Lečo zavařené a zkažené



Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?)
26.10.2011 16:40

Dobrý den. Celá desetiletí při přípravě leča usmažím na sádle dočervena cibuli, pak přidám papriku a rajčata / část jich sloupnu/,osolím a nechám na plotně téměř zcela vydusit šťávu. Kápnu trochu octu, naplním do sklenic a zhruba 30min při 90°C zavařuji. Takto jsme to dělali doma, pak ve vlastní domácnosti. Největší zájem byl, když děti odjížděly na koleje, to byly desítky skleniček. Pro tento způsob mám ale i vybavení - 20l kastrol atd. Dál jsem chtěla říci, že podle mě na tuku v zavařovacích sklenicích nezáleží- maso po zabíjačce také zavařujeme atd. Jde o důkladné očištění víčka a hrdla sklenice - po otření namokro je ještě otírám lihem. Lihem otírám i sklenice s kompotem. Problém je s víčky - zásadě nekupovat víčka s poloprůhlednou červenoRŮŽOVOU těsnící hmotou. Mohou být zmrzlinkově růžová, bílá, tmavě červená, ta drží vždy, zvlášť kdo má Dr.Vysloužilem zmiňované zavařovací spony. Výborná víčka dělá fa ze Strakonic.A nebojte se vyšších sterilizačních teplot.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 29.9.2010 15:11

Přesto si myslím, že čerstvý olej přidaný až po otevření sklenice bude chutnat lépe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 145.195 (?), 29.9.2010 15:21

a stejně si myslím že je to jedno kdy tam ten olej je takhle můžu klidně hned dělat třeba srbs.žebírko atd olej (stáří) na to nemá vliv

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 29.9.2010 18:43

Úplně jedno to není. Jednak je dobré zavařovat to, čeho je v sezóně mnoho a mimo ni vůbec. Olej mezi tyto suroviny nepatří. Tuk klade vyšší nároky na těsnění víček (přichycení i riziko rozpouštění v tuku), navíc olej podléhá pomalé degradaci (žluknutí) i ve sklenici. Po půlroce v chladnu a temnu to na chuti nepoznáte, ale po 5 letech ano. Samozřejmě, sterilujeme-li maso či klobásy, bez tuku to nelze, ale u zeleniny a hub to není nutné.
  Vařit moc neumím, ale nevím, proč by se nedalo dělat srbské žebírko a přidat k němu lečo bez oleje. Sterilované lečo je beztak natolik mekké, že dlouhou tepelnou úpravu nevyžaduje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 145.195 (?), 29.9.2010 18:55

no prostě my to děláme takhle -kvalitu to nestratí, chutná to a hlavně se to nekazí a nevím proč bych měl mít zavařenou zeleninu cca 5let (trochu moc ne) my zavařujeme na jednu sezonu maximálně na dvě- mám každý rok dostatek čerstvé zeleniny i zeleniny na zavaření

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 29.9.2010 19:09

Ale ovšem. Zavřujte tak, jak Vám to vyhovuje.
  Taky jsm dlouhé roky lečo nebo houby napřed dusil na tuku, pak nacpal do sklenic a znovu vařil v zavavařovacím hrnci. Chutrnalo to.  Pak jsem ale zjistil, že když je lehce posolím a vařím jen jednou - při sterilaci, uspořím nejen čas a energii, ale prospěje to i barvě a konzistenci potraviny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 9.10.2010 18:33

Pravděpodobné rozluštění zkažené várky leča, které se nejprve povařilo s přísadou oleje a později plnilo a sterilizovalo je v nedostatečné sterilizaci, tedy době výdrže aby steriliační teplota "doputovala" do prostředka sklenice. Snaha umístit co nejvíce leča a jeho napěchování způsobilo, že se to chovalo jako monolitní matérie bez možnosti volnějšího proudění horké vody - šťávy. Vzpomněl jsem si na jednu brožuru, kde byla doba výdrže na určité teplotě podle velikosti ovoce, případně velkého ovoce s peckou, půleného nebo nepůleného a pod. Takže poučení zní. Je-li to něco kopmpaktní tak podstatně déle nejméně půl hodiny na teplotě třeba 80°C. Dokonce i takové rady jako, že přeběhne-li teplota na třeba 85 ne 90°C okamžitě zkrátit dobu asi neplatí, protože to uprostřed většího kusu nebo stlačené hmoty ještě zdaleka na sterilizační teplotě asi není. Kdysi jsem dělal pokusy (40 let zpátky ale nemám už graf) s měřením teploty v zavařovacím hrnci a zárovň teploměrem uprostřed sklenice s drobným ovocím a ten rozdíl je značný, též i zpoždění. Voda okolní byla už 80°C, zatímco uprostřed sklenice 55°C. Pro podmínku pasterizace je potřebné v celé hmotě dosáhnout 68°C myslím, nevím přesně a rezerva se dává 2°C nahoru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 10.87 (?), 8.9.2011 6:24

Už roky zavařuju leča a jine tak, že v kastrolu sklenice a vička přadem necham projit horkym parem aspon 10 min. Olej před smaženim je třeba nechat požadně ohřat zvlašt na panvi par minut, až se trochu ochladi, přidavam zeleninu dle receptu. Kořeni přidavam do sklenic před plněnim, na dno. Ručniky, a vše, s čim se pracuje kolem toho, musi byt čistě vyprane. Občas se muže stat, že z 20 sklenic jedna začne u vička plisnivět, možna, nebylo dobře utěsněne. A pro jistotu horke sklenice s lečem davam do deky na podlahu v kuchyni a ještě polštař na ně. Podobně se dá plnit i horke stávy a td.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 30.250 (?), 26.10.2011 13:26

Lečo zavařuji zásadně bez oleje a koření, to vše se dá vždy přidat podle chuti. Navíc pod lečo dávám do zlatova smaženou cibulku (už při přípravě pokrmu, ne při zavařování), tak proč dávat ještě do leča další olej nebo tuk... A kdybych chtěl dát smaženou cibulku už do leča před zavařením, nedokážu si představit, jak bych smažil (a hlavně na čem) cibulku na lečo z 6-8kg rajčat..

Lečo zavařuji tak, že do hrnce rozkrájím rajčata a papriky, v hrnci přivedu k varu, cca 10min. vařím a míchám a poté za stálého varu plním směsí sklenice. Naplněnou sklenici vždy okamžitě zavíčkuji a pak plním další. lepší je, když tuto činnost vykonávají dva lidé, jeden plní, druhý podává sklenice a víčkuje. Až jsou všechny sklenice zavíčkovány, položím na víčka hadru namočenou ve studené vodě a nechám tak stát na lince do vychladnutí, nejlépe do druhého dne. Potom zkouším poklepem, které víčko drží a které ne. Většina jich drží a ty které nechytnou, zkontroluji hranu sklenice a víčko, ev. víčko vyměním a dám do mikrovlnky nebo do zavařovacího hrnce a postup opakuji. Nová víčka chytnou téměř vždy, u použitých se občas stane, že některé víčko nechytne.. Stejným způsobem zavařuji protlak, kečup a marmelády.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 26.10.2011 16:40

Dobrý den. Celá desetiletí při přípravě leča usmažím na sádle dočervena cibuli, pak přidám papriku a rajčata / část jich sloupnu/,osolím a nechám na plotně téměř zcela vydusit šťávu. Kápnu trochu octu, naplním do sklenic a zhruba 30min při 90°C zavařuji. Takto jsme to dělali doma, pak ve vlastní domácnosti. Největší zájem byl, když děti odjížděly na koleje, to byly desítky skleniček. Pro tento způsob mám ale i vybavení - 20l kastrol atd. Dál jsem chtěla říci, že podle mě na tuku v zavařovacích sklenicích nezáleží- maso po zabíjačce také zavařujeme atd. Jde o důkladné očištění víčka a hrdla sklenice - po otření namokro je ještě otírám lihem. Lihem otírám i sklenice s kompotem. Problém je s víčky - zásadě nekupovat víčka s poloprůhlednou červenoRŮŽOVOU těsnící hmotou. Mohou být zmrzlinkově růžová, bílá, tmavě červená, ta drží vždy, zvlášť kdo má Dr.Vysloužilem zmiňované zavařovací spony. Výborná víčka dělá fa ze Strakonic.A nebojte se vyšších sterilizačních teplot.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 176.234 (?), 26.7.2012 20:13

dobry večer, ja dam olej na nej cibuli, pak papriky a česnek na kolečka nakonec rajčata posolim dam špetku vegety protlak dle potřeby kečup pořadně vydusim a pak horke plním do sklenic neotačím! a druhy den necham přejít znovu varem asi cca10min. pak skladuji v komoře. vydrží až do dalšího roku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika