živý plot



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 161.21 (?) 
7.8.2013 10:15

Ha, omyl, ta fotka v mém příspěvku je samozřejmě nesmysl, to je sice stejné místo, ale foceno v opačném směru. Takže napravuji a posílám na druhý pokus rok a půl starý brest (za lavičkou).


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
host - 142.92 (?), 7.7.2014 22:13

Pripajam sa zo svojou skusenostou - vyssie v diskussi som pridaval postupne fotky.

Momentalne ma plot 1 rok a 2 mesiace, vyska cez 120 cm. Mame ho 80 metrov, strihal som minuly rok 5 krat, tento uz 2x a akcia vzdy na 30 minut (bez problemov) - vetvicky su male, daju sa rychlo pohrabat a sklidit.

Dolezite je ale, ze ja ho nechavam volne rastuci, chcem ho mat cez 1,5-2 metre siroky, zacal uz prerastat aj pletivovy plot, ktory casom snad schova. Takze strihal som 7krat len zvrchu a 2x z bokov. Taktiez mam plotovu pilu na baterie, takze sa netaham z kablami. Uvidime pokial ta vydrzi, ma zaber do 12mm a vetvicky co striham nemaju cez 4-5mm.

Taktiez dolezite: Uz vyssie spominali, ze zhola vyholuje, resp. tlaci sa do neba a pri zemi je relativne holy. Ked sadite, tak skutocne davajte do dvoj radu 30x30 cm, a potom nemate problem. V niektorych miestach sme polavili a pri sade urobili medzeru vacsiu. Niekde potom vzniklo hole miesto - nie vsade kde su kry vo vacsich rozostupoch. Jelikoz ale mame stale odlozenych v pieskovo/raselinovej jame cca 30 zivych rastlin, ktore v nej bez problemov ziju tak som na zaciatku roka niekolko rastliniek vybral, nasadil na prazdne miesta, zastrihol zas na 10 cm a rastlinky to miesto uz za 2 mesiace zakryli. 

Druhy krat by som do ineho plota nesiel, od suseda mam ptaci zob, zlaty dazd, svidu, atd (trosku variacie) a tieto kricky som sadil v rovnakom case ako brest. Vysledok? Vyska cca 70 cm, u niektorych 50 cm. Zalievam a hnojim hojne a rovnako. Podmienky rovnake - slnecno, vyhen. 

Zaujimave este je, ze ako polievanie ovplyvnuje rast. Ak zalievam (2 krat do tyzdna), brest rastie velmi rychlo. Ak nezalievam (minuly rok sme nemali 2 mesiace vodu v cervenci/srpnu), a nesmeli sa zalievat zahrady, zalial som 2x za 2 mesiace (teploty okolo 30 stupnov). Neuschlo vobec nic, vobec to nebolo poznat na breste, iba prestal rast, zatial co ostatne rastliny mali co robit aby prezili (a to som ich zalial min. 6krat za tie dva suche mesiace).

Takze je to nezmar, ja by som ho zaradil medzi plevely, podobne zkusenosti mam naozaj s burinami, pripadne som videl u ptacieho zobu, vinica, atd. Nie nadarmo je v niektorych krajinach zakazany vysadzovat do prirody ako 

Aktualne foto
Aktualne foto
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 11.25 (?), 30.9.2015 9:59

Dobrý den, s přítelkyní si chceme založit živý plot. Nejvíce nás uhranuly bambusy, ale ty jsou mimo naše finanční možnosti - co jsem tak našel, tak sazeničky stojí 300+. Uvažujeme o tom habru, ale nelíbí se nám, že opadává. Takže to asi vyhrají thuje, ty jsem teda moc nechtěl, protože je mají i rodiče, ale jsou docela levné a jak už jsem tu v diskuzi výše četl - hnízdí v nich ptáci. Celé hejno ptáků, máti teď poslední 3 zimy zkrmí 50 kilo slunečnice a jiného ptačího zobu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika