Jak máte vyřešeno hlídání vody u bazénu



Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?) 
29.8.2012 15:17, zobrazeno: 5855x

Včera jsem náhodou byl na zahradě u bazénu v době kdy praskla hadice od skimeru k čerpadlu.Okamžitě jsem čerpadlo vypnul a hadici vyměnil.Ale mohlo se stát, že bych tam nebyl a čerpadlo by se vlivem nedostatku vody zadřelo.Má někdo nějaké hlídání pro tento případ?Začínám na tom pracovat, jelikož je výměna nebo oprava čerpadla dost nákladná záležitost.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 55.2 (?), 29.8.2012 19:05

Hlídání také nemám, ale originální hadice již nepoužívám. Od skimeru k čerpadlu mám v zemi PE hadici a na ostatní propojení používám černé jezírkové hadice. Měl jsem problém při použití orig. plastových trnů (někdy hadice spadla). Nyní přecházím na mosazné s převlečnou maticí, které stahuji kvalitními svorkami na dva šrouby (nikoli pásky). Zatím žádný problém. Hlídání by, vzhledem ke kolísajícímu tlaku, bylo složité.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?), 9.9.2012 9:10

Tak jsem dal na vaší radu a celé jsem to předělal na ty PE hadice.Pospojoval jsem to pomocí PPS komponehtů.Mosazné prvky nechci používat.Hlídání průtoku jsem již také vyřešil a to vzhledem k budoucímu připojení tepelného čerpadla nebo el.ohřevu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 255.238 (?), 9.9.2012 18:00

Co se týče opravy čerpadla, tak to zas není tak drahé.Přelom je asi rok 2005, kdy se k nám přestala dovážet čerpadla, která měla nekrytý hřídel.Zde po několika letech došlo ke zrezivění hřídele.Pokud už nešla hřídel stočit na menší průměr gufera, tak buď vyměnit elektromotor a nebo celé čerpadlo.I u těchto čerpadel je možno udělat zakrytování hřídele, tak jak to je dodáváno nyní.Proto je možná záruka 7 let.Před tím cca po 5 ti létech začala z čerpadla unikat voda a to už se moc opravovat nedalo.Jak jsem napsal, záleželo jak hluboko je vyrezlá hřídel.U těch novějších čerpadel když začne unikat voda, tak většinou stačí vyměnit přítlačné gumové těsnění, namazat a zas to vydrží pár let.Pokud to ovšem někdo nechát dlouho téci, může dojít k zplavení motoru.Nejhorší je znovu spuštění po zimě.Je dobré zkusit otočit elektromotr rukou, pomocí ventilátoru na jeho konci, po sundání krytu.Když jde otočit lehce je to dobré.Pokud těžce raději rozdělat a podívat se v jaké stavu to je a nebo dát do opravy, kdo si netroufne.Taky není moc dobrý nápad dávat mosazné či měděné komponenty.Protože bazénové voda to je chemie, která tyto kovy dokáže krásně znehodnotit.Přece jen umělá hmota je nejlepší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?), 29.9.2012 12:16

Už nikde ani kousíček bazénové hadice.Takto jsem to předělal, bohužel neni vyfoceno čidlo průtoku, které je již na vratném potrubí.Vše v plastu a na "tvrdo" až ke skimeru a vratné trysce.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika