Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Po několikaletých zkušenostech s nákupem a výsadbou stromků jsem už zoufalý, takže poprosím o nasměrování.

Pokaždé se mi stalo, že při koupi stromků u prodejců se našly nějaké stromky, které se buď neujaly vůbec, nebo rok/dva živořily, a nakonec jsem je musel třeba drasticky zkrátit a v podstatě zapěstovat znovu.

Už 2 roky zápasím s Williamsovou hrušní (na semenáči), kterou jsem předloni na podzim koupil u Urbana v Židlochovicích. Měla svraštělou kůru, tak jsem ji ještě ten den vrátil a vyměnil za korektně vypadající (přestože mě paní přesvědčovala, že to je normální a po pořádném zalití se kůra srovná a stromek se normálně ujme). Bohužel, už druhé jaro ze špičáku po celé jeho délce vylezly jen malé lístky a takto živoří celý rok, bez jakéhokoli přírůstku.

Podobnou zkušenost mám se Stanley slivoní na myrobalánu z Uherského Ostrohu. Měli tam krásné výpěstky, 3m dlouhé, silné. Doma jsem ji zkrátil na polovinu, odstranil veškerý obrost, přičemž jsem zjistil, že docela dlouhé části konců větví byly suché. Stříhal jsem tedy na živé zdravé. Nicméně teď na jaře opět v horní části raší jen po jedné straně a malé lístky, které postupně zasychají. Pěkně raší jen ve spodní části, od země do cca 75 cm. Odhaduji tedy, že tento stromek byl opět poškozený vyschnutím u prodejce.

Podobné zkušenosti mám ještě s mnohými jinými, které jsem většinou dokázal nějak vzkřísit a začal zapěstovávat znovu. A to od různých prodejců - od těchto zmiňovaných 2 a ze Spomyšle. Jsem přesvědčen, že většina těchto prodejců dost kašle na korektní zacházení s kořeny, že je buď sporadicky zalévají, nebo nechají po vyorání vyschnout.

V tuto chvíli mi jde ale pouze o tyto 2 stromky které zřejmě na podzim nahradím, protože jejich vitalita je žalostná. Williamsovu hrušeň a Stanley slivoň. Mohl byste mi někdo dát tutový tip, kde bych tyto 2 odrůdy na zmiňovaných podnožích získal v perfektní kvalitě, tj. měl jistotu, že po zasazení začnou pěkně (standardně) růst?

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika