, ohledně té hloubky výsadby. Tím hodně hluboko myslíte od původního povrchu pozemku, nebo že je nad hlízou nahrnuto větší množství ornice? Podle mých dosavadních zkušeností a teoretických znalostí s velkovýrobním i maloparcelkovým pěstováním brambor je v neextrémních podmínkách, při sponu 750 x 300 mm optimální dodržet obvykle doporučovanou hloubku výsadby max. 8 cm od původního rovného povrchu pozemku a nahrnout okamžitě nad hlízu 150 mm ornice, při lichoběžníkovém tvaru hrůbku. Při řezu hrůbkem je pak vidět, že hlíza leží přibližně v hloubce odpovídající povrchu meziřádku. Porost pak podle předsadbové přípravy (narašování, předkličování) vzchází asi do 3 - 5 týdnů. Při větší hloubce docházelo vždy ke zřetelné retardaci vzcházení, zvláště při mechanizované výsadbě (nemožnost naklíčení) odrůd se silnější dormancí a zpomalovala se i sklizeň, protože vyorávač musel být vice zahloubený a prosít větší objem ornice. Je ale pravda, že se nejednalo o technologii se separací kamene, jenom s kypřením 120 - 200 mm. Proto by mě velmi zajímali jiné zkušenosti, v tomto případě kolik mm ornice bylo nad hlízou při Vámi zmíněném postupu nahrnuto, předem díky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 4.5.2008 10:23

Výsledná vychází dle Vašeho popisu, prossáté půdy je kolem 200mm, sazečka pak sází asi 120 až 150mm a nahrobkuje zhruba dle popisu.Dále už během vegetace nedochází k žádné proorávce, tedy nahrnutí půdy k rostlině.Je to pro někoho možná nepochopitelné, ale výnosy šli nahoru.Proorávka se dříve prováděla zejména kvůli zahrnutí brambor vyčnívajících na povrch (zelenání),dnes je jednodužší takové vyřadit a zpracovat třeba jako krmné.Tolik velkovýroba.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 1.5.2008 7:49

Myslím si ohledně zeleného hnojení a slámy v podstatě totéž co pan 72 81. Tu slámu bych možná - s močůvkou nebo močovinou nejdřív rok nebo dva zkompostoval. Teprve potom zapravil do půdy.  Nemusí být úplně na prach, i v hrubším stavu s polozetlelými kousky půdu vylehčí. Taky se se slámou v tomto stavu lépe pracuje a je jí na objem méně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 90.175 (?), 25.4.2013 8:33

S tou nutnou chémií nemohu souhlasit! Měl jsem políčko asi 2,5 aru na brambory. První rok se to oralo až na jaře - jen asi 14 dní před saděním brambor... hroudy tam samozřejmě byly stále, ale malotraktor to zvládl...  To políčko bylo samý pýr plazivý... některé hroudy se vůbec nerozpadaly... a vydržely několik měsíců skoro ve stejném stavu - naopak ještě obrazily...))) 
Že sklizen nebyla nic moc je snad jasné - možná aj 1:1 :D

Na podzim sem si s tím ale dal trochu víc práce a políčko o rozměrech cca 25 x 10 m proplel - ručně! Založil jsem si vedle pýrový kompost a normálně ho všechen zkompostoval.

Další rok byl už mnohem lepší!!! Zjara se při kypření půdy vytahal další pýr a zase sme dali brambory - tentokrát byl výsledek už trochu jinde :)

Třetím rokem bylo políčko už skoro bez pýru - a bez jediné chemické sračky !!!  Stačí jen vynaložit  "trochu"  té fyzické práce - samozřejmě čím více tomu věnujete, tím lepších a rychlejších výsledků dosáhnete!!!
Takže to bez chemie jde a to čistě mechanickou cestou!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 105.171 (?), 22.6.2011 6:31

Dobrý den, i když se budou brambory za chvíli již sklízet, zajímal by mě způsob jejich sázení pod pluh s technikou Tera. S proorávacími radličkami vepředu to žádný zázrak v mých podmínkách není (s radličkami vzadu to nejde vůbec). Při orbě používám vždy předchozí řádek k vedení kola orebné sestavy. Nedovedu si představit, že bych kolem jel po naházených bramborách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika