Ochrana dřevěného plotu



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?) 
16.10.2010 22:12

Lněná fermež (též jen fermež) vzniká tepelnou úpravou lněného oleje a používá se jako pojivo v barvách nebo i samotná pro povrchovou úpravu dřeva. Lněný olej zahříváním polymerizuje a oxiduje, čímž houstne a zkracuje se jeho doba zasychání

Tolik Wikipedia

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 19.70 (?), 17.10.2010 11:38

Právě proto, že fermež se vyrábí ze lněného oleje, neplatí rovnice lněný olej=fermež, ať již se bavíme o chem.  složení, či o vlastnostech.

Rovněž tak (bohužel) není pravda, že fermež vzniká tepelnou úpravou lněného oleje. Většina toho, co se dneska v běžných obchodech prodává jako fermež, nemá s tradiční recepturou nic společného.

Novodobá fermež je směs lněného oleje, sikativ a ropných produktů, z tohoto důvodu je terčem kritiky některých řemeslníků a kumštýřů, protože ošetřené povrchvy často černají...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 18.10.2010 11:02

Lněná fermež by měla pocházet ze lněného oleje, aspoň to má napsáno na etiketě. Levnější varianty (dřív napouštěcí fermež úsporná) jsou, pravda o jiném.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 242.134 (?), 14.11.2011 9:15

Lněný olej je výborná impregnace. Je vysýchavý nicméně na nevhodný na venkovní použití. Vlhkost jej vyplavuje. Nátěr by bylo nutné velmi často opakovat. Olej se vyrábí lisováním lněných semínek. Používá se např. na impregnaci rukojetí nářadí, pracovních desek, stolů, kuchyňské linky, podlahy atd.. Dříve se též přidával do jídla ale má dost výraznou pachuť (...a pavůni :-)  

Lněná fermež se vyrábí (vyráběla...) ze lněného oleje jeho velmi dlouhým vařením. Dochází tak k chemické změně, fermež na rozdíl od oleje nevysychá nýbrž polymeruje. Nevyplavuje se ze dřeva. Je to zázračný vynález, ideální pro všechny přírodní povrchy, velmi dobře snáší vlhko a přitom dýchá. Nevytváří "povrch" nýbrž se vpije do dřeva. Popraskání nehrozí. Trvanlovost neskutečná a nevíc je velmi přírodní, bio, alternativní, naproto vegetariánská a veganská, není testována na zvřatech, je svěží i křupavá a doporučuje jí 5 ze 6 zuubařů-no prostě jsem její velký fanda :-)) Jen je potřeba dřevo po natření fermeží nechat hodinku-dvě stát a nevsáklou fermež pak otřít!! Nenechat jí zaschnout ve vrstvě!!! Nátěr opakovat...

Dnešní fernmež se již nevyrábí vařením, bržtoto je drahé, nýbrž přidáním sušidel, sikativ, která mají stejný efekt. Bohužel, některá dřeva (...buk obsahující tanin) na tato sikativa nelibě reaguje zčernáním.. jsou firmy co prodávají stále klasickou  "vařenou" přírodní fermež bez sikativ. Je o ně+co dražší.. Doporučuji!!!  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.9 (?), 16.10.2010 21:16

Měli jsme dřevěný plot natřený karbolineem. Vydrželo to 25 let pak se natřel znova a vydržel dalších 25 let. Teď je tam nový, zase natřený karbolineem a je tam zatím 12let bez údržby. Ale je pravda že první rok to pěkně smrdí. Další už ne. Ono je hlavní problém že dřevo pracuje a ten karbol ho chrání v podstatě jen proti hnilobě. Ale to stačí. S pracováním dřeva pokud je venku na dešti, slunci a mrazu se v podstatě nic dělat nedá. Ostatní způsoby výše popsané se mi u plotů neosvědčily.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 19.70 (?), 16.10.2010 21:22

Moc se mi nechce věřit, že to smrdí jenom první rok. Mám na zahradě poslední 3 pražce - dovezli jsme je s otcem někdy v r. 1975 a jsou trochu cítit ještě teď, když jsou fakticky na konci životnosti...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.9 (?), 16.10.2010 22:57

Pražce jsou cítit skoro pořád. Hodně sousedů okolo je má. Ale plot opravdu po roce vyčichne a pak už je to dobré. Jen z ekologického hlediska jsou námitky ale proti pražcům je to zanedbatelné. Pražce jsou nacucány pod tlakem a mají toho v sobě dost i proto že leží na zemi a musí vydržet podstatně víc. Plot je na tom mnohem lépe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?), 17.10.2010 9:03

Nemyslím si, že pražce byly impregnovány běžně prodávaným karbolineem. V minulosti jsem s ním hojně natíral, když 5 kg plechovka stála 15 Kčs. Zasychalo dlouho - asi měsíc, ale po té době dřevo opravdu nesmrdělo.  Později se karbolineum razantně zdražilo na cenu běžných nátěrů, tak o ně přestal být zájem. Dnes se prodává ve formě, která údajně neškodí zdraví ani životnímu prostředí, je-li ale stejně účibnné, jako dřív, je otázka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.78 (?), 26.4.2012 17:59

Já jsem před lety natřel karbolinem psí boudu a smrděla tak, že pes raději spával v létě v zimě pod širákem. Nakonec jsem to raději po 3 letech přetřel syntetikou...

Dnes se za to stydím. A používat karcinogenní pražce, jak někdo píše... No pravda, vydrží dlouho, ale za jakou cenu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 212.8 (?), 16.7.2015 21:44

Loni jsem chtěla koupit luxol v Bauhausu. Personál mě varovar, že ten starý dobrý Luxol už není tím co býval, že se prý nyní vyrábí v Polsku. Doporučili mi lazuru vyrobenou v SRN přímo pro Bauhaus, na 5lt plechovce je nadpis

Falazúr, má to znak černého domečku. Natírala jsem celý 35m ohradový plot 2x, ze severní strany se po zimě objevila všude vrstva takového toho zeleného mechu.

Ze zoufalství jsem letos koupila v Lidlu Baufix, rovněž vyrobený v SRN, chtěla jsem tím napustit venkovní obložení úplně nových palubek. No hrůza, už nikdy! Vůbec se to nevpíjelo, dělalo to bubliny a odstín místo tmavě hnědé jako světlá káva. Vrátit to nemůžu, když už jsem to otevřela a použila.

Obě tyto poslední lazury ještě ke všemu příšerně smrdí jako čerstvě vyčiněné králičí kožky.

Vypadá to, že západ pro východní blok dováží a vyrábí opravdu jen samý hnus.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika