kapková závlaha



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
            
host - 176.34 (?) 
21.10.2008 22:54

Zdravím zahradníky!

Co se týká té kapkové závlahy tak já jsem dal na doporučení kolegy a natáhl jsem kapkovou hadici IRRIDRIP Line o průměru 16mm (možno i 20mm). Nebyl zatím jediný problém.

Ahoj Honza (janhavlina@seznam.cz)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 252.146 (?), 27.12.2008 19:28

tak to opravdu netuším nejsem odborník

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
alkuska - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 100.187 (?), 8.5.2014 11:59

Dobrý den,

právě instalujeme na zahradě kapkovou závlahu - zvolili jsme hadice od firmy Kertis Ján - KEJA + automatický časovač od jiné firmy. Montujeme si to sami, je to jako lego :)

Mám takový nejapný dotaz - co se stane když hadici určeno na povrch dám do země? Ucpou se otvory? Přemýšlela jsem že by se mi hodilo dát kus k mečíkům přímo k hlízám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 186.98 (?), 31.12.2008 10:47

Dobry den, rad bych se take zapojil do diskuze o kapkove zavlaze - planuji take system od firmy Netafim, mel bych nekolik dotazu - v pripade tlaku 0,1 bar je rekneme prutok 0,65 l/h, pokud by byl tlak mensi, tak by se snizil i prutok nebo je kapkovac dimenzovan na ten minimalni tlak 0,1 bar? Planuji zavlazovat sklenik, mam k dispozici 1000 l nadrz, ale potreboval bych aby vydrzela i na 14 dni, myslite, ze je to realne? Musel bych nejspise vyrazne snizit prutok, ale je potom kapkova metoda stale efektivni? Pochopil jsem dobre, ze ta zavlaha v pripade takto malych prutoku bezi 24 hodin denne? A zaverem - nevi nekdo o zastoupeni firmy Netafim v Praze? Nebo je nutne jet az do Loun? Diky moc za ochotu, Radek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 6.102 (?), 1.1.2009 11:50

Zdravím, firma NETAFIM má síť regionálních zástupců - měli by být uvedeni na webu. 
Já jsem tomu člověku poslal náčrtek s rozměry a co bych si asi tak představoval (vč. redukcí, fitinek a záslepek), on mě na to udělal cenovou nabídku a po odsouhlasení mi to z centrály přišlo špedicí, takže nikam jezdit není potřeba.
Nepodceňujte ani páteřní hadici, na kterou se kapačky napojují - musí to být černá hadice, aby vám to zevnitř nevykvetlo a řasy nezanášely dírky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 193.103 (?), 6.2.2011 17:58

pred lety jsem koupil kdesi v globusu krabici setu gradena mikrodrip s kapkovymi zavlazovaci za 800,-. v te byly obycejna kapatka a stelovaci, hadice a redukcni ventil. pouzival jsem jen ty stelovaci na zavlahu cca 20 rostlin pomoci casovace a fontankoveho cerpadla(asi za 300,- z akvaristiky) z kyblu. ten byl umisten asi 70cm pod urovni kapatek a 3x denne sem rostliny zavlazoval i s hnojivem. tam kde to bylo moc sem kapatko zaskrtil tam kde to bylo malo sem ho otevrel. tento system sem neptretrzite pouzival 5let nez jsem se prestehoval. nyni to pouziva kamarad uz asi tretim rokem a nemuze si to vynachvalit jaka to je pohoda, ze nemusi resit kytky kazdej den a staci jednou za tri ctyri dny dolejt vodu.

vrele to doporucuju vsem. ty hadice co tu tak vehementne protlacujete sme meli jeden cas ve skleniku a zadnej zazrak to nebyl. kazda rostlina chce neco jinyho, nemuzete mit samostatny nadoby, je to cely takovy jalovy. gardena dripsystem si muzete dokoupit komponenty co potrebuete, neco jde nahradit i z produkce jinych vyrobcu. mozna ze sou i alternativni. na podzim to vemete, vymejete ve vode s peroxidem a na jare muzete kapat znova. casova uspora takovyho systemu je i vzhledem k porizovaci cene nevycistlitelna a prinos kterej ma pravidelna zavlaha pro rostliny je naprosto neoddiskutovatelnej.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 121.238 (?), 6.6.2011 9:09

Kapilárna a porézna mikrozávlaha.

Kúpil som tenku poréznu hadicu. Vyhody má, že je veľmi flexibilná a napasujete ju do tvarov v záhonoch zeleniny či kvetov ako vám to vyhovuje. Zavlažovanie je pomerne výdatné, čiže môže byť rýchle (oproti kvapkovacím hadiciam). Varovali ma, že sa táto hadica zanáša... uvidíme. Mám prvú sezónu a som spokojný. Klasické mám tiež nainštalované ale sú ťažkopádne. Vhodné na trvalú inštaláciu do rovných smerov, najlepšie dlhé riadky... Neviem si predstaviť premiestnenie klasických kvapkovacích hadíc po ich nainštalovaní na iný záhon (napr. občasná závlaha cibulovej zeleniny). neviem si kvôli ich ťažkopádnosti predstaviť ich inštaláciu už do riadkov s jemnými sadeničkami... na to treba asi viac rúk. Je problém ju ohnúť do požadovaného smeru. Porézna aspoň táto tenká sa ohýba vynikajúco a dáte ju aj do "hada" medzi vysadenú mrkvu či petržlen. Máte niekto skúsenosti ako funguje viac sezón? Táto, čo testujem, je od Clabera.

Nemám skúsenosti s kapilárnou závlahou. Ako vlastne funguje? Je to na základe kapilárneho efektu (beztlaká závlaha?)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vodnisystemy.cz - (8) - 112.73 (?), 7.6.2011 21:53

S porezni zavlahou mam nejake ty zkusenosti, pokud se bavime o stejnem typu porezniho potrubi (4mm a 13mm)

Je pravda, ze pro toto potrubi potrebujete cistou vodu. Obrazne receno, cista voda do potrubi -cista voda z potrubi, voda plna necistot do potrubi - zadna voda ven.neni na skodu obcas toto potrubi proplachnout. take asi zalezi na tom v jakem prostredi je toto potrubi nainstalovane.

Prvni a vetsinou druhy rok potrubi funguje perfektne, ale pokud je potrubi na slunci vice jak 2 roky ztrvdne a zacne jemne praskat a voda z nej zacina misto kapani na nekterych mistech strikat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 92.206 (?), 20.6.2012 15:55

Aj vdaka pozitívnym referenciam na tejto stránke, som sa rozhodol zakupit kvapkovu zavlahu Gardena Micro-Drip s kvapkacmi zalisovanými do hadice. (priemer 4,6 mm). Prvu sezonu jej pouzivania som bol s prevadzkou velmi spokojny. Pocas druhej sezony som uz spokojny menej. Značne sa znizilo mnozstvo vody, ktore kvapkace prepustaju. Niektore kvapkaci sa mi upchali uplne a prepustaju minimum vody. Pouzivam dazdovu vodu (1000 l nadrz) za ktorou je nainstalovany "mikronovy" vodny filter.

Som presvedceny, ze som s tymto problemom neni jediny a preto prosim poradit, co by bolo vhodne urobit, aby som mohol obnovit funkciu kvapkacov. Poprosil by som len o reakcie tych uzvatelov, ktori s tymto maju vlastnu skusenost. 

Dakujem.

Jozef

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?), 20.6.2012 22:03

musíte kapače každý rok vyčistit, to je celé wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika