Odběr vody z potoka pomocí spojených nádob

host - 102.168 (?)
27.7.2013 12:45

Dobrý den Petře.

Toto mne taky už napadlo. Vykopala jsem díru v zemi... Jasně toto mohu udělat, ovšem pokud bych mohla brát vodu z potoka pomocí hadice bez čerpadla, nemusím kopat díru. Nevím, ještě jsem se nerozhodla. Ovšem otázka je, zda mohu odebírat vodu z potoka hadicí pomocí spojených nádob? Bez použití čerpadla... Jinak jezírko mám bez techniky, pouze uprostřed stříká solární fontána. Nemám ani folii, je to díra v zemi tvořená pouze spodní vodou. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 102.168 (?), 27.7.2013 0:06, zobrazeno: 11417x

Zdravím všechny majitele zahradních rybníčků a posílám vám dotaz. Na odběr vody z potoka nesmí být dle zákona použito čerpadlo. Vlivem sucha mi v jezírku ubyla voda, ovšem za plotem nám teče potok, který je výš. Mohu vodu dopustit hadicí pomocí spojených nádob? Dopustím se tak přestupku? Děkuji všem za odpověď.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6655) - 9.2 (?), 27.7.2013 8:40

Kde není žalobce, není soudce. Když jsme to nevěděli, bylo to OK. Teď to víme a šťourové budou dělat právnické rozklady. Problém je s tou vodou, nevíte kdy do ní kdo načural.

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 17.125 (?), 27.7.2013 10:05

Je možnosť ako nebrať vodu priamo z potoka. Dá sa vykopať tzv. chránené odberné miesto, voláme to aj falošná studňa. Studňa sa kope podľa miestnych podmienok do cca 10 metrov od potoka, a to ideálne tak, aby bola v mieste štrkového sedimentu. Robí sa to najmä kvôli zlepšeniu kvality vody, aby neobsahovala ílovité a organické častice a riasy, ktoré upchávajú sací kôš a fitre, poškodzujú čerpadlo. Ďalšia výhoda je, že odberné miesto vzdialené od potoka je chránené pred prípadnou veľkou vodou. V štrkových sedimentoch blízko potoka je väčšinou dostatok vody, takže stačí podľa požiadavky na zásobu vody vykopať cca meter pod úroveň hladiny vody v potoku. Voda z potoka sa prechodom cez pár metrov štrku do veľkej miery prefiltruje. Studňu treba samozrejme jednoducho zapažiť a poctivo zakryť. Do ryhy v zemi sa dá skryť aj prívodný kábel k čerpadlu a hadica.

Peter

host - 102.168 (?), 27.7.2013 12:45

Dobrý den Petře.

Toto mne taky už napadlo. Vykopala jsem díru v zemi... Jasně toto mohu udělat, ovšem pokud bych mohla brát vodu z potoka pomocí hadice bez čerpadla, nemusím kopat díru. Nevím, ještě jsem se nerozhodla. Ovšem otázka je, zda mohu odebírat vodu z potoka hadicí pomocí spojených nádob? Bez použití čerpadla... Jinak jezírko mám bez techniky, pouze uprostřed stříká solární fontána. Nemám ani folii, je to díra v zemi tvořená pouze spodní vodou. 

host - 224.35 (?), 27.7.2013 14:05

spojene nadoby funguju na zaklade rozdielu tlakov rozdielnych vysok hladin. Nemal by bbyt problem to vyuzit na vyrovnavanie hladin. Iba velky prud vody v potoku by pri nespravnej konstrukcii mohol spravit podtlak

host - 102.168 (?), 27.7.2013 14:14

Petře, mám to vyzkoušené, je to jak píšete. Ptám se ovšem na zákon!? Mohu vodu takto doplňovat bez povolení? Jeden konec hadice je v potoce a druhý v jezírku. Voda přitíká. V zákoně jsem našla pouze, že se nesmí použít technické zařízení a hadice toto není...

host - 34.44 (?), 27.7.2013 21:24

Ano, vodoprávní zákon opravdu říká "technické zařízení". Původně bylo myšleno všechno, kromě kýble nebo hrnku. Tedy, vše co si naberete "rukama", je legální. Vaše otázka se už řešila a není na to konzenzus. V zásadě to legální je...

Je ale nutné čerpat pouze takové množství, aby nebyl ohrožen minimální průtok. Zkuste se zeptat správce povodí.

host - 102.168 (?), 27.7.2013 22:58

Děkuji a zeptám se.

host - 217.65 (?), 27.7.2013 9:52
absolvoval jste nekdo ono povoleni? jinak u nas z potoka nikdo povoleni neresi ono je na hlavu zslivat pitnou vodou a uzitkovou nechat tect pryc. tezko rict co by nastalo kdyby to zacal resit nahodny kolemjdouci nebo "prej ici" soused
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4514:30
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz