Jak zbavit lipnice roční?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?) 
12.9.2014 9:17

Dobrý den,

s Vaším názorem a radou ohledně Venzaru mohu do jisté míry souhlasit a doporučil bych jej jako doplňkovou ochranu (i když cena se asi uživateleli líbit nebude), která by dle mne při novém založení mohla pomoci v boji proti ježatce z nových semen. Nicméně dle fotek si nemyslím, že by se po zimě ježatka ztratila úplně, stejně by bylo dle mne nutné trávník alespoň dosít výsledek by nemusel být však úplně optimální. Je to na každém co zvolí, ja jsem se přesvědčil, že radikální řešení je většinou lepší než postupný a zdlouhavý boj. Navrhoval jsem nové založení i s ohledem na roční období.  Pokud by se nový trávník zakládal v květnu tak by do té doby mohli herbicidem zničit nově vzešlé rostliny a poté založit nový trávník. Použití půdního herbicidu typu Venzar samozřejmě může pomoci ve vyčištění půdy pro nové osivo. I když je potřeba se o všem něco nastudovat než to použiji.  Když pak použijí směs vysokým podílem kostřav tak se dá s ježatkou bojovat lokálně dostupnou Targou nebo přípravkem Puma Extra, který je použitelný i v jílku a občas něco v počátcích vytrhnout.

 Ještě bych možná vyzkoušel jedno řešení - lze zkusit nyní na malé ploše aplikovat a pozorovat jak bude účinkovat Puma Extra, kterou lze koupit i malém balení 250 ml balení. Pokud zafunguje a jílek moc nezasáhne a majitel bude spokojený tak lze postupovat i takto a případně na jaře udělat ještě postřik půdním herbicidem a trávník ve vhodné době dosít. Přípravky o kterých se zmiňuji mám osobně v trávnících vyzkoušené, nicméně vždy je u těchto herbicidů zásadní poměr ředění a plocha. Ne vždy to každý správně udělá.

Martin S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 21.143 (?), 11.9.2014 9:51

Dobrý den,

dle fotky máte ježatku kuří nohu, jedná se o trávu tedy jednoděložný plevel. Lze použít pokud máte trávník (dle fota to tak nevypadá) složený převážně z kostřav přípravek Targa super 10 ml/ 5 L vody a 100 m/2. Jedná se o speciální přípravek, který likviduje i trávovité plevele např. pýr a ježatku. U Vás bude problém v tom, že máte dle mne trávník hlavně z jílků, tento druh trav bohužel Targa poškodí i když ne zcela zahubí. Udělal bych pokus na měnší ploše a stříkal bych bodově jen ty ježatky. Účinek se projevý až za cca 14 dní. Ostatní žádoucí druhy trav mohou zežloutnout ale měly by se do cca 14 dní poté probrat.  Co Vám také doporučím odstraňte nyní semena, začíná vám semenit a to není dobře :-). Lze pokud je ježatky málo ji v počátku vývoje odstranit i mechanicky, ale jakmile je starší tak dělá široký kořenový bal, ale mělký. Nesnáší moc sucho. Tedy zalévejte méně často a o to vydatněji. Pokud se Vám v trávníku vyskytuje i lipnice roční tak na tu Targa moc účinná není, mladou rostlinu mne však ale dokázala již zahubyt. Na Lipnice a další jednoděložné se používá např. Stomp 400, který zabrání jejímu dalšímu rozmnožování. Můžete také jak na lipnici tak i na ježatku použít další přípravky na jednoděložné plevele. Do jílku, lipnice a kostřavy by měl být použitelný i např. přípravek Puma Extra. Problém pro Vás bude asi jejich cena jelikož se to prodává jen ve velkém balení, tedy kromě té Targy. Samozřejmě lze také postupovat bodově a za pomocí malého vyrobeného nanášedla aplikovat totální herbicid, ale zde je velké ryziko, že si vyplálíte malá kola do trávníku. Zkoušel jsem i nanášet opatrně gelový roundap, ale na to musí být ta rostlinka o dost vyšší než okolní porost, což jde v trávníku težko.

Vaše úvaha s celo postřikem tot. herbicidu nepřinese na jaře to co čekáte. Pokud jste zakládali na dovezené hlíně nebo ta původní byla náležitě prokypřena tak se ta semena byla již v půdě. V osivu bych toto množství nečekal, ano u levných směsí může něco být, ale ne stovky jak píšete. Pokud aplikujete totiž totální herbycid tak zničíte jen to co nyní roste, ježatka se Vám již stačila vysemenit, bude to takový začarovaný kruh. Cesta která bude téměr 100 % existuje, ale je velice pracná a časově náročná, záleží zda jste ochoten ji podstoupit pro bezplevelný trávník. Pokud ano rád Vám postup popíši.

Martin S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mike84 - (3) - 228.90 (?), 11.9.2014 16:46

Dobrý den Martine, ano zakládali jsme na dovezenou hlínu 240t, zarovnali jsme a pak jsem dali travníkové osivo Rasana Sport. Máme zahradu 750m2 a pak rostli trávy s ježatkou (mysleli jsme je to Lipnice). Opravdu, jsou tam stovky, spíš tisíce. Ano, chceme podstoupit pro bezplevelný trávník, prosíme ten postup, děkujeme. Babkovi





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 11.9.2014 17:45

Dobrý den,

dle fota je ta invaze opravdu veliká. Popíši Vám dle mne ideální a pro většinu dostupný postup se založením trávníku, od přípravy půdy atd. Myslím si, že dobré základy v budoucnu usnadní řadu věcí. Nejdůležitejší pro zdravý trávník a přísun živin je půda, musí být lehká, vzdušná - propustná. Pokud jste měly takovu půdu (spíše písčitou) tak je to OK. Pokud nikoliv tedy je spíše jílovitá což bývá nejčastejší ta navozená, tak by bylo vhodné vrchní část cca 10 cm prokypřit např. s plaveným pískem o frakci 0 - 2 mm, ideál je křemičitý, ale je to pak o penězích. 

Moje úvaha tedy směřuje k novému založení.

1) nyní postřik totálním hebicidem může to být klidně i jiný a levnější než Roundoup např. na Agromanual se dočtete jaké lze použít.

2) Po cca 3-4 týdnech až vše 100 % odumře posekat se sběrem do koše na nejnižší výšku a provést prokypření např. rotovátorem oné vrchní cca 10 cm vrstvy s pískem. Písku pokud máte težší půdu by mělo být tak 30 %.

3) Vyčkat do jara, nechat postupně vyklíčit plevele a totálním herbicidem průběžně hubit vše co vyroste. Nenechat hlavně nic semenit.

4) v dubnu / květnu (dle počasí a podle toho jak budou klíčit plevele) provést mírnou kultivaci vrchní vrstvy, zakoupit vhodné osivo a osít, zalévat a čekat. Samozřejmě, že se nikdy nezbavíte 100 % všech plevelů jelikož část jich čeká na svoji chvíli klidně i roky a část jich přiletí vzduchem, nicméně je určitě lepší pak bojovat občas s něčím na co Vám zabere selektivní Bofix nebo něco tu a tam vytrhnout.

5) Ještě k tomu osivu, nevím jak moc bude ten Váš trávník zatěžovaný, ale já bych nevolil na rodinou zahradu nikdy žádné "sportovní a hřištní" směsi plné jílku. Hodně si lidé pletou zatěžovaný sportovní trávník s trávníkem po kterém se chodí. Zatěžovaný trávník je na fotbalových apod stadionech. Vysoký podíl jílku nad 30 % (Vaše směs ho má 70 %) má za následek to, že časem tam bude jen ten jílek. Jílek má tendeci vytlačit vše ostatní, hodně trstnatí a pokud není dobře zaléván tak v létě usichá, v zimně vymrzá (pomalejší nástup na jaře), nesnáší až na vyšlechtěné směsi nízké kosení. Osobně doporučuji koupit kvalitní profi směs složenou převážně z kostřav a malélo procenta jílku a lipnice luční. Trávník z kostřav bude více odolný vůči suchu, snese nízké kosení, poměrně slušnou zátěž a bude hezky hustý a jemný. Výborné, na profi úrovni a cenově dostupné směsi najdete např. v nabídce naší české šlechtitelské stanice ve Větrově nebo různé profi golfové směsi. Klidně Vám pak mohu poslat co bych pro konkrétní potřeby doporučil. Kvalita a čistota směsi je také dobrým základem před plevelem.

Závěrem neberte to prosím jak špatnou kritiku, ale dle fotek máte tupou sekačku, ostrost nožů je základ zdravého trávníku. Samozřejmě poté hnojení, vertikutace, zálivka atd :-). Pokud nebudete chtít postupovat toto martýrium s novým založením tak lze zkoušet aplikovat tu Targu případně Pumu extra a zkoušet jak se bude trávník chovat. Nicméně někdy je lepší udělat radikální řešení než se roky trápit.

Martin S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mike84 - (3) - 228.90 (?), 11.9.2014 17:02

Dobrý den, Martine S., ano zakládali jsme na dovezenou hlínu 240t, zarovnali jsme a pak jsem dali travníkové osivo Rasana Sport. Máme zahradu 750m2 a pak rostli trávy s ježatkou (mysleli jsme je to Lipnice). Opravdu, jsou tam stovky, spíš tisíce. Ano, chceme podstoupit pro bezplevelný trávník, prosíme ten postup, děkujeme. Babkovi





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika