Houbičky a padáčky
|
|
 |
 |
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?) 22.7.2009 13:20
Ano Josefe, tomu jistě všichni rozumíme, je to Vaše volba, nikdo Vám ji nebere.
Já mám trávník bez plevele, díky selektivním herbicidům a sekám benzínovou sekačkou, to že spaluje benzín mi vůbec nevadí. ve finále mám trávník bez plevelů, zápachu a hluku (sekačka běží jen při sekání), je to opět jen moje volba, kterou ale nikomu nevnucuji.
Pohled na udržbu trávníků může být různý, jistě mi ale dáte za pravdu, že pisatel tázající se na odstranění plevelů asi nezačne jásat nad představou, že by tomu mohl nechat volný průběh. Právě proto, se mu možná rada o ponechání (pro něj) nežádoucích plevelů v jeho trávníků může zdát poněkud zbytnou..
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Mydlan - (37) - 11.178 (?), 21.7.2009 16:16, zobrazeno: 15619x
Dobrý den, prosím zkušené o radu:
mám celkem pěkný 4 měsíce starý hustý trávník
teď mi tam začaly po deštích růst takové malé houbičky, jako bedličky,
sekám jednou týdně na 4 cm a pořád tam ty mršky jmalé sou. Co proti nim?
Dále mi ze sousedních ještě nezastavěných pozemků začaly lítat různé padáčky z bodláků pampelišek apod... úplně mě vytáčí, když vidím jak mi
to po mém trávníčků přelétá. Kdy ti hjlzíci vyklíčí? Kdy navrhujete postřik bofixem? Něco malo plevele v trávníku mám - mám to stříknout na podzim - kdy? A nebo počkat až všechno vyjede na příští jaro?
Díky za zkušené rady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.127 (?), 21.7.2009 21:03
Dobrý den,
tak to Vám ani ty nálety nezávidím. Máme v blízkosti břízu a taky si užívám svoje. Postřik Boxifem já osobně provádím cca. 1 za 2 měsíce, i když žádný plevel vidět na první pohled není. Je to lepší než pak později likvidovat obrovské pampelišky. Zkrátka prevence se mi osvědčila :)
Ty houbičky mohou nasvědčovat přemokření trávníku, nebo může být zemina málo propustná a jílovitá a zadržuje dost vody. Houbičky rostou i v mulčovací kůře a také to nevadí. Myslím si, že není důvod k obavám. Až budou větší sucha a vyšší teploty, houbičky určitě zmiznou :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář (247) - 248.120 (?), 21.7.2009 22:16
Aplikovat selektivní herbicid Bofix preventivně na místa, kde plevel není patrný, se mi jeví jako naprosto zbytečná investice. Protože, stejně jako i totální herbicid typu RoundUp, je účinná látka do rostliny vstřebávána listem, pak přechází do kořenové části. Nezbývá než vyčkat, až plevel vzroste, aby bylo možné postřikovací látkou zasáhnout listovou plochu.
Pokud jde o poletování plevele od sousedů, domnívám se, že takové věci upravují místní vyhlášky (snad i občanský zákoník), jedná se de facto o obtěžování. Máte právo po něm požadovat, aby zaplevelené plochy posekal, popřípadě mu to může nařídit magistrát/obecní úřad.
O mechu a houbách jsou tu již založená témata, věřím, že najdete potřebné informace.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.127 (?), 21.7.2009 22:47
Pokud je plevel velmi malý, zlikviduji ho hned, na co čekat?! :) Postřik se dostane na malé výrůstky plevele a nemusím pak řešit otázku, jak větší seschlý plevel dostat z trávníku. Zbytečně se navíc dává základ vzniku plsti. Opravdu pravidelným postřikem dociluji toho, že nemám s plevelem vůbec žádný problém, a to jich tu bylo, od kerhartu až po pampelišky..
|
|
 |
|
 |
 |
|
Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář (247) - 248.120 (?), 21.7.2009 23:06
Každý zvolí způsob péče o trávník dle svých možností, schopností a očekávání - to zcela chápu. Jen jsem poukazoval na to, že aplikace herbicidu působícího skrze list tam, kde list není, mi připadá zbytečná. Nyní tomu rozumím tak, uživateli 141.127, že tam ten plevel při aplikaci herbicidu máte, ač malého vzrůstu.
Osobně se ztotožňuji v postoji při aplikaci selektivních herbicidů s panem Chemickým Alím, totiž aplikovat selektivní herbicid 1-2 ročně. Ale to není nic proti ničemu, jak se říká.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 22.7.2009 12:43
Taky nemám s plevelem v trávníku žádný problém a to nestříkám!
Můj trávník je totiž plný všemožných širokolistých rostlin, zvonečků, pampelišek, jitrocele, jetelů, čermohlávku. pryskyřníku, rožce atd. atd; párkrát se mi v něm vyskytla i zeměžluč...
Jsem s ním naprosto spokojen. A nyní jsem pořídil ruční vřetenovou sekačku a mám to i s tělocvikem a bez hluku a zápachu.
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 22.7.2009 13:20
Ano Josefe, tomu jistě všichni rozumíme, je to Vaše volba, nikdo Vám ji nebere.
Já mám trávník bez plevele, díky selektivním herbicidům a sekám benzínovou sekačkou, to že spaluje benzín mi vůbec nevadí. ve finále mám trávník bez plevelů, zápachu a hluku (sekačka běží jen při sekání), je to opět jen moje volba, kterou ale nikomu nevnucuji.
Pohled na udržbu trávníků může být různý, jistě mi ale dáte za pravdu, že pisatel tázající se na odstranění plevelů asi nezačne jásat nad představou, že by tomu mohl nechat volný průběh. Právě proto, se mu možná rada o ponechání (pro něj) nežádoucích plevelů v jeho trávníků může zdát poněkud zbytnou..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 22.7.2009 16:50
Dobrá, Alí.
Na základní dotaz bylo (myslím, že dostatečně) odpovězeno už před mým příspěvkem. Ve svém příspěvku jsem se chytil části výroku hosta 141.127 "nemám s plevelem vůbec žádný problém" a rozvedl jsem to ze svého pohledu.
Nikomu to nevnucuju, nikomu neberu jeho snahu o chemicky čistý bezplevelný trávník. Můj příspěvek opravdu může být pro někoho zbytný; někoho však může zaujmout, zvláště když je téma nazváno tak poeticky "Houbičky a padáčky" - to mne taky zaujalo.
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.127 (?), 22.7.2009 20:13
Koukám, že jsem tu zapříčinil vášnivou diskuzi :) Zřejmě by nebylo od věci, aby si každý pro sebe nadefinoval, co si představuje pod pojmem trávník. Pro mě osobně to pampelišky nejsou, dávám přeci jenom přednost jinému složení :)
Pokud se mám ještě vyjádřit k tomu "mému likvidování", tak tedy. Postřik jednou za cca. 2 měsíce aplikuji, za tu dobu jistě něco vyroste, ikdyž to na první pohled není, a už jak malou rostlinku to zlikviduji, abych se pak nemusel koukat na žluté seschlé pampelišky v trávníku. Tomu já říkám prevence a pak s plevelem nemám žádný problém. Zahradu mám malou, samozřejmě kdo rozlohu své zahrady počítá na hektary, tak pak už pomůže pouze práškovací letadlo

Teď mě spíš štvou mravenci a ta vedra doplněná, jako dneska kroupami..
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |