host - 32.13 (?), 12.6.2017 18:44
Zkušenosti nemám, tady něco z internetu.😎
Hlízola nachová je popínavá rostlina, dorůstající výšky 2 - 3 metry. Plodí jedlá semena, až 15cm dlouhý lusk drobnějších fazolovitých semen, použití jako hrách či fazole. Vyrůstá z podzemních hlíz, které lze konzumovat, chutí jsou podobné bramborám s příchutí oříšků. Jistě není bez zajímavosti, že konzumace těchto hlíz, stejně jako brambor, má svoji tradici již po staletí a to právě v Americe, ale i Asii a Evropě. Hlízolu pěstujeme na slunném stanovišti, u opory, po které se může pnout (oplocení, pergola, konstrukce pro pnoucí rostliny). Prospívá ve výživné, propustné vlhčí zemině. Na podzim nadzemní část odumírá a rostlina přezimuje v podzemních hlízách. Tyto buďto můžeme vyrýt, částečně zkonzumovat a zbytek založit do zeminy a umístit do chladné místnosti. Hlízolu můžeme také ponechat na stanovišti (je mrazuvzdorná do -30°C, zóna 4). Apios se začíná probouzet docela pozdě na jaře duben/květen. Rostlina i pozdě ale bohatě kvete srpen-září.
Tak ať Vám to pěkně vyroste.
|  |
|