Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 
přesný výraz

Zeminy a substráty > Bokashi druhé kolo

   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
                           

Bokashi druhé kolo


host - xxx.xxx.135.79 (?), 27.1.2020 12:53
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vy konzervujete něco pasterizací. Já většinou všechny konzervy sterilizuji. A to je o jiných teplotách.

Připojit reakci   
                           

Bokashi druhé kolo


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.238 (?), 27.1.2020 14:49
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samozřejmě, že ani já nekonzervuji pasterizaci. O 3-4 příspěvky výše, jsem psal:
Kdybyste zelenou hmotu - fazolky, hrášek, kapustu - zavařoval na 62 stupňů, tak se vám kompletně zkazí...
Tím jsem reagoval na slova p. Lysenka, :
Kdyby ubiquitní bakterie přežívaly vysoké teploty, nepasterizovalo by se mléko při těch asi 62°C

Připojit reakci
               

Bokashi druhé kolo


host - xxx.xxx.168.103 (?), 26.1.2020 18:13
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkusím to upřesnit, ta vejce se opravdu uvařila, ale jen naměkko a trvalo to několik hodin. Teplotu jsem neměřil, ale ruku bych v trávě nevydržel nechat, takže usuzuji 50° a více. Walter

Připojit reakci
                  

Bokashi druhé kolo


host - xxx.xxx.168.103 (?), 26.1.2020 18:15
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak se omlouvám za nesprávné tvrzení. Walter

Připojit reakci
   

Bokashi druhé kolo


Mimmo (2199) - xxx.xxx.91.93 (?), 11.2.2020 17:50
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No nic. Kompost dozrál. Takže souhrn na závěr:
Postup bokashi byl vyvinut v Japonsku v roce 1982. Je založen na anaerobním působení mikroorganismů na biomasu. Podílejí se na něm zejména všudypřítomné mikroorganismy rodů Saccharomyces, Lactobacillus a Rhodopseudomonas;
Lepších výsledků je možno dosáhnout při důsledném zabránění vstupu vzdušného kyslíku do systému, přídavku speciálních bakteriálních koncentrátů, přídavku biouhlu, přídavku uhličitanu vápenatého, správným poměrem uhlíku a dusíku ve fermentované biomase, nižším obsahem vody nebo odvodem vznikající kapaliny apod.
Výhodami tohoto postupu jsou: rychlejší zpracování, nižší objem při zpracovávání, větší množství hotového produktu, větší množství uhlíku a organických látek zapracovaných do půdy, obohacení půdy o potřebné mikroorganismy, možnost zpracování biomasy i při nedostatku srážkové vody, vhodnost i pro odpady z masa a ryb (bez zápachu), zničení semen a kořenů plevelů, neatraktivnost pro hlodavce a psy;
Nevýhodami jsou potřeba nádob nebo vzduchotěsných jímek, nutnost určitého stlačení biomasy při odstraňování vzduchu, nižší teplota procesu a nepřijatelný název pro mnohé potenciální uživatele v Evropě;
Srovnání s bioplynkami: ty plynují déle a více, protože jejich proces je veden tak, aby se množily zejména žádané bakterie a nemnožily se ty nežádoucí. To jest nadbytek vody, správná teplota, pH, rychlost dávkovaní biomasy a jejího složení (produkce co nejvíce metanu a minimum CO2, NH3 a sirovodíku);
Byl zde vysloven názor, že zúrodnění zeminy může být podpořeno nejen přídavkem vhodného kompostu, ale i správnou formou přidaného biouhlu, případně i polymerizací huminových látek při velkých výkyvech teplot;
Byl také vysloven názor, že aerobní samovznícení biomasy nebo i některých typů uhlí, může být způsobeno katalyzátory a činností rostlin a mikroorganismů. Ty mohou uvolňovat enzymy, oxidovadla a hořlaviny vzájemně reagující i po zničení živých organismů a enzymů teplem;
Všechny výše uvedené názory však byly zpochybněny “skutečnými odborníky” a jejich vědeckými týmy, kteří to zatím jen zkoumají a cizím názorům se smějí.

Připojit reakci
      

Bokashi druhé kolo


Petr z H (694) - xxx.xxx.251.154 (?), 11.2.2020 19:36
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělal jste pokus s anaerobní tvorbou kompostu - jeho začátek jste vyfotil. Můžu vás poprosit, zda byste pro porovnání také neukázal, jak vypadá výsledek po 3 týdnech? Vytvořil se při zimních - mrazivých teplotách?

Připojit reakci
         

Bokashi druhé kolo


Mimmo (2199) - xxx.xxx.91.93 (?), 15.2.2020 17:07
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky jsem byl zvědav, jak ten „fermentovaný polokompost“ bude vypadat. Fotka to však nemůže plně popsat. Je to měkčí polorozložená hmota, která je cítit houbami, kvasnicemi nebo i trochu kefírem. Nejvíce degradovalo ořechové listí. Z původních 250 litrů (cca 100kg) zůstalo asi 210 litrů (90kg). Trochu jsem nechal na dně a sud jsem znovu nacpal. Zbytek jsem zaryl na záhonu pro cukety.

Obrázky:
Zarytí polokompostu
Zarytí polokompostu
Polokompost
Polokompost
Připojit reakci
            

Bokashi druhé kolo


host - xxx.xxx.243.114 (?), 15.2.2020 19:12
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže žádný zázrak, jen to lehce slehlo a ohnilo. Volně na hromadě by to možná bylo stejné nebo lepší. Zajímavé je to, že troll z Vysočiny se už neozývá. IvaP.

Připojit reakci
               

Bokashi druhé kolo


Phantasm (12) - xxx.xxx.147.130 (?), 16.2.2020 0:11
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ptal jsem se na praxi ve větším měřítku a tu tady nikdo jak je zřejmé nemá, možná Petr z H. používá biouhel s hnojem, ale to jsou pro mě jen 2 ingredience z mnoha, které přidávám teď již do klasického kompostu, na teorii mám jiné zdroje, téma tudíž vyčerpané, měl jsem to založit v sudech za tepla, teď to zpracuji a do tepla v květnu chci mít hotovo a už jen do toho sázet. Roman z Vysočiny
Připojit reakci
      

Bokashi druhé kolo


Laco430k (82) - xxx.xxx.84.3 (?), 24.2.2020 13:05
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omlouvám, se, že jsem neprošel celou diskusi dostatečně pozorně, ale patrně mi uniklo, jaký faktor likviduje semena plevelů ("...zničení semen...", jak uvádí Mimmo z 11.2.2020 17:50), když je pro Bokashi postup příznačná, jak dále uvádí "...nižší teplota procesu..."? Kromě vysoké teploty to jistě může být chemické či mechanické působení, (popř. vyprovokování předčasného klíčení v těchto nevhodných podmínkách s následným uhynutím plevelů), ale nic z toho asi nebude výrazně lepší, než co zajistí běžný kompost.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Proč?6.8.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení20.7.2020
Maso jíž ze začátku černé16.7.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení12.7.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení11.7.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení9.7.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020