kapková závlaha



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 82.215 (?) 
17.4.2007 20:40, zobrazeno: 129539x
 Jaký typ závlahy,tlakovou či beztlakovou?jednalo by se skleník 5krát2,5m. Zkušenosti?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572), 19.4.2007 8:20
taky bych měl dotaz - zvažuji instalaci mikrozávlahy, zatím v okrasné části zahrady, kde jsou skupiny mělce kořenících okrasných keřů, stromy a nějaké bambusy. Zvažuji natažení (povrchové) černé PVC hadice prům 16mm , na kterou by se přímo nainstalovaly mikropostřikovače (zdroj vody -čerpadlo řízené spínacími hodinami).
Má někdo zkušenost, kolik let taková hadice vydrží, a zda je nutné celý systém na zimu uklidit? Uvítal bych i zkušenost lidí, kteří  používají speciální kapkovací hadice.
předem děkuji Tomáš
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.140 (?), 26.4.2007 15:40

Pane Tomáši,

kolko rokov taka hadica vydrzi tazko povedat, lebo posobi na nu vela faktorov, ktore su u roznych uzivatelov rozne.  Podla predajcu 10 a viac rokov, hlavne ked je zakopana pod povchom pody,  v takom pripade sa samozrejme na zimu nevykopava, ale to akiste nie je vas pripad. Kedze na pozemku, kde pouzivame kvapkovu zavlahu kazdorocne orieme, musela to byt povrchova hadica, a po dlhom vybere sme  nekupili  hadicu  s mikropostrikovacmi, ktore niekedy trpia prave zmienenym upchavanim, ale pouzivame hadice s labyrintami, ktore nie su take nachylne na upchavanie a poruchy v dosledku tepelnej dilatacie a uzivatelskej neopatrnosti, lebo je na povrchu uplne hladka a nezachytava o okolite rastiny a ine prekazky. Kazdu jesen ju stocime na bubon a ulozime s ostatnymi hadicami.  Este raz by som zdoraznil dolezitost tepelnej dilatacie:  napr. vonku je +30st.Celzia, cierna hadica je rozpalena este na vyssiu teplotu, a teraz do nej pustite studenu vodu zo studne o teplote cca 10st.Celzia - hadica sa skrati aj o meter, jej pohyb je ocividny. Nie je to ziadny problem, pokial s tym pocitate. Inak ide o vynikajuci system zavlazovania, so skvelymi vysledkami v kvalite zavlahy , uspore vody aj pracnosti. Mozem len doporucit.      ___pooh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.77 (?), 20.8.2012 14:45

Koupil jsem si kapénkovou hadici s kompenzací tlaku a na zimu ji neuklízím. Zatím přežila 2 zimy a v pohodě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 47.28 (?), 19.4.2007 21:23
Také by mne zajímaly zkušenosti se závlahou do skleníku, prý se kapková u tvrdé vody zacpává i při použití filtrů a některá ani nejde vyčistit a musí se již po půl roce vyhodit? Má někdo lepší zkušenosti? Pry docela shit je i rainbird a někdo mi doporučoval LEGO ale prej to není značka hraček ale izraelská firma co dělá závlahy již od války.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 3.169 (?), 3.1.2008 13:48

Používám kapkovou závlahu gardena každý rok na asi 60 rajčat + 50 paprik a asi 20 okurek (vše pěstované v černé mulč. fólii). Mám předpřipravené hadice vždy se 7 kapači v rozteči 40cm a každý rok na jaře je stavím a na podzim je rozebírám. Již to tak dělám 4 sezónu a absolutně bez problémů. A to máme vodu tvrdou jako brok. Nedám na tuto závlahu dopustit  - šetří to vodu neskutečné množství času. Když to na podzim rozpojím tak uklidim jenom počítač a z hadic pouze vyklepu vodu a nechám je na záhonu přes zimu. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 223.78 (?), 3.1.2008 20:18

Zajímá mě kapkový systém gardena, protože je údajně pro normální smrtelníky asi nejlepší. Pro začátek asi 12 kapačů na rajčata. Napájel bych to vodou pod tlakem cca 0,4-0,5 Atm (nádrž ) Je to možné? Jaké jsou k tomu hadice a cca kolik stojí závlahový spínač (chcete-li počítač)? Děkuje Vám Zdeněk.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 76.241 (?), 18.2.2008 16:26

Kvapkovu zavlahu ma gardena celkom dobru. Je to hobby firma, su tu aj profi firmy, ktore sa mne zdaju byt tiez dobre. Mne sa zda byt gardena predrazena.

Pri kvapkovej zavlahe zavisi od toho aka je celkova vydatnost zavlahy l//h. Podla toho treba volit pohon, pripadne pouzit aj redukciu tlaku. Ja som riesil zavlahu komplexne a mal som trochu problem s kvapkovou zavlahou.

Ono kvapkova ma mensiu spotrebu a chcel som vsetky vetvy zavlahy riesit tym istym cerpadlom, aby sa vsak ucinnost cerpadla ekonomicky vyuzila.

Neviem, co bude tlakovat vodu do vasich zavlazovacov, ale asi by som si na vasom mieste zadovazil kvapkovu hadicu a par spojok. Od firmy torro. Je to pre polnohospod. a lacnejsie ako od gardeny. Pre vas to bude smiesne lacne ak chcete zavlazovat len rajciny. Kvapkace si vo vzdialenosti 30 cm a kvapkaju okolo 4l/h. Inac su aj ine prietoky a options.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 76.241 (?), 18.2.2008 16:31

este sa chcem podelit o isty zazitok. Ked boli u nas cez leto 37 st tepla som zavlazoval o sto sest. Neveril som vlastnym ociam, ale zazil som to s kvapkovou zavlahou....Vecer, po tychto teplach som bol skontrolovat zahraqdku co prezilo... boli na miestach kvapkovej zavlahy vlhke flaky. Po celom dni toho pecenia! Mozno som to vtedy prehnal so zavlahou, ale nevedel som, co to teplo napacha. Inac mozem povedat, ze niet nad kvapkovu zavlahu. Ku koncu tych tepiel sa poda potiahla riasami, inac vsetko zelenelo, kvitlo... iba september bol blby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 3.169 (?), 19.2.2008 8:45

Pro Zdenka: myslím že s Gardenou neprohloupíte. 4 roky používání (přes zimu je to pohoené na záhoně) a bez problémů. S napajecím tlakem cca 0,4-0,5 Atm (nádrž) nebude problém, stejně si musíte koupit redukci tlaku na 0,1Atm. Vřele dopořuji zajít na stránkách gardeny a stáhnout si návody a katalog. Po přečtení se podívejte na nějaký internetový obchod.  

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika