Co s kožovcem /krupičkou/ v jezírku?

onakvee - (16) - 231.213 (?)
17.4.2009 10:31

Zdravím,

ja som mal tiež takový problém.Riešení je viacero ked popozeráte na nete tak nájdete e-shopy záhradkársko-akvaristické a tam je veľa prípravkov na dezinfekciu.

Ale mne osobne sa najviac osvedčil Manganistan draselny.Mal by sa dať zohnať v lekárni na objednávku.Mne to objednáva moja známa v lekárni po 5-10g.

Používa sa to pri výlove rýb, ked sa idú napúšťať do iných nádrží, tak sa v roztoku tie ryby kúpu...

Je to vo forme prášku ktorý sa rozpustí vo vode a v tom treba ryby vykúpať 40s. Oni sa krásne očistia (vydezinfikujú) a zmiznú aj paraziti za chvíľku.

Ja to raz za 2mesiace rozriedim do konvy a porozlievam po jazierku a voda sa aspoň trocha vydezinfikuje.Teraz mám 3rok 10 000l jazierko a musím si zaklopať na drevo, od kedy používam manganistan, už som problémi nemal.

Veľa šťastia :-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 154.34 (?), 15.4.2009 17:29, zobrazeno: 14564x

Dobrý den,

poradí mi prosím někdo, jak se zbavit kožovce /krupička/ u ryb v jezírku? Měla jsem ryby bez problémů, než jsem dokoupila v Babicích perlíny a ostroretky a po vypuštění do jezírka se mi za týden na mých rybách, do té doby zcela zdravých, objevil kožovec a invaze stále zesiluje. Mám tam už krásné dospělé karasy, dva koi a jelce a nerada bych o ně přišla. Jsem přesvědčena, že infekci jsem si přinesla s novými rybami, ikdyž na nich nebylo nic vidět. Kožovec prý může být i jedna cysta ve skřelích a ta se pak namnoží tisíci dalšími jedinci..Nejraději bych si za tuhle chybu /nové ryby/ pořádně vynadala, ale teď nezbývá, než zkusit se krupičky zbavit.  Ptala jsem se majitele prodejny,, zda jsou ryby po karanténě, prý ano, ale je třeba prodávat, dokud je sezona, takže asi to s tou karanténou pan majitel moc neřešil. Máte někdo podobnou zkušenost a jak jste to řešili? Myslím kožovce, ne prodejce, co prodává nemocné ryby.  Děkuji za případné odpovědi. Alena

onakvee - (16) - 231.213 (?), 17.4.2009 10:31

Zdravím,

ja som mal tiež takový problém.Riešení je viacero ked popozeráte na nete tak nájdete e-shopy záhradkársko-akvaristické a tam je veľa prípravkov na dezinfekciu.

Ale mne osobne sa najviac osvedčil Manganistan draselny.Mal by sa dať zohnať v lekárni na objednávku.Mne to objednáva moja známa v lekárni po 5-10g.

Používa sa to pri výlove rýb, ked sa idú napúšťať do iných nádrží, tak sa v roztoku tie ryby kúpu...

Je to vo forme prášku ktorý sa rozpustí vo vode a v tom treba ryby vykúpať 40s. Oni sa krásne očistia (vydezinfikujú) a zmiznú aj paraziti za chvíľku.

Ja to raz za 2mesiace rozriedim do konvy a porozlievam po jazierku a voda sa aspoň trocha vydezinfikuje.Teraz mám 3rok 10 000l jazierko a musím si zaklopať na drevo, od kedy používam manganistan, už som problémi nemal.

Veľa šťastia :-)

host - 47.182 (?), 17.4.2009 17:07

k tomu bych si dovolil pár poznámek

první: použití hypermanganu může nemocnou rybu "dorazit"

druhá: pro použití hypermanganu je nutné znát objem nádrže, pro přesné dávkování, pokud to rozléváte po jezírku tak byste se měl držet dávkování kolem 1-1,5g na kubík a vždycky!!! přidat více vzduchu do nádrže, tj. víc vzduchovat, pustit vodopád atd...

Použití hypermanganu rozhodně není vše-lék a také není pro každého, je potřeba o něm něco vědět, než si nádrž vyhubíte.

onakvee - (16) - 231.213 (?), 17.4.2009 17:34

Moja chyba dávku som zabudol napísať.Ale toto všetko viem a dodržujem, nerobím s tým 1. rok a keby mi to nepomohlo tak to sem nepíšem.

Pokiaľ si ho pani kúpi v akvaristike tak je tam presný návod a na internete určite.
A tiež som nenapísal, že je to "všeliek", ale ked raz zacaš vodu predezinfikujete tak je pravdepodobnosť menšia že sa ryby nakazia.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 17.4.2009 18:16

Akvaristé to mají jednodušší, stačí zahřát teplotu v akvárku na 28°C po dobu třech dnů a je vystaráno i bez chemie. V jezírku jedině chemie - roztoky ze skalice modré.
Martin

host - 129.11 (?), 18.4.2009 21:22

Ja sa chystam tiez nasypat hypermangan do jazierka, lebo obycajne kapre chytili nejaku chorobu, nieco ako vata to vyzera. Ale ostatsne ryby (koi, karasy, liene) vyzeraju zdravo.

Spravne davkovanie je gram na kubik???

onakvee - (16) - 231.213 (?), 18.4.2009 21:48

Ako napísal pán vyššie,  ja dávam 1g na 1m3 a rozriedim ho do konvi a popolievam po jazierku. Ako bolo podotknuté je dobré vodu potom chvílľu poriadne prevzdušňovať.Ja mám okysličovače rozmistnené po jazierku a pustím ich na vyšší výkon.

Mne toto isté tiež kedysi chytili kapre obyčajné, pokiaľ nie su v tom štádiu že sú malátni a stratili už svoju prirodzenú plachosťa plávajúi po vrchu,  tak by som doporučil vyloviť a zvlášť vykúpať v roztoku.Právda pozor na správny pomer a nechať luhovať 30-40s.POZOR záleží fakt na terajšom stave ako na tom sú, lebo fakt to potom už nemusia rozplávať.

A to by mňa zaujímalo, ste písali že máte aj liene.Ja som už do jazierka kde mám kapre ob.,koi dal 2x po jednom kuse a vždy po14 dňoch KO.Kŕmim granulami.Môžete mi prosím popísať aké máte prostredie v tom jazierku ked prosperujú?

host - 47.182 (?), 19.4.2009 10:32

správné dávkování je gram na kubík, voda by měla vydržet "růžová" asi 3-4 hodiny, pokud nevydrží, je dobré zopakovat stejnou léčbu další den ale s poloviční dávkou.

tedy jeden den dám gram na kubík, voda vydrží růžová dvě hodiny. (to znamená, že hypermangan oxidoval jiné nečistoty a nemusel být dostatečně účinný)

další den zopakuji tu samou věc, jen s dávkováním půl gramu na kubík, pokud voda nevydrží 3-4 hodiny růžová, opakuji půl gramové dávky tak dlouho dokud to tak není.

Dávka 1 gram na kubík, by měla zajistit relativní bezpečnost, přesto, je nutné použít více vzduchování a dávat pozor na příznaky stresu u ryb, pokud se nějaké takové přiznaky objeví, ryby je nutné okamžitě buď přelovit, nebo zastavit reakci hypermanganu peroxidem vodíku (najděte si na netu, kolik peroxidu na zastavení reakce, někde je to napsané), ryby by se neměly dusit a hlavně je nevystavujte přílišnému stresu.

Pokud je ryba už v příliš špatném stavu, nepomohou ani koupele krátkodobé, jak popisuje kolega.

U krátkodobých koupelí může být samozřejmě koncentrace vyšší (opět odkazuji google - hledat).

Doporučuji, pokud umíte anglicky najít si příspěvky o hypermanganu na stránkách koiphen.com/forums, pro jistotu hypermangan anglicky = potassium permanganate.

Hezký den a hodně štěstí :-)

P.S.: Upozorňuji, že celý příspěvek jsou pouze moje vlastní zkušenosti/názory a za případné škody či úhyny ryb neopatrným zacházením, či špatným dávkováním neručím, stejně jako za své rady, hypermangan je nebezpečná látka!!!

host - 129.11 (?), 19.4.2009 12:20

liene su tam uz vyse roka, a teraz pribudli dalsie - dokopy ich tam uz je cca 50ks dlzky do 10cm. Praveze liene by mali vydrzat viac ako ostane ryby, su menej narocnejsie, samozrejme vyzeraju zdravo, na rozdiel od obycajnych kaprov. Naozaj neviem preco vam kapu, skuste ich dat viacej naraz.

Zrat im davame trocha granul.

Kupanie ryb v roztoku nedokazem urobit, lebo jazierko je dost velke, by som ho musel vypustit, aby sa mi podarilo pochytat ryby.

Skusim ten hypermangan tam nasypat, uvidim co to urobi, jedine o co sa bojim, tak to asi 10kilovy kapor co nam tam plava, ten sa mi pozdava najmenej, dufam ze neskape.

onakvee - (16) - 231.213 (?), 19.4.2009 14:57

No teda 10kg kapríka by bolo škoda.Tak skúste to rozriediť a popolievať...

Veľa šťastia, nech sa podarí

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025