Hadice Semperti a čerpadlo

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?)
9.5.2009 20:49

No proto :-). Jen k těm membránovým čerpadlům. Ony tlak chvíli udrží, ale přesto pomalu padá. Pro závlahu by to asi stačilo, ale pokud by člověk zapomněl čerpadlo zapojené, tak by stejně spínalo v řádu desítek sekund (vyzkoušeno na ROB 2). Dále stal udrží všechna vícestupňová ponorná čerpadla, která jsou určena jako vodárny, ale z běžné nabídky kalovek a jednostupňových ponorných čerpadel nebude, tipuji, jediné, které by toho bylo schopno.

Pokud jde o dodatečnou instalaci zpětné klapky, tak plovoucí musí být instalována ve vodorovné poloze a pružinová tak akorát odpálí čerpadlo (s výjimkou membránového), protože klade dost vysoký odpor.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
FilipS - (10) - 7.28 (?), 7.5.2009 14:53, zobrazeno: 10531x

Dobrý den, hledám hadici na zalévání, čerpání vody a bežné použití na zahradě. Měl jsem nějakou noname hadici, ale po pomerně krátké době se začala lámat a přetáčet. Na diskuzi jsem četl o hadicích Claber a Gardena. Vesměs z diskuzí vyplynulo že nejsou špatné ale cena neodpovídá kvalitě což mi není po chuti - potřebuju minimálně 50 metrů... Někde jsem se dočetl, že velmi dobré jsou hadice od firmy Semperit. Na jejich stránkách mne zaujaly hadice ISC a IV6. Nevíte, která bude na zahrádku lepší a kde by se daly koupit? Psal jsem na firemní mail, ale k odpovědi se moc nemají... Můj druhý dotaz se týká črpadla. Chci si do sudu pořídit čerpadlo, které bude napojeno přímo na hadici. Čerpadel je habaděj, ale všechny v rozumné cenové kategorii nemají tlakový vypínač - nevypnou se, když zavřu přívod vody přímo na rostřikovači, což je hodně nepraktické když například několikrát napouštím vodu do konve. Musím pak vždycky vyrazit k čerpadlu a to je celkem na nic.Jde o členěný pozemek o rozloze 400 m Děkuji za odpověď.

host - 73.225 (?), 8.5.2009 21:56

Často se používá k automatockým systémům zavlažování tlakový spínač. Vyrábí ho Gardena - při poklesu tlaku zapně čerpadlo a při dosažení maximálního čerpacího tlaku ho naopak vypíná. Stojí ale kolem 2000,-

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.132 (?), 9.5.2009 7:48

Tlakový spínač pro domácí vodárny stojí obvykle kolem 400 Kč. Prodává se v obchodech s čerpadly. Pracovní rozsah je obvykle 2 bary zapínací tlak, 3 bary vypínací, tyto tlaky lze jednoduše upravit otáčením šroubků ve spínači.

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?), 9.5.2009 8:04
Tlakový spínač nemůžete použít k téměř žádnému ponornému čerpadlu (kromě typu nautila, apod.) Nemají totiž zpětnou klapku, takže voda teče ihned zpět a tlak během vteřiny spadne. Díky tomu by se po vypnutí čerpadlo neustále vypínalo a zapínalo. Řešením může být vodárna, klidně bez akumulační nádrže, tzn. čerpadlo je nad sudem. To již bývá osazeno tlakovým spínačem z výroby - dle typu, možnod polnit, nebo druhá možnost je osadit elektrický vypínač čerpadla ke konvi, třeba přímo na rozvaděči prodlužovacího kabelu, ale umístit jej tak, aby se k němu nedostala voda z hadice. Ideální by bylo udělat sloupek se zásuvkou a vypínačem mezi zásuvkou a zástrčkou, klidně může být i na dálkové ovládání :-). Jinak hadice semperit pro průmyslové kapaliny jsou velmi kvalitní, pro vodu nevím, neviděl jsem.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 128.44 (?), 9.5.2009 8:11

Nemáte pravdu, ponorná čerpadla zpětně nepropouštějí, je to dáno principem funkce. Tlakový spínač se k nim připojit dá, nevýhodou ale je časté spínání při nízkém odběru. Je nutné zařadit alespoň malý vzdušník, stačí 1 metr 3/4 hadice.

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.132 (?), 9.5.2009 9:02

Moje ponorné čerpadlo s oběžným kolem (Sigma GTFU) propouští, každopádně kdybych chtěl, aby nepropouštělo, byla by to otázka jednocestné klapky za 90 Kč. Jak je to u membránových nevím.

Co to je vzdušník a jak se připojuje - představuju si svisle umístěnou a na konci zacpanou hadici připojenou kolmo k zavlažovací hadici jako vedlejší větev T-kusem?

host - 91.21 (?), 9.5.2009 11:02

Najděte si doplněk DV 1,stojí okolo 900kč nebo siho můžete zhotovit je to vhodné k membránovému čerpadlu.

host - 73.225 (?), 9.5.2009 10:45

Vůbec se v této problematice nevyznám - vzdušníkem myslíte hadici s větším průměrem, která bude objemem sloužit k vyrovnání tlaku?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 128.44 (?), 9.5.2009 19:51

Ano. Viz příspěvek s DV 1. V mé odpovědi je nepřesnost a sice že rotační ponorná čerpadla pokud nejsou vybavena zpětným ventilem, tlak neudrží. V tom má A.W. pravdu. Membránová, nebo pístová čerpadla tlak udrží. Pokud jde o vzdušník, je to dobře popsané u DV 1, mrkněte se tam. Princip je v tom, že kapalina je nestlačitelná, vzduch ano. Vzduch přijme zásobu tlaku a zase ji vydá.

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?), 9.5.2009 20:49

No proto :-). Jen k těm membránovým čerpadlům. Ony tlak chvíli udrží, ale přesto pomalu padá. Pro závlahu by to asi stačilo, ale pokud by člověk zapomněl čerpadlo zapojené, tak by stejně spínalo v řádu desítek sekund (vyzkoušeno na ROB 2). Dále stal udrží všechna vícestupňová ponorná čerpadla, která jsou určena jako vodárny, ale z běžné nabídky kalovek a jednostupňových ponorných čerpadel nebude, tipuji, jediné, které by toho bylo schopno.

Pokud jde o dodatečnou instalaci zpětné klapky, tak plovoucí musí být instalována ve vodorovné poloze a pružinová tak akorát odpálí čerpadlo (s výjimkou membránového), protože klade dost vysoký odpor.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz