Živý plot v jílovité půdě

host - 106.129 (?)
13.4.2010 9:44

Zkuste treba obycejny hloh (crataegus monogyna), sam jsem ho loni daval na extremne zaslunena a sucha mista (nic jineho tam nerostlo, poradila sama priroda). Nenarocny na zavlahu. V Cechach mu zatim lide moc nepreji, v Anglii je stejne bezny jako habr nebo tis. Dejte to do trojsponu a za tri roky budete na metrove vysce z kontejnerovanych sazenic 40 cm (kolem 20,- ve velkoobchodnim nakupu).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 156.3 (?), 19.3.2010 16:11, zobrazeno: 15329x
prosím o radu jaký vybrat stálezelený porost na živý plot kolem příjezdové cesty. Stačí výška 150 cm. Z listnatých se mi nejvíce líbí asi bobkovišen, z jehličnatých skoro všechny. Hlavně mám strach z toho jílu, že se mi tam ničemu nebude dařit, pokud máte někdo s podobnou zeminou zkušenost a mát pro mě nějakou radu, jak by se daly vhodné dřeviny třeba pěkne nakombinovat, sem s ní :). Zem bývá v létě ztvrdlá, naopak v deštných měsících bobtná a je stále vlhká a mazlavá - fuj. Nebo se v tomto případě nemám do ničeho pouštět sama a raději se obrátit na zkušeného zahradníka? Děkuji

host - 176.18 (?), 19.3.2010 22:48

Z jehličnanů se do jílovité půdy na živé ploty hodí Chamaecyparis Lawsoniana(cypřišek), Taxus (tis) aThuja occidentalis, ze stálezelených listnáčů Ilex aquifolium (cesmína), Mahonia aquifolium, Pyracantha coccinea (hlohyně) a Viburnum pragense(kalina).           Lída

host - 27.211 (?), 26.3.2010 20:59

Dobrý den, mám podobný problém, umocněný navíc tím, že jsme na větrné hůrce, kam cypřišek dle různých zdrojů nepatří. Chceme neopadavý plot a do tújí se nám moc nechce. :o(

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 176.18 (?), 26.3.2010 21:55

Výše jsou uvedeny i stálezelené listnáče. Osobně bych doporučovala nejspíš hlohyni (Pyracantha coccinea), je odolná, nenáročná, může růst volně, dá se i stříhat. Kvete bíle a plody má podle odrůdy žluté, oranžové nebo červené, zdobí ji dlouho do zimy. Přikládám fotky z netu, je tam z ní i živý plot.   Lída

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 27.211 (?), 27.3.2010 13:39

Ještě bych se chtěla zeptat, když vidím to množství květů, jak je to s vůní, jedná se o plot zhruba dvacetimetrové délky, tak aby to až tak moc nevonělo.  Díky moc za radu. :)

host - 176.18 (?), 27.3.2010 15:19

Sama mám zakrslou, nijak nevoní, tak předpokládám, že nevoní ani vzrůstné kultivary (ani se o vůni nikde v literatuře nezmiňují). Ještě má i tu výhodu, že při nákupu není příliš drahá...           Lída

host - 191.41 (?), 10.5.2010 17:24

Hlohyně voní docela silně-podobně jako hrušeň-to znamená, že tato vůně zrovna každému nevoní. Navíc má velmi ostré dlouhé trny. Roste velmi bujně a dospělé keře tvarovat vlastními silami je téměř nemožné (práce pro vraha). Máme z hlohyně 150 m živý plot starý cca 13 let - vím o čem mluvím.

host - 106.129 (?), 13.4.2010 9:44

Zkuste treba obycejny hloh (crataegus monogyna), sam jsem ho loni daval na extremne zaslunena a sucha mista (nic jineho tam nerostlo, poradila sama priroda). Nenarocny na zavlahu. V Cechach mu zatim lide moc nepreji, v Anglii je stejne bezny jako habr nebo tis. Dejte to do trojsponu a za tri roky budete na metrove vysce z kontejnerovanych sazenic 40 cm (kolem 20,- ve velkoobchodnim nakupu).

host - 191.41 (?), 10.5.2010 17:27

Hloh není stálezelený. Ideální je ptačí zob-neopadavý kultivar. Roste rychle, větve měkké. bez trní, péče nenamáhavá.

host - 49.39 (?), 10.5.2010 17:36

Neopadavý ptačí zob je téměř fikce.

Zatím jsem se s opravdu neopadavým ptačím zobem asi nesetkal. I odrůda Atrovirens (Ligustrum vulgare Atrovirens) podle mých zkušedností velmi opadává a ptačí zob vejčitolistý (Ligustrum ovalifolium a jeho žlutolistá odrůda), který je také často uváděn jako neopadavý, stálezelený či poloopadavý taky podle mých zklušeností 90% listí shodí už na podzim, zbatek během zimy a navíc dost často namrzá (na "větrné hůrce" by to nebylo to pravé).
Hlohyně by asi byla spolehlivější.

Anebo udělejte pořádnou výměnu půdy (celý pás pro výsadbu živého plotu v šířce cca 1 m a v hloubce nějakých 0,4-0,5 m) a použijte zimostráz (Buxus), který je ze stálezelených listnatých dřevin asi nejodolnější

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025