Chlor ve vodě ano či ne



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 14.199 (?)
18.7.2014 7:09

Teď jsem to přečetl od začátku. Podle mých zkušeností s malým bazénkem, voda která je zelená musí ven, bazén vyčistit a napustit novou. Od začátku postupovat podle metodiky, okamžitě zachlorovat, upravit Ph, případně tvrdost a ihned přípravek proti řasám, dobrý je třeba Laguna. Pak je šance, že se to udrží. Filtrovat a vločkovat opět podle metodiky. Lepší než tablety všechno ve všem jsou jednorázové přípravky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 81.3 (?), 17.7.2014 20:43

Diky moc za vysvetleni. Voda je kohoutkova, napustena cca pred mesicem a v dobe, kdy jsem do ni daval OXI uz na 99% chlor neobsahovala. Nechal jsem ji lezet pred nasazenim bezchlorove chemie minimalne tyden, spis vic. Akorat uz byla trochu zelena, coz OXI ve spojeni s tim druhym pripravkem vycistili... jenom voda zustala zakalena jako mleko i pri trvale zapnute filtraci. Pouzil jsem od Mountfieldu Azuro OXI - L + Azuro BIO - L - presne, jak doporucuje Mountfield. Jenze i treti den po aplikaci byla voda mlecne zakalena, proto jsem pouzil vlockovac v doporucene mnozstvi(pri zapnute filtraci), nicmene nepomohlo. Po dalsich trech dnech cekani jsem to vzdal a rozhodl se pro navrat ke chloru. A tady asi nastal kamen urazu. Nepromeril jsem mnozstvi zbytkoveho aktivniho kysliku ve vode a nasadil chlor (asi 3-4 dny po posledni davce OXI, myslel jsem ze to je dostatecny odstup). Dal jsem sokovou davku (20 g na kubik vody). Vysledkem je stejne mlecna voda, ktera pri mereni vykazuje nulovy volny chlor a vysoce nadlimitni (1-2 mg/l) vazany chlor (mereno tabletami Dpd1 a Dpd3. PH porad v pohode, ale voda obsahuje porad i aktivni kyslik. Ted premyslim - mam pockat, az kyslik vyprcha, nebo to rovnou prechlorovat (otazkou je jestli se to pri pritomnosti aktivniho kysliku da) nebo to vypustit a dat cistou vodu - pak ale nevim jestli bych si navic neznicil travu, na kterou to budu muset vypustit... kazdopadne mam pocit, ze jsem mohl davat na hodinach chemie vetsi pozor :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 14.199 (?), 18.7.2014 7:09

Teď jsem to přečetl od začátku. Podle mých zkušeností s malým bazénkem, voda která je zelená musí ven, bazén vyčistit a napustit novou. Od začátku postupovat podle metodiky, okamžitě zachlorovat, upravit Ph, případně tvrdost a ihned přípravek proti řasám, dobrý je třeba Laguna. Pak je šance, že se to udrží. Filtrovat a vločkovat opět podle metodiky. Lepší než tablety všechno ve všem jsou jednorázové přípravky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.69 (?), 18.7.2014 7:19
U cáchadla vždy vyměňte vodu, vytvoříte akorát chemický koktejl s nevalným výsledkem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 18.7.2014 8:25

Promiňte, umíte česky? Výměnou vody vytvoříte chemický koktejl...? Nebo to znamená: "..vyměňte vody abyste nevytvořili koktejl..."? Samozřejmě kdo neumí používat bazénovou chemii, filtraci a rozum, musí měnit vodu. Jako ve sprše...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.69 (?), 18.7.2014 8:33
Já tak trochu ano, Vy určitě ne, neumíte ani opsat co čtete.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 116.84 (?), 18.7.2014 10:06
Taky jsem uz toho jelen. Takže opravdu doporučujete po každém koupání vyměnit vodu v bazénu??? :-))
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.69 (?), 18.7.2014 11:11
Nééé kriste pane!!! Naládoval do vody všechno co měl po ruce a teď se ptá co má dělat. Namíchal si chemický koktejl a v tom chce koupat sebe a určitě děcka. Vypustit srágoru napustit novou vodu a nedělat ze sebe chemika.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 20.7.2014 2:10

Tak to jsou už lepší informace, abych si udělal představu o tom reaktoru.smiley

Dobře, budeme brát, že voda s kohoutku není tvrdá, to musíte vědět sám, co máte v konvici na dně. (Třeba v městském vodovodu v Praze jsou pěkné rozdíly v tvrdosti vody. D. Počernicích je 1001 mmol/l (vápníku a hořčíku) a H. Počernicích je 3násobek hodnoty.)

Jak jste napsal že ve vodě už bylo plno řas, tak po přidání OXI začal aktivní kyslík bojovat. Proto se stala po aplikaci mléčná voda. (Jedná se o tzv. koloidní-mikročástice, které i přes intenzivní filtraci těmito zařízeními bez záchytu procházejí a vracejí se zpět do bazénu. V určité své fázi vytvářejí v bazénové vodě mléčné zákaly – voda není čistá, nemá svoji jiskru a zář, je spíš bílá než čirá). Zakalení může mít více příčin - přítomnost minerálů, řas, organický zákal atd.
 

  1.  Právě pro tyto případy používáme vločkovač. Nečistoty se pomocí vločkovače shluknou do vloček a usadí se na dně bazénu. Při této reakci musí být cirkulace vody VYPNUTÁ enlighteneda nechá se voda v klidu, aby využil vločkovač ke své práci i zemskou přitažlivost. Alespoň min.12 h.
  2. Tady byla prvotní chyba, jak říkáte, tady nastal kámen úrazu. Jak dál se mělo postupovat je zbytečné, nedá se to vrátit.
  3. Měřené údaje budou asi skreslené při výskytu kyslíku. Vázaný chlor: nesmí prekrocit 0,3 mg/l v ČR. a na Slovensku a v Německu: maximálně 0,2 mg/l.
  4. Já bych se nejdříve zbavil vločkovače který nám tam pořád koluje a nenecháte ho v klidu.
  5. Zastavte čerpadlo min. na 12h., nechte spadnout vysrážené nečistoty na dno.
  6. Vysávání vloček ze dna neprovádějte přes filtraci.enlightened Filtr není schopen pojmout naráz tolik nečistot a vločky by se přes filtr vracely zpět do bazénu.
  7. Nezapomeňte na zpětný proplach. Než se ve filtraci tlakem vody zvedne písek a než se začne proplachovat, prvních 50-100 l vody teče čistých a teprve potom se začne vyplavovat nečistota. Zpětný chod zastavte, až zase poteče čistá voda. Nezapomeňte pak na proplach filtru. Vše do odpadu nebo do zahrady. Vylití vody na trávu vám neuškodí.
  8. Pak dolijte čistou vodu.
  9. Změřte údaje o vodě.
  10. Snižte s pomocí (HCl). 38% hodnotu vody na 6,5 pH.
  11. Vodu je potřeba přechlorovat, jak se říká do tzv. bodu zlomu.
  12. Jestli bude pořád voda zakalená, nebo nebude mýt jiskru po čase, tak bych si vzal na pomoc znovu vločkovač.
  13. Posupoval bych asi takhle: bod č.1 pak bod č.5 i č.6 a 7 a následně bod č.8.
  14. Srovnejte hodnoty chloru do normálu.
  15. Takže hurá do toho a půl je hotovo!

pozn.Vyvarujte se chyb pri merení pomocí DPD metody!

  • • Reagenty pro stanovení volného chloru a pro stanovení celkového chloru jsou odlišné.
  • • Je nutné dodržet časy pro vývoj zbarvení a odečtení hodnoty určené výrobcem testu.
  • • Nesmí se zaměňovat kyvety používané ke stanovení volného chloru a celkového chloru.
  • • DPD metodu lze pro daný test použít jen v rozsahu pro test uvedených koncentrací.
  • • Pokud koncentrace volného chloru je vyšší, než maximální hodnota pro daný test, dojde po přidání reagentu pro stanovení volného chloru nebo vázaného chloru k velmi rychlému částecnému nebo úplnému odbarvení vzorku – zjištená hodnota je nesprávná. Vzorek vody je nutno zředit ve vhodném poměru destilovanou vodou, nebo alespon pitnou vodou neobsahující slouceniny volného nebo vázaného chloru.
  • • Výsledky jsou správné jen tehdy, pokud byl správně proveden odběr vzorku.
  • • Stanovení je třeba provést bezprostředne po odběru vzorku.
  • Nedotýkejte se tablet, rukama.

 

Kečup

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 20.7.2014 5:13

Tak nevím, o bazén se stará manžel, takže úplných detailů... od kdy do kdy běží filtrace apod.... si nevšímám. Nicméně tohle mi připadá jako velká alchymie a matně si pamatuji, že nějaké takové podobné úkony manžel před lety také řešil, ale už je to minulost.

Koupili jsme.. zkusíme co to udělá... UV sterilizátor, popravdě nemám tušení co a jak vlastně dělá, ani jestli opravdu dělá to co se tvrdí. Nicméně od té doby napustíme vodu z vodovodu, Po napuštění se pustí filtrace, nevím kolikrát za den a noc ani na jak dlouho a na celou sezónu nám vystačí jedna minitableta chloru, sem tam ji na kratší dobu dáme do toho kyblíčku. Občas manžel propláchne filtraci, posbíráme co napadá a to je vlastně všechno. Voda je pěkná a čistá po celou dobu a zřejmě bude i dobrá, "příroda" vypadá, že si nestěžujesmiley.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.69 (?), 20.7.2014 8:30
No, u velkého bazénu je taková alchymie nepředstavitelná. Cáchadlo pro děcka s trochou vody můžu v nejhorším vypustit a řeknu si víckrát néé no a dělat pokusy na děckách nemíním tohle není o penězích. Za sebe chlór néé. Vadí mi smrad a štípou mě oči když s děckama blbneme někde na koupališti. UV lampa je dobrá, já se rozhodl pro ionizátor s měděnými elektrodami se stříbrem. Bacha jsou k sehnání od vykuků bez stříbra. A teď něco pro chemiky. Změřil jsem složení vody testery na pH, chlór a měď v naší bazénové vodě. Poslední dávka chlóru byla po zimě v dubnu, pH nic nepřidávám, flokulanty ne. Ionizátor je denně s pískovovou 8 hodin zapnutý, voda se doplňuje přes filtry deštěm. Obsah mědi 0,5 mg/ l, pH 7,7, Cl 0 nezměřitelné. Bacha na originalitu elektrod čistá měď nestačí bez chlóru voda zezelená. Teplota vody je 33° se soláry a střechou jak se vždycky ochladí super. Chlór nééé.
Hic 35° voda 33° bez chemie
Hic 35° voda 33° bez chemie
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika