potřebuji poradit



Stránky: 1,  2   
host - 58.18 (?) 
16.2.2008 0:30, zobrazeno: 16935x

 Chtěla jsem se zeptat, kdo má zkušenosti se smrkem, jako živí ptot???

Jestli to nebude časem moc veliké a taky ošklivé. Mám moc velkou zahradu a z čeho koliv jiného by to bylo hodně drahé. Moc by se mi také líbila thuje, ale asi bych jí neuměla rozmnožit.

 Moc děkuji za rady.   Jiřina

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 151.203 (?), 16.2.2008 20:37

Smrky skutečně časem budou ošklivé a proschnou. Thuje to samé. Navíc počítejte s tím, že s věkem ubývá síla a peníze na údržbu. Jestli máte velkou zahradu volil bych volně rostoucí živý plot z křovin. Vybral bych si podle požadované výšky převážně druhy které nemají silnou kořenovou výmladnost. Výběr je nesmírně široký a proto nelze jednoznačně něco doporučit.

Čas od času starším lidem živé ploty stříhám - někdy za úsměv. Nicméně přemýšlela jste co budete dělat  s ostříhanými větvemi thůjí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 255.238 (?), 16.2.2008 23:16

Živý plot ze smrků je pěkný a řekl bych, že zas není tak náročný na údržbu jako ptačí zob. Já nemám ze smrků živý plot, ale má jej zeť a tak jsem se také přiučil. Vysazeli jej asi metr od sebe a asi po dvou létech růstu začali zaštipovat konce větví, aby se co nejvíce košatil. Samozřejmě, že nemůžete zapomenout zaštipnout i hlavní výhon. Já mám na zahradě stříbrný smrk a dal jsem na jejich radu a je radost se na něj podívat. K celkové úpravě používají nůžky na živé ploty. Při sázení jej dali co nejníže k zemi, aby už od země byly větve. Pokud ještě něco k tomu potřebujete, ozvěte se a já se na danou věc zeptám a budu tlumočit. Na to, že jste měla v pátek svátek, se ten pán s těmi brambory, moc nezky nezachoval. Tak dodatečně, všechno nejlepší Jiřinko.

P.S. stromky z lesa se Vám budou špatně v zemi na zahradě ujímat, ty potřebují kyselou půdu. Pokud se rozhodnetě pro ptačí zob, jak Vám radí Ferda, tak podrobnosti k němu najdete v oddíle Pěstování okrasných dřevin-živé ploty, kde jsem napsal o ptačím zobu od A až po Z. Ovšem nepočítejte, že když někde si natrháte pár větviček ptačího zobu, že budete mít brzo trochu slušné keříky. To by jste jich musela nařezat větší množství a dávat jich několik k sobě. Ten se ujme vždycky. I když se Vám bude zdát , že je suchý a necháte větvičku na místě, tak obrazí. Taky se podívejte na příspěvky Živý plot ze smrků je to tam nádherně popsáno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 17.2.2008 8:01

A co třeba ptačí zob? Když si během března dubna někde opatříte větvičky ptačího zobu, můžete je zapíchat do země tam kde chcete mít živý plot. Ujímají se skoro všechny. Ptačí zob se na rozdíl od smrku dá libovolně přistřihovat nebo ho nemusíte stříhat vůbec. Stejně tak se dá teď na jaře nařízkovat třeba zlatý déšť. Někde na kraji lesa nebo v polích najdete plané trnky nebo svídu, ty dost odnožují, ty odnože se dají snadno vyrýt, má to jen tu nevýhodu či výhodu, že budou časem odnožovat i na zahradě. Jiná možnost je šípek, můžete zkusit nasadit šípky nebo nastříhat ze šípku větvičky, ale ten se moc dobře z větviček teď neujímá, ale něco by se ujalo. Ještě by jste někde v lese našla i náletové habry.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 58.18 (?), 17.2.2008 10:28

Já moc děkuji za rady a za přáníčko.

Je to opravdu moc těžké se rozmyslet, co tam máme dát. U nás mají plot ze stříbrného smrku, ale větší ohovnost jsem nevidělaů. Spíš se přikláním k té tůji. Zatím všem děkuji. Jiřina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 151.203 (?), 17.2.2008 20:53

Thúje podle mne žádný zázrak. osobně jsem víc pro volně rostoucí plot, než pravidelné stříhání. Nicméně vysaďte co se vám líbí, ale nenakupujte v přírodě. Stromky vyzvednutí z náletů několik let "sedí, protože mají velmi řídký kořenový systém a většinu ho  dloubáním přetrhnete. Ptačí zob nežd oma množit - za pár korun koupíte v zahradnictví. A do tří let máte již celkem zajímavou zelenou zíďku. Nicméně dobře sestavený volně rostoucí plot kvete, plodí, je zajímavý strukturou jednotlivých keřů či jejich skupin apod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 58.18 (?), 17.2.2008 21:23

Ještě jsem na vážkách, ale asi budu řízkovat smaragd. Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 4.122 (?), 18.2.2008 20:41

Já jsem velmi spokojená se smrkovým plotem. Sadila jsem stromky 1,5 m od sebe. Nechala jsem dorůst do potřebné výšky a postupně každý rok jsem zastřihovala boční větve, které jsou teď husté. Vrchol se také zastřihává postupně  se rozrůstá. V lesní školce je možné si tyto pořídit za  rozumnou cenu a některé křivé jsou zadarmo a vy si je můžete postupně vytvarovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 22.10.2008 16:34

Živý plot ze smrků nedoporučiji, je to ta největší blbost v živých plotech.Učitelka na sadovnictví nás varovala, at to nikomu na zahradě neděláme, že smrk snáší zastřihování jen několik let, pak prosychá.Do 5-10 roku vypadá hezky, pak je to děs a hrůza, sám jsem to vyděl na vlastní oči.NEDĚLAT!!!Lád´a.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 51.22 (?), 22.10.2008 17:04

na chatě mám již přes 25 let asi tak 100 metrů plotu jen ze smrků.Jsou sázený tak 0,5 m od sebe a vysoké tak cca1,8m.stříhám každým rokem přírůstky 10-20cm.Jsou to zdravé stromy i bez hnojení.Je pravdou, že rostou tak 60m od řeky a nepotřebují tak zálivku, ale i tak si myslím, že je to bezproblémový plot.Stačí jen správně stříhat a není s ním problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika