Je už vhodná doba na verikulaci?



host - 246.115 (?)
6.5.2010 20:31

tak zítra někam vyrazím a zjistím cenu.Trochu jste mi dodat optimismu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 235.249 (?), 21.3.2010 15:59

Prosímvás to je úplně normální, zvlášť po delší zimě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 217.131 (?), 21.3.2010 16:05

Popravde, ak je zima mierna, ako napriklad pred rokom a skor sucha, trava prezimuje pekna zelena. Takze pani ma dovod na nemile prekvapenie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.162 (?), 21.3.2010 18:16
Nepropadejte panice, všechno se spraví, příroda je mocná čarodějka.Vloni zahrada vypadala podobně jak popisujete a za dva měsíce jsem už nadával kdo to má sekat.Jinak moje je ta fotečka, jen teď nejsem přihlášen.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 68.204 (?), 22.3.2010 14:46

tak to nechám na přírodě... on ten trávník vypadal dost mizerně už minulý rok, tak uvidíme. Předpokládám, že paní, která tam bydlela, než jsme dům koupili (špatně chodící důchodkyně) nějakou extra péči nedělala. Ale snad se to vzpamatuje. Na komplet nový koberec nemáme prostředky...

P.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 24.3.2010 19:04

Dnes jsem těma železnejma hráběma s nožema hrabala trávník. Vyhrabala jsem asi desetinu (tak 100m čtver.) toho, co mě ještě čeká. Byla to strašlivá práce (jediné pozitivum je posilování paží .) Ovšem měla jsem dojem, že kdybych stála na jednom místě a hrabala okolo, případně se pohybovala v kruhu a hrabala na jednom místě, stejně bych se nedopracovala smysluplného výsledku za celý den. Mech, mech, mech, občas kopec suché trávy.

Má vůbec smysl takhle ručně amatersky vyhrabaný trávník dál hnojit a pak dosevat? Neporoste díky tomu hnojivu spíš ten mech? Pískování vynechávám úplně, to už by mi doma vůbec neprošlo, to nejsem schopna technicky zajistit (sorry Stano, tvůj návod je nezapomenutelný... a vyjímečně srozuminitelný)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 246.115 (?), 30.4.2010 20:39

tak jsem taky vyhrabávala, úplně stejné pocity, jako píše paní nade mnou. A jinak - trávník se bohužel nevzpamatoval, zůstala ošklivá vyschlá kola, takže nevím - má cenu ta vertikutace, pískování a dosetí? Navíc samá pampeliška, jsem zoufalá.

P.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 30.4.2010 22:17

Dobrý den, nemělo se CO vzpamatovat, tam kde jsou chybějící plešky prostě trávník již nebyl, je to typické pro zanedbané plochy.

Nechci Vás trápit hledáním v diskusích, překopíruji tedy jeden z m ých starších příspěvků.

1. musíte pořádně pohnojit, a následně, s odstupem týdne vyhubit pleveleselektivními herbicidy (bofix, sterane, atd), pohnojení je důležité, trávník vyrazí a plevel též, zrychlený metabolismus plevelů zvýší jejich citlivost na herbicid.

2. provést povrchovou vertikutaci, tj, do hloubky 20 mm, ideální je libovolný výkonný nožový vertikutátor

3. na upravenou plochu dosijte kvalitní semeno - Barenbruck například, nebo nakontaktujte firmy, které se starají o golfovou a municipální zeleň (je to trochu problém), standardní osivo, které je k mání v 99% obchodů a zdravotnictví nestojí za moc... Například Barenbruck vypadá po vzejití jak "umělohmotný" na stejné zemině, se stejným hnojením je hustší, vyšší a tmavě zelený, kdo to nevyzkoušel nevěří co je to za rozdíl.

4. na vertikutovaném trávníku můžete (udělejte!)provést Aerifikaci do hloubky 15-20 cm, v nouzi silnými vidlemi, ideálně speciálním nástrojem (v Čechách nutno vyrobit..) - hroty na kulatině o průměru cca 12 mm, délka do 20 cm, na ocelové destičce, např 3 řady x 5-6 hrotů, rozteč 8-10 cm, vše na násadě, vypadá to jako zmagořené vidle s krátkými rovnými hroty (nebo jako divišův hromosvod :-)))),

5. Na takto upravený trávník aplikujte písek - nejlépe jemný, bílý, betonářský. (dobře zapadne do děr vytvořených v bodě 4. Rozhrabejte obrácenými hráběmi, nebo hrablem (vrstva 1-3 cm) do roviny!, uválcujte válcem, zalejte. Podotýkám že upravená plocha vypadá jako pláž a člověku se nechce věřit, že tu něco poroste. (musí vypadat jako pláž!) Ale takhle upravují trávníky profesionálové. Tráva bleskově proroste a je na vzdušném drenovaném podkladu. Koneckonců golfová hřiště se tak upravují pravidelně, a pokud na takové ploše vyseknete rýčem díru, uvidíte těsně pod povrchem i několik centimetrů vysokou vrstvu písku s příměsí hlíny, hustě prorostlou kořínky.

Můžete vynechat bod 4. (výrazně tím snížíte kvalitu údržby a schopnost trávníku odvádět přebytečnou vodu (pak jsou tady problémy plísně, mechy..)

Další odkazy na diskuse již proběhlé na toto téma:

mech v trávníku

Travník - vertikutace, pískování, válcování

Pískování trávníku - jaký písek lze použít

Poznámka na závěr, je li trávník opravdu extrémně zaplevelený - souvislé plochy plevelů, vyplatí se plošně vše vyhubit   herbicidem Raudup a založit nový trávník, následně o něj pečovat podle doporučení výše

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 246.115 (?), 5.5.2010 20:48

Zdravím a děkuji, už se začínám smiřovat s tím, že trávník nebude. Co popisujete by pro mě zkrátka bylo hrozně nákladné - herbicid, vertikutátor, kvalitní travní semeno, válec, aerifikace... mám 350m. Minulý rok jsem zkoušela provzdušňovat vidlema, byl to děs a krvavé puchýře k tomu. Tak jsem aspoň natrhala pampelišky a uvařila pampeliškový med...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 5.5.2010 21:40

Klid, hlavní náklady jsou do hnojiva a herbicidu.  na 300 m2 vám stačí jedno balení Sterane a jedno Bofixu. travní semeno a hnojivo na 350 m Vás také nezruinuje. Vertikutátor lze půjčit od známého, nebo v půjčovně, Písek je fajn, ale můžete jej odložit, stejně tak lze (do určité míry) vypustit prozatím aerifikaci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 246.115 (?), 6.5.2010 20:31

tak zítra někam vyrazím a zjistím cenu.Trochu jste mi dodat optimismu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13:51
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika