Jakou domácí vodárnu do RD



Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?)
8.5.2017 14:41

Nepraktická jsou právě sací čerpadla (motor v domě). A lze je (relativně spolehlivě) používat jen u studní se sací výškou cca 6 metrů (fyzikální zákony).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 135.134 (?), 8.5.2017 22:18

Řešil jsem podobnou situaci jako vy, jen s tím rozdílem, že od studny to mám 40m do domu a ze studny čerpám z hloubky 2m (mám vysokou spodní vodu).

Systém bezproblémově funguje, a to tak: ve studni mám ponorné čerpadlo Sigma s výtlakem 45m (tenkrát za pěknou cenu 2.500,-). Přímo ve studni je i tlakový spínač, který čerpadlo zapíná a vypíná. Odtud trubka do domu do prvního patra, kde je expanzní nádrž (v předchozích letech 20l, letos jsem získal 100l - rozdíl je jen v tom, že voda vydrží déle bez zapínání čerpadla).

Dále jsem musel vyřešit problém, že ta trubka je dost dlouhá a než čerpadlo rozpohybovalo to množství vody, co je v trubce, do nádrže, stoupnul krátkodobě tlak nad 4.5 barů a tlakový spínač ihned vypnul. Takže jsem k tlakovému spínači připojil ještě časové relé, které podrželo čerpadlo zapnuté 30s, což stačilo na vytlačení potřebného množství vody do expanzní nádrže. Později jsem získal PLC, ve kterém jsem si pohrál s intervaly spínání a nějakou vlastní logiku, jak se mi spínání líbilo (jen něco navíc, není nutné).

A to je vše. Mám vodu jak na splachování WC, tak na praní a zalívání u domu. Navíc - ten rozvod k venkovnímu kohoutku nemusíte vést z domu zpět na zahradu, ale můžete klidně dát do studny T spojku a vyvést jej na druhou stranu, než je trubka do domu. Tak to mám já - do zahradního domku a na zalívání zahrady. Expanzní nádrž stačí jen jedna, a to nejlépe v nejvyšším místě v domě.

To ponorné čerpadlo je docela nutné, protože domácí vodárna v baráku by nadělala příšerný kravál. Navíc by byl asi docela problém tak dlouhé a vysoké nasávání ode dna studny k čerpadlu, lepší je mít naopak výtlak přímo z čerpadlo ze studny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 8.5.2017 14:38

Celá funkce je několikrát popsána na fóru Dům a chalupa (je to hodně dlouhé povídání). Tápe v tom i naprostá většina univerzálních instalatérů. Bylo by možná dobré svěřit akci někomu, kdo dělá jen čerpadla a studny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 8.5.2017 14:41

Nepraktická jsou právě sací čerpadla (motor v domě). A lze je (relativně spolehlivě) používat jen u studní se sací výškou cca 6 metrů (fyzikální zákony).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 143.81 (?), 8.5.2017 21:17

Dobrý den.
Každá část „vodárny“ má své parametry a svá omezení a Vy máte svoji potřebu. Je tedy potřeba vytvořit „kompromis“, který Vám, technice a fyzice vyhoví. Cest je řada, jen ta fyzikální omezení jsou pevná.
Pokud chcete čerpadlo na suchu, nesmí nikdy výška čerpadla od hladiny překročit fyzikální hranici (daná tlakem vzduchu a odporem potrubí). Praktická je, jak píše pan Beny, max. cca 6 m. Na tu výšku ho musíte „přiblížit“ k nejnižší hladině. Jinak je nepoužitelné.
Ponorná čerpadla jsou velmi praktická a komfortní (ticho, nic nekape, nemrzne, ale obecně jsou dražší). Některá spolehlivě běhají i desítky let. Pro Vás tedy ponorná čerpadla do studny. Můžete použít i čerpadlo do vrtu (když už ho zrovna máte), ale musíte ho umístit do roury (kvůli chlazení).
Výkon čerpadla: kW spotřeby proudu (motoru); výtlačná výška, 1 atm = 10 m (jaký chcete tlak ve kterém kohoutku rozvodu?, 1 nebo 2 nebo 3 atm?) ; kolik vody chcete odebírat v čase (nejméně tolik musí, v požadovaném tlaku, čerpadlo dávat). Čerpadla (jejich motory) mají také omezení v počtu sepnutí a délce běhu. To zase souvisí s velikostí tlakové nádrže (taky lze bez nádrže).
Pak ještě rozvod elektřiny (1 nebo 3 fáze, kabel do studny, jištění, atd.)
Tak si musíte tyto parametry stanovit a pak hledat vodárenskou sestavu, nebo si tu sestavu složit, která všem parametrů vyhoví. Když všem parametrům spolehlivě vyhoví, bude to běhat dobře. Když bude některý na hraně, bude to prostě pořád zlobit, než se to rozbije. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 35.64 (?), 9.5.2017 12:17

Svěřte to odborníkům, ale ujasněte si předem, co chcete. Jak píšou výše - rozhodnete-li se pro nasávací typ čerpadla, jste omezeni jeho výškou od hladiny. Řešení strčit čerpadlo do  horní části studny (a tím snížit sací výšku) je nepraktické.Lepší je kvalitní ponorné čerpadlo a ve sklepě mít tlakovou nádobu se spínačem. Tlaky si vyregulujete podle potřeby. Nemáte -li kopanou studnu ale vrtanou, je nebezpečí jejího vyčerpání při zalévání. Buď si to hlídat, lepší je nějaké čidlo.

 Srážková voda je dobrá, ale: kde ji skladovat a musíte mít řešení pro případ sucha.Já bych ji používal jen na zalévání, protože tu na WC máte ze své studny "zadarmo". Když je kvalitní, klidně bych jí pustil i do sprchy a pitnou měl jen v kuchyni (ušetříte v případě veřejného vodovodu vodné i stočné což nebude málo). Pamatujte na možnost vypuštění vody na zimu u venkovního kohoutu!

 já mám Nautilu ve studni 19 m hluboké od roku1972 a stále chodí a zásobuje 3 patrový dům. Tlaková nádrž se spínačem je ve sklepě a funguje to bez problémů. (asi po 10 letech jsem koupil Nautilu fungl novou, náhradní - do teďka mně hnije v garáži a je již nepoužitelná...) Měnil jsem tlakovou nádobu a asi 2x spínač,  Nautila se stále drží.J

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jsk - (16) - 147.212 (?), 9.5.2017 12:51

Polopatě:

Na tohle nestačí nasávací čerpadlo. Proti nasávání totiž působí gravitace a jakýkoliv vodní sloupec vyšší než 9 metrů se přetrhne. Takže určitě ne nasávací čerpadlo, a ani domácí vodárnu postavenou na nasávacím čerpadle.

Tedy potřebujete ponorné čerpadlo. To bude neustále ponořené ve vodě ve studni a bude vodu tlačit nahoru.

Osobně nerad kupuji levné šmejdy, takže mám ve studni ponorku Grundfos SBA 3-45. Je to moderní čerpadlo, má vše zabudované — tlakový spínač (automatické zastavení čerpadla), plovák proti běhu na sucho, dlouhá napájecí šňůra, kompaktní tělo, čerpadlo je tiché a podobně. Kdyžtak mrkněte na stránky výrobce.

Co se týká tlakové nádoby, pokud vám jde jen o splachování WC a zalévání zahrady, tak tu nádobu vůbec nepotřebujete. Bude jen docházet ke krátkému (1-2 vteřiny) poklesu tlaku poté, co začnete zalévat, pak se čerpadlo rozběhne a vše poběží na plný tlak. U plnění mísy na WC to pak už vůbec není důležité.

Tlaková nádoba se používá pro udržování konstantního tlaku -- např. když se sprchujete a někdo spláchne, tak ať vám nepoklesne tlak ve sprše a nezažijete skotské střiky. Jenže vy neplánujete ani sprchu, ani kuchyň, nic takového, takže na tlakovou nádobu bych se při takovéto instalaci vykašlal. Ušetříte peníze a raději si kupte to lepší čerpadlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika