Živý plot z mochny



lenousek - (8) - 130.243 (?) 
21.9.2012 14:07, zobrazeno: 6870x

dobrý den,

ráda bych požádala o radu. Chystám se vysadit živý plot o výšce cca 2 metry. Představovala bych si jej z mochny, Katherina Dykes. Brouzdám po internetu a někde jsem našla informaci, že je tento keř této výšky schopen dorůst a někde se píše, že dorůstá 1 metru.

V případě, že budu tento keř každé jaro stříhat do nějakého pravidelnějšího tvaru, bude kvést?

Děkuji moc za radu.

Lenka K.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 220.182 (?), 21.9.2012 14:12

V dendrologii je š.1,5-2m a výška 0,5-1m. Křovité mochny nebývají vysoké. Po střihu normálně kvetou, sestřihuji je asi na polovinu každé jaro.  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Liberda Zdenek - (29) - 175.130 (?), 21.9.2012 22:27

Dobrý večer. Mochnu bych vám moc nedoporučoval, protože v období bez listí je to hnusný /můj názor a nikomu jej nenutím/ propletený porost zastřižený do nějakého tvaru.  Opravdu nevypadá dobře. Jó, až se zazelená a rozkvete to je o něčem jiném. Je na každém zda půlku roku bude chtít koukat na šedou změť roští. Výška byla do 130 cm a snáší naprosto perfektně jakýkoliv střih a i potom kvete. Velká nevýhoda tohoto živého plotu je, že snadno hořl!!! Tady na Šumavě se mochna začala zlelenat dot pozdě, proto jsem ji nahradil částečně kosodřevinou. Jako nejednodušší a nejlevnější živý plot považuji smrkový. Zdeněk  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 8.1 (?), 22.9.2012 7:37

Málo střííhaná mochna může dorůst skoro 2 metry. Nejvíce rostou žlutě kvetoucí kultivary s většími listy. S drobnějšími listy bývají asi o třetinu menší.

Používám je na nízké obruby keřových skupin. Každé jaro je stříhám cca 20 cm od země. Na jaře rychle obrazí a kvetou nepřetržitě od května do listopadu. V tom jsou tedy nepřekonatelné.Velkolisté mě dorůstají tak kolem 1 metru, drobnolisté cca 70 cm. Nízký Goldtepich mám druhým rokem a zatím se bez stříhání drží do 20 cm od země.

Pokud se přes zimu nechcete dívat na holé větve, dají se stříhat i na podzim (doporučován ale bývá jarní střih kvůli nebezpečí zahnávání ustřižených konců větv - jako u Budlejíí). Letos to chci ale také vyzkoušet, protože část mochen mám mulčované kačírkem a pod keři po podzimním opadu je hromada suchých zbytků, které se z kačírku špatně ostraňují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika