Jaké zvolit ponorné čerpadlo



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?) 
11.4.2014 22:56

Pokud vím, Al-Ko má press... pouze v kompletních sestavách domácích vodáren. Samostatně se dá koupit pouze flow...  a jeho levnější varianta může mít jen snímač průtoku bez "tlakové pojistky".

Prostě flow... jsou "mlsné" a nemusí fungovat s některými typy čerpadel = reklamace je zbytečná, s doporučenými typy čerpadel pracují bezchybně.


Spínač průtokový Elpumps DSK 10
Spínač průtokový Elpumps DSK 10
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 11.4.2014 22:54

a to jako kde byla řeč o " flowcontrol" (pokud´vůbec něco takového existuje)?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.8 (?), 12.4.2014 8:14
Tak už jen na ten problém asi přišel. Konečně jsem našel návod a v něm je udáván maximální přípustný tlak 8 bar a čerpadla a přičemž ta lowara ma 8.5.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 12.4.2014 8:53

To by asi neměl být problém, pokud Al-Ko bude o 7 m výše než haldina vody ve studni/vrtu (metry ponoření čerpadla se nezapočítávají.

Kdyžtak zkuste vysadit odbočku s FC k vyvýšení jejího umístění.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.247 (?), 12.4.2014 12:24
Díky za radu. Zkusim.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.48 (?), 12.4.2014 20:38

Flow control je system, co meni frekvenciu motora. Napr. ak je nizky prietok a vysoky tlak.... to vase cerpadlo dava 8 bar, a vy ho pripojite na vodovod, alebo kvapkovu zavlahu. Vase cerpadlo tlaci, ale nema kam, prietok je maly, tlak rastie. Flowcontrol znizi frekvenciu a tlak klesne na urcite optimum, prietok sa prisposobi. Chapem to spravne? Setri to energiu. Cerpadlo slape naplno iba ak treba. Ale svina nevypne mozno iba len pri velmi vysokom tlaku, ak ma na to poistku.

Press kontrol je nieco, co len zapina a vypina cerpadlo od elektriky. Ja mam taketo.

Cerpadlo ide podla vlastnej pracovnej krivky. Vypne ak prekroci tlak urcitu hranicu. Zapne ak klesne tlak pod urcitu hranicu. To, co mam ja, stalo par eur a je to na mechanickom principe pruziny. Da sa nastavit pomocou matice.

Chodte tam kde ste reklamovali alko a spytajte sa, co robi al-ko hydrokontrol. Zistite, ci je mozne nieco nastavit,  ci je vobec vhodne na vase cerpadlo. Podla mna, vase ceerpadlo dava zbytocne vysoky tlak. Nie som si isty, ci je potrebne vo Vasom pripade mat cerpadlo s takymto parametrom. 8bar je fajn hlbinnych vrtov. Niekedy menej je viac. Prilis velky tlak v systeme moze robit problemy. Napr. niektora zavlaha byva dimenzovana na tlak do 3 barov, mikrozavlaha do 1,5 baru. Juro

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 74.151 (?), 13.4.2014 1:37

Mne jeden presscontrol nefungoval preto, ze som ho nainstaloval horizontalne a on musel byt instalovany vertikalne. 

Konstrukcne sa pocitalo s pohybom magnetky vdaka gravitacii. Zial v polohe horizontalnej sa gravitacne pole neprisposobilo mojej instalacii.

Len poznamka k vysokemu tlaku. Ja mam Ebara Idrogo 40/15. Dava asi 8.6 ATM na vystupe. Uz mi kvoli tomu raz praskla hrubostena LDPE 30mm trubka. Tak som to vyriesil tak, ze tesne nad ustim studne som spravil T-cko do ktoreho som osadil poistny ventil na 6barov. Presscontrol totiz nevypina cerpadlo okamzite po dosiahnuti vypinacieho tlaku, ale s niekolko sekundovym spozdenim (to moje po 11s). Teraz ked prestanem odoberat vodu zacne okamzite stupat tlak za cerpadlom, ale pri 6ATM sa otvori poistovaci ventil a vrati prebytcnu vodu do studne, v potrubi za T-ckom sa drzi konstantny tlak 6ATM a prebytocna voda sa vracia do studne az kym presscontrol nevypne cerpadlo. Funguje to uz rok a bez akejkolvek poruchy.

V pripade takejto instalacie si dajte pozor na to aby poistny ventil bol nastaveny na vyssiu hodntu ako ocakava na vstupe presscontrol a zaroven na vyssiu hodnotu ako je planovany potrebny tlak za presscontrolom - napriklad na aky tlak mate dimenzovanu zavlahu.

Juraj

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.52 (?), 13.4.2014 12:48

Poznam viac ludi co maju cerpadla na prilis vysoky tlak. Znamy uz take menil, lebo sa mu po 5 rokoch pokazilo. Neviem, ci sa pokazilo kvoli vysokemu tlaku, ale ked ho kupoval, bolo riadne drahe. Pocas prevadzky mal rozne problemy. Nadaval, ale neviem co mal aky problem. Asi mu to obcas niekde tieklo. Zavlahu mu robila firma a oni trvali, ze cerpadlo musi byt od nich a take ake oni urcia. Juraj, nie je vam tlak 6 bar na zavlahu prilis vela?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.247 (?), 13.4.2014 21:01

Posunul jsem presscontrol o 5m a vypadá ze bude fungovat (neměl jsem potřebné šroubení tak to pořádně otestuji až zítra).

Jinak není mně jasné, jak je to s tím tlakem, pokud neodebírám vodu tak platí zákon o stejném tlaku všude v systému - tzn. asi můžou vznikat zmiňované problémy s praskáním...

No ale pokud odebírám vodu, tak závisí na počtu odběrných míst a průměru vedení. Tzn. když budu mít puštěné dvě větve s postřikovači a ještě k tomu ručně zalévat zahradu, tak tlak v systému bude hodně nízký.

Já automatickou závlahu nemám mám jen postřikovače a řešil jsem "problém" když byly spuštěné dva postřikovače tak díky nedostatečnému tlaku v systému prostě postřikovaly málo :-), se současným čerpadlem je to super, tak jak jsem si to představoval. 

Také je zajímavé, že o tlaku se nikde u čerpadla nemluví, udávají jen množství dodávané vody v závislosti na výšce...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6492) - 9.2 (?), 13.4.2014 21:32

Ta výška prosím je ten tlak. Každý bar 10 m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika