Opravdu mini jezírko

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?)
15.4.2010 8:25

Ahoj, my máme záhradu 3,5 á. Tiež by som chcel malinké jazierko, zháňam informácie. Môžem odporúčať niektoré knihy - napr. Malé záhradné jazierka od Siegfried Stein. Sú tam praktické návody a zaujímavé inšpirácie - zaujalo ma napr. malinké rašelinisko v plytkej nádobe.

Peter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 15.4.2010 8:25

Ahoj, my máme záhradu 3,5 á. Tiež by som chcel malinké jazierko, zháňam informácie. Môžem odporúčať niektoré knihy - napr. Malé záhradné jazierka od Siegfried Stein. Sú tam praktické návody a zaujímavé inšpirácie - zaujalo ma napr. malinké rašelinisko v plytkej nádobe.

Peter

host - 209.64 (?), 15.4.2010 18:51

kupte si fontanku někde z hobbymarketu a mate to

host - 61.106 (?), 17.4.2010 13:00
Můžete použít jak píšete, když není prasklá i menší plastovou nádobu bez dodatečného vyložení fólií - mísu, dětskou vaničku atd. a zapustit ji pod úroveň okolního terénu, tak aby břehy okolí byly zešikmeny a vzhled je pak přirozenější. Před obsypáním zeminou se kolem okraje nádrže může dočasně mělce přihrnout pružný - tvárný " lepenkový " pás z vhodného materiálu např., kterým se pokrývají kabely ve výkopech a tím se zabrání sesypání a splavení okolní půdy nebo něčeho jiného do tůňky, než okraje slehnou a zarostou osázenou vegetací. Do malé nádržky mimo zakrslých leknínů můžete vysadit bahničku jehlovitou vytvářející podvodní travnatý koberec, podobně kobercovitě rostoucí šípatku šídlatou i liliovníček a úplně je může nahradit drobný, ale vzácný v přírodě chráněný a jen u profesionálů sehnatelný žabníček splývavý - vypadá jak tráva a na hladině vytváří maličké splývavé lístky s bílými květy. Pěkné jsou i malé vodní kapradiny marsilka čtyřlistá a míčovka kulkonosná. Všechny vyjmenované rostliny jsou ' obojživelné ' - snesou vyschnutí, ale jen do stádia vlhké půdy, totální vyschnutí jako kaktusy NE! Naši zimu vydrží pod ledem dobře, jen míčovka s marsilkou bývají někdy citlivější a mohou zimovat s ochranným nadkrytím listím, sklem jen v mokru (i pařeniště, chladný skleník), nebo v chladu na okně v místnosti. Osobně s těmi rostlinami zkušenost mám, abych si mohl dovolit "radit" (získané z povoleného pěstování). Navíc připíšu - nutno vzít v úvahu, že pokrytí hladiny plovoucími rostlinami brání prohřátí spodních vrstev vody a růstu flóry do dna zasazené. Kromě letního umístění akvarijních rybek, lze malé nádrže bez rostlin využít i k chovu ojedinělých vzácných vodních korýšů vyskytujících se v tak zvaných periodických - sezónně vysychajících vodách a to žábronožek, listonohů a škeblovek, kterým stačí pro celkový vývoj přítomnost vody v délce šesti - osmi týdnů a pak nakladená vajíčka vyžadují suché i mrazivé období, aby se mohla vylíhnout další generace v následném roce nebo i po mnoha uplynulých letech. Rozlišují se jarní a letní formy a každý druh má svá specifika. Chov některých je snadný. Popis chovu by dal za rozsáhlý článek, i tak jsem se příspěvkem dost zdržel. Odpovídat v diskuzích se dá celé dny, ale kdo má tolik bezplatného času na rozdávání, když má sám spoustu čekající práce. Mič...

Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 165.33 (?), 22.4.2010 19:29

Zdravím, pokud jde jen o takové oživení místa, lze použít i takový ten zednický kbelík - maltovník, stojí asi 240kč, mají různé velikosti... Zapustila jsem ho pod úroveň terénu a pak kolem dokola poskládala na sebe 2 vrstvy kamenů /jako kolem ohniště, ale ve dvou vrstvách/,, pěkně jsem si s tím pohrála, aby na sebe navazovaly a sem tam se překrývaly... působí to i hlubším dojmem. Ryby v tomto nemám, je to malé, ale dávám sem přebytečné šípatky z rybníčku, těm se daří. A je to skoro taková studánka jako měl Rákosníček.

host - 18.33 (?), 2.5.2010 21:48

Také jsem si udělala studánku, z obyčejného kýble od Primalexu.Je to roztomilě, malinké, jako celá zahrádka.Pro vnoučátka jsem tam přidala keramického šneka a vodníčka, posadila jsem je   na kámen.Někdo by řekl, že je to kýčovité, ale všem se to líbí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz