Automatické zap./vyp. kalového čerpadla



host - 4.86 (?) 
27.6.2010 21:13, zobrazeno: 6153x
Chtěl bych koupit čerpadlo (napájení 230V) pro odčerpávání zvednutou hladinou spodní vody zatopeného sklepu. Ve sklepě je podlaha z materiálu, který by není určen k stání ve vodě. Zhotovil jsem asi 0,5m hlubokou díru do které jsem dal plast.trubku průměru ca 200mm s otvory, ve které je ponořené nyní zapůjčené kalové čerpadlo. Nové čerpadlo by mělo spínat podle zvednutí hladiny. Problém je, že čerpadla s plovákovým spínačem asi potřebují více prostoru kolem čerpadla, aby plovák (vlastně taková krabička s káblem) mohl při zvedající hladině měnit svoji polohu z vertikální do horizontální. Soudím tak podle fotek těchto produktů. Dokáže mi prosím někdo poradit, jak vyřešit zap./vypínání čerpadla podle hladiny, ale prostorově úspornějším způsobem? Jelikož je i zásoba nashromážděné vody malá, bude čerpadlo poměrně velmi často spínat. Nebude to mít negativní vliv na jeho životnost? Předem děkuji za pomoc.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 196.190 (?), 27.6.2010 22:10

Mám stejný problém se vnikáním spodní - povrchové vody. Vždy po větších děštích mi do sklepa začne pronikat voda. Vykopal jsem první jámu a do ní vložil kameninovou trubku asi o prum. 40 cm. První jsem to vybíral ručně - kýblík. Po konzultaci s elektrikářem mi byla doporučena malá krabička - nepamatuji si název - ze které vede 3žilový kabel s různou délkou a na konci je přiletován měděný plíšek - lepší vodivost. Konec kabelu je vložen do trubky. Pokud voda dosáhne na první nejdelší drát - nic se neděje, pokud dosáhne na druhý také nic až pokud se ponoří třetí - čerpadlo zapne, po odčerpání vody na výšku konce druhého drátu čerpadlo vypne.Je to celkem jednoduché na stavit kdy se má čerpadlo zapnout a kdy vypnout. Stačí jen změnit délku příslušného drátu. Podmínka je že se nesmí dotýkat něčeho vodivého - stačí i vlhká stěna ;-(. O tom, že tam musí být ještě trafo a stykač apod. elek. udělátka nemluvím.

To to zařízení mám asi 6 let. Jednou se na něm spálilo vinutí na stykači, jinak funfuje skvěle. První jsem měl nad jímkou čerpadlo na 3 fáze, ale to se mi spálilo ;-(.  Teď tam mám ponorné čerpadlo - Malyš a to vám doporučuji. Je lepší i z toho důvodu, že z něj a i z hadice - trubky nad čerpadlem po vypnutí čerpadla nevytíká voda zpátky do jímky. Negativní na něm je, že je hlučné a pokud jede musí být celé ve vodě - sací otvor je na vrchu čerpadla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 155.12 (?), 27.6.2010 22:39
Mám kalové čerpadlo ve skruži (studna) zapojené do zásuvky přes spínač (stykač), dále plovák ve studni (býval skleněný, teď je z PETky), kladku na stropě a protizávaží, lanko se dvěma dorazy. Slouží mi to ke hlídání hladiny spodní vody pod barákem. Pokud vystoupá hladina na určitou výšku, doraz na lanku uvede do činnosti páčku na stykači který sepne čerpadlo, po poklesu hladiny vody další doraz stykač vypne. Je to bezproblémové, všechny díly jsou běžně ke koupení, jen ten skleněný plovák "padl za vlast" a nahradila ho PETka. Nejslabším článkem je čerpadlo které, pokud "odejde", tak mám ve sklepě do dvou hodin vodu, bohužel. Jenže do čerpadla nevidíte. Mirek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 4.86 (?), 28.6.2010 21:01
Tak jsem se dnes podíval po obchodech a narazil jsem na čerpadlo od Gardeny, označení 13000 Aquasensor Comfort, který umožňuje nastavit kontakt pro spodní i horní hladinu zvlášť. Důležité je, že by se mohlo vlézt do trubky světlosti 250mm (mám 250, nikoliv 200mm). Když trubku zdeformuji do oválu, tak se do ní čerpadlo stopro vejde. Zajímalo by mě, zda s tímto čerpadlem nemá někdo zkušenosti (spolehlivost kontaktů detekujících hladinu apod.)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
b.trnkocy - (12) - 100.238 (?), 28.6.2010 22:08

pokud je to možné doporučil bych udělat "jímku" z trubky většího průměru, aby objem natekle vody byl větší a čerpadlo nespínalo tak často. Potom by bylo vhodné vybírat z tzv. drenážních čerpadel, určených specielně pro tento účel. Jejich plovák je zaintegrovaný do vnitřku a nemá se pak o co zaseknout. Např. Easyflow 300 by se vešel už do průřezu "trubky" 20 cm x 20 cm.  Větší objem vody by však byl lepší. Podobné čerpadlo je taky Nova 180, Verty 60, Alfa HC 8... Ne všechny mají zpětnou klapku, její vhodnost je třeba uvážit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika