Co s kožovcem /krupičkou/ v jezírku?

host - 154.34 (?) 
20.4.2009 10:39

Velmi Vám děkuji za reakci na můj dotaz. Již jsem se ptala na přípravky v akva prodejnách, ale neuměli mi jednoznačně odpovědět, zda přípravky nějak poškozují i rostliny. Mám jezírko pěkně zarostlé i s podvodními rostlinami. Kdysi jsem kdesi četla, že při léčbě v akváriu mohou trpět i rostliny, ale nevím, jak se to může projevit i v jezírku. Neodcházely Vám i rostliny? Děkuji Alena.

host - 47.182 (?), 20.4.2009 15:23

Pokud použijete hypermangan v rozumném množství budou rostliny v pořádku... například takovým vodním hyacintům to vyloženě "prospěje" :-)

jinak právě jsem si všiml, že mám v záložkách dokonce i popis jak používat hypermangan v jezírku: http://www.gardenbanter.co.uk/showthread.php?p=692510

Odtud cituji:

"The most common and safe treatment rate is the 2 parts per million
(ppm) or milligrams per liter (mg/L) However a rate of 10ppm can be
utilized for a 10 minute tank treatment. Since the actuall doseage
rate is needed for the use of PP to be effective and safe, its
imperative to accurately estimate the colume of water that is to be
dosed."

"nejobvyklejší bezpečná dávka je 2 částice na milion (ppm), tj, miligramů na litr. Přesto ale pro deseti-minutové "namočení" lze použít i dávku 10mg/l. Protože je nutné aby dávkování bylo efektivní a bezpečné, je nutné přesně znát objem vody, kterou chceme ošetřit".

Já doporučuji dávku 1mg/l, tj 1g na kubík hlavně z toho důvodu, že by tato dávka neměla nemocné ryby "zkopnout přes okraj" a také proto, že hodně lidí má v jezírku například jeseny, ti jsou náročnější na kyslík a také jsou trošku méně tolerantní k hypermanganu.

Doporučuji přečíst celý článek a také něco na koiphenu nebo jinde, k tomu opakovanému ošetření, problém je v tom, že pokud hypermangan zoxiduje jen řasy a jiná organika v jezírku pak se nedostane na tu oxidaci parazitů na rybkách...

Tenhle odstavec trošku možná svádí k tomu prásknout rovnou hodně... věřte mi, to se nevyplatí :)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz