Kapková závlaha



host - 209.56 (?) 
10.7.2019 19:38, zobrazeno: 4108x

Chtěla bych se zeptat zkušenějších, jestli by bylo reálné a moudré ve srážkovém stínu, kde žiju budovat malý rodinný sad s kapkovou závlahou..? Pomůže mi tento systém? Uvažuji o něm, ale nechci být pak zklamaná, že jsem do toho vrazila třeba 10 000,- a ono mi to stejně usychá... Sad by byl složen z různých druhů ovocných keřů a stromů. 
Budu ráda za každý názor. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 10.7.2019 20:38

Nevidím v tom žiadny problém, ak máte zdroj vody. Kvapková závlaha patrí k najefektívnejším zavlažovacím systémom. Bežne sa používa v profi sadoch bez ohľadu na to, či sa nachádzajú alebo nenachádzajú v zrážkovom tieni. Pri plánovaní je potrebné vybrať výkonovo vhodné čerpadlo, navrhnúť správny priemer hadíc a samozrejme zvoliť vhodné kvapkače. Ja som zástancom kvapkačov s tlakovou kompenzáciou, kvôli rovnomernej distribúcii vody k jednotlivým stromčekom. Ak by Ste chceli byť high-tech, dá sa prikúpiť Venturiho trubica, pomocou ktorej môžete stromy zavlažovať a prihnojovať zároveň. Najlepšie by to bolo celé prekonzultovať s nejakým odborníkom, nie s predajcami typu Obi, Hornbach, Bauhaus a pod. Prípadne ak budete mať konkrétne otázky, určite poradia aj ľudia z fóra.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 209.56 (?), 11.7.2019 9:15
Moc dekuji za radu. Asi bych si to nechala navrhnout od odbornika. Sama jako laik (a presto vyuceny zahradnik) bych to asi pokonila kdyz chci mit efektivni zavlazovani.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 189.109 (?), 11.7.2019 10:42

Na vašem místě bych vzal v úvahu ještě jiný aspekt - pokud budete stromy tímto způsobem zavlažovat, přizpůsobí tomu kořeny a stanou se na závlaze závislé. Pokud by z nějakého důvodu nastala situace, kdy zavlažovat přestanete (dojde voda ve studni, zákaz odebírání vody z řadu, nebudou finance na provozování, obnovu či údržbu systému), pak pravděpodobně stromy odejdou. Pokud bych tuto otázku řešil já, jako hobby pěstování v nepříznivých podmínkách bych asi nevytvořil intenzivní na mnoha vstupech závislý sad, ale snažil bych se vybudovat sad extenzivní, na semenáčových a sucho snášejících podnožích, který bude jakž takž fungovat i bez vody či (v případě osobních problémů) bez vaší neustálé péče. Já to totiž skutečně řešil, a stromy mi celkem dobře rostou na velmi suchém místě, které je navíc bez zdroje vody a elektřiny. V případě nutnosti (když je měsíc horko bez deště) se 3x otočím s nádrží a stromky pro jistotu pořádně proleju (jsou teprve 2leté), ale až vytvoří hluboké kořeny, obejdou se bez zálivky (jako jiné stromy v okolí).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 11.7.2019 21:08

Závisí od toho, aké stromy, resp. na akých podpníkoch tam budú pestované. Z dlhodobého hľadiska sú semenáče vhodnejšia voľba, no treba mať na to aj priestor. Ak má niekto k dispozícii menší pozemok a chce tam mať z každého rožka troška, so semenáčmi to zrejme nepôjde. Tam to bude chcieť skôr menej vzrastné stromy, a tým pádom aj intenzívnejšiu starostlivosť. No ak má niekto polhektárovú parcelu, nie je problém vysadiť to semenáčmi, kde v neskoršom veku odpadá veľa práce s údržbou a zavlažovaním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika