Chlor ve vodě ano či ne



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 14.199 (?)
17.7.2014 6:38

Mělo by se to šokově přechlorovat, aby se vázaný chlor uvolnil. Návod najdete na bazénových stránkách. Nezapomínejte používat vločkovač, bez něj zákal neodstraníte.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2,  3   
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 4.7.2014 3:49, zobrazeno: 34831x

Předem řeknu né.
Už několikrát se různě o tom tady psalo, na různých vláknech. Důležitý problém si zaslouží znovu o tom napsat kde se dělají pořád stejný chyby (budu se opakovat).
Když používáme chemií na bázi chlóru, v bazénu za účelem dezinfekci vody.

Musíme za první hlídat pH ve vodě. 100% účinek je ve vodě mezi 4 pH a 5,5 pH, potom klesá účinek na nulu. Když budeme udržovat vodu mezi 7 pH = 75,2% účinosti 8 pH = 23,2 % účinosti, budem mýt co dělat. Společně HClO a ClO - jsou označovány jako volného chloru.   Existují tyto dva druhy v rovnováze, která je jak pH a závislé na teplotě.   Při teplotě 25 ° C a pH 7,5, polovina chloru je přítomen jako HClO a druhou polovinu jako OCL -.   Při hodnotách pH pod 7,5, HClO je dominantním druhem. Při hodnotách pH nad 7,5, OCl - je dominantním druhem. Viz tabulka. Hodnota pH bazénové vody ovlivňuje účinnost chloru ještě jedním způsobem. Při pH blížícímu se osmi a více se začíná daleko rychleji tvořit chlor vázaný! To je také důvod proč při vyšším pH je voda daleko dráždivější a více zapáchá po chloru.
Doporučuji proto udržovat pH spíše v dolní polovině rozmezí daného vyhláškou č. 135/2004 Sb., a to konkrétně mezi 6,5 - 7,0

Plno lidí tento údaj podceňují a pořád přidávají tablety a vyrábějí jedovatý koktejl.  Vysoká koncentrace Chloru může vám poškodit když opomene vaše zdraví tak vlastní technologii. V případě dlouhodobějšího „přechlorování“ může dojít i k neočekáváním změnám na barevnosti bazénu, případně folie. Přechlorováním podporujete i případný vznik koroze na kovových součástích technologie bazénu, popřípadě zastřešení. Laboratorní studie ukazují, že opakovaná expozice chlóru v ovzduší může vést k nevratnému poškození imunitního systému, krve, srdce a dýchacího ústrojí živočichů.
Pokud používáte chlorové tablety, pamatujte, že tablety nesmějí být umístěny delší dobu ve skimmeru hlavně při vypnutém čerpadle.

Za druhé měřit pořát celkový a volný chlor a vyjde nám vázaný chlor.

Co je volný a vázaný chlór?
VOLNÝ CHLOR  – je dán koncentrací kyseliny chlorné a chlornanu, tj. jejího aniontu. Poměrné zastoupení těchto dvou látek hodně závisí na pH. vodu desinfikuje a oxiduje nečistoty, nezapáchá ani nedráždí a nemá na nás škodlivý účinek (v přírodě se volný chlor nevyskytuje). To je co potřebujeme mýt ve vodě.
Dle vyhlášky koncentrace:
0,3-0,6 mg/l           plavecké bazény
0,5-0,8 mg/l           koupelové bazény do 32 °C
0,7-1,0 mg/l           koupelové bazény nad 32°C
(± 20%)

VÁZANÝ CHLOR - je dán koncentrací chloraminu, z nichž pří hodnotách pH bazénové vody převažuje monochloramin. Chloraminy mají mezi vedlejšími produkty chlorace největší podíl. Mají sice také dezinfekční účinky, které jsou 80 až 100 krát méně účinný než volného chloru. Protože se jedná o toxické a dráždivé látky, je jejich přítomnost v bazénové vodě NEŽÁDOUCÍ (monochloramin, dichloramin, trichloramin). Chloraminy jsou také hlavní příčinou tzv. chlorového zápachu bazénové vody.
Vzniká po reakci s organickými nečistotami obsahujícími dusík, jako je močovina, pot, zbytky stolice, mazové a slizové sekrety a dále zbytky kosmetických prostředků, opalovacích krémů, mýdla, z kůže a sliznic se smývají do vody nejrůznější mikroorganismy, jako jsou bakterie, viry, plísně a kvasinky, popř. i prvoci a parazitičtí červi. apod.) Limit max. je 0,3 mg/litr. Další možností jak omezit vznik vázaného chloru je zavedení podpůrných zařízení, jako jsou ozonizace nebo UV lampy. Nebo odstranit vysokou (tzv. superšokovou) dávkou volného chloru! Dnešní moderní technologie úpravy bazénové vody kombinující chloraci např. s ozonizací, tím se dá vázaný chlor z vody účinně odstraňovat. Nebo vodu v bazénu je možné naředit, ale tento způsob odstranění vázaného chloru je časově i ekonomicky dosti náročný, protože naředění musí být ve většině případů poměrně dost velké.
Jedna z metod jak se zbavit vázaného chlóru je „superchlorace“ což znamená přechlórovat takovouto vodu na 10x vyšší obsah volného chlóru, než jste naměřili vázaného. Při tomto ošetření se vázaný chlór rozloží zpět na volný chlór a plynný dusík, který z vody vyprchá. Při udržení pH okolo 7 (např. přidáním kyseliny chlorné). Kyselina chlorná z volného chloru odstraňuje z chloraminu amoniak a ten vyprchá z vody ven. Tento proces zabere při běžné koncentraci (několik ppm chloraminu) okolo 24 hodin. Zbytkový volný chlor lze odstranit i vystavením silnému slunečnímu světlu po dobu okolo 4 hodin.
Všichni dobře víme, že chlor se do vody může přidávat několika způsoby - chlorové tablety, chlornan sodný (samozřejmě existují i další možnosti, např. elektrolýza slané vody).
Druhý způsob je založen na dávkování roztoku (většinou koncentrovaného) chlornanu sodného. V konečném důsledku dochází ve vodě ke stejnému desinfekčnímu účinku. Významný rozdíl mezi těmito dvěma způsoby je samozřejmě v množství potřebné chemikálie pro dosažení stejného účinku (chlornan sodný obsahuje cca. 10 % chloru) a ve způsobu ovlivňování pH, aplikace chlornanu pH zvyšuje.
Pakliže do vody vpravíme chlornan nastává trochu jiná reakce, jejímž jedním koncovým produktem je však také kyselina chlorná.

CELKOVÝ CHLÓR : je součtem obsahu volného a vázaného chloru.

Měření se provádí / VÁZANÝ CHLÓR = CELKOVÝ CHLÓR – VOLNÝ CHÓR. /

Ultrafialová složka, teplota, množství znečištění které je přítomné ve vodě, slunečního záření způsobuje ztráty chloru z vody venkovních bazénů.

Pár rad.
Pro všechny blondýnky, jejichž vlasy získaly zelenkavý khaki nádech díky chlóru na bazéně. Použijte citrón. Zneutralizuje chlór a vašim vlasům vrátí původní blond barvu.Henna na vlasy totiž nesmí přijít do kontaktu s chlórem! Jinak každou blond kočku promění v Rákosníčka.Sluneční záření, slaná voda nebo chlorová voda v bazénu narušují kutikulu, vnější vrstvu obklopující vlas, který ztrácí pružnost, vláčnost a lesk.

S ekzémem do bazénu? Raději ne. Chloraminy také dráždí pokožku a způsobují její přesušení a ztráty vody. To se projevuje negativně zejména u pacientů s ekzémem. Návštěva bazénů je pro těžší ekzematiky tedy zcela nevhodná.

Kečup

PS: Chlór je největší mrzačící element a zabiják moderní doby. Zatímco zabraňoval epidemiím jedné nemoci, způsobil vznik jiné. Před dvěma desetiletími po zahájení chlórování naší pitné vody v roce 1904 začala současná epidemie srdečních onemocnění, rakovina a senility. SAGINAW HOSPITAL - Dr. J. M. Price, MD.

V roce 2003 a 2006 vědci/ Bernard, Syllviana Carbonnellová / provedli další studie o vzniku alergií a astmatu při expozici chloru. Zjistili, že zvláště u dětí pod 7. rok věku dávkování chloru a délka pobytu v bazénu, má vliv na alergie a vývoj astmatu.

Německý institut GSF zveřejnil v roce2006 2007 výsledky dvou studií. Studie z roku 2006 zahrnovala odpovědi na dotazník u cca 2600 dospělých občanů ve věku mezi 35 až 74 lety. Mezi jinými byla prokázána souvislost mezi sennou rýmou a návštěvami bazénu v dětském věku.

V roce 2007 byly zveřejněny výsledky studie GSF prováděné v letech 2003 až 2005 u téměř 2200 dětí od narození do 6 let. Prvním výsledkem byla zjištěna souvislost mezi častými návštěvami bazénu v kojeneckém a dětském věku a častějšími infekcemi. Děti navštěvující bazény, častěji onemocněly průjmy a záněty středouší. Souvislost mezi častými návštěvami bazénu a častějším výskytem atopických onemocnění nebyla přinejmenším pro děti v prvním roce života potvrzena.

Vyplynulo to z rozsáhlého výzkumu ve zdravotnických zařízeních, kde se výrazně zvýšil počet astmatických případů u sester a pracovníků, kteří používají často čistící a dezinfekční prostředky na bázi chlóru.

Plavání v chlorovaných bazénech může způsobovat zvýšené riziko rakoviny u plavců, tvrdí španělští vědci. Sledovali genotoxické účinky 40 minutového plavání v krytém chlorovaném bazénu u 49 zdravých dospělých osob. Našli ukazatele vzrůstajícího rizika vzniku rakoviny. Chlór používaný jako dezinfekční přípravek nepříznivě působí také na dýchací systém. Studie byla publikována v americkém časopise Environmental Health Perspectives.

Během studie se měřila koncentrace chlóru v zóně dýchání (tj níže než 10 cm nad hladinou). Prahová hodnota pro pracoviště s chlórem je 1,45 mg/m3 na osmihodinovou pracovní dobu. Průměrná hodnota naměřená v bazénu byla mnohem nižší, než je tato přípustná hodnota. Za dvě hodiny tréninku však plavec "nadýchá" 4-6 gramů chlóru, zatímco dělník pracující 8 hodin vystaven prahové hodnotě absorbuje 4-7 gramů tohoto plynu. Závěr: přestože hladina chlóru v ovzduší bazénu je pod limitem, může být díky námaze toxicita prostředí výrazně vyšší.


Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 216.69 (?), 4.7.2014 7:56
Bazénová chemie je velký byznys na ovečkách, které si myslí, že zadraho jen nasypou a mají zdravou vodu. Bazén není jen o dezinfekci, voda ubývá, stačí, když děcka začnou skákat bomby. Chlór, co to je? S ionizátorem, akorát pozor na podvodníky s jen měděnými elektrodami a vyčištěnou dešťovkou nám přibyl u skimeru pravidelný host - rosnička. Odnesl jsem ji mnohokrát, přivedla si i kamarádku, do vody nelezou, dávám je od bazénu, aby neměly úraz. Voda je voňavá po přírodě a čistá. Přeji všem zdravé koupání.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 14.199 (?), 4.7.2014 8:13

Můžete mít štěstí. Otázka, jak dlouho to takhle vydrží. Chlór není jen o cenách. Je to v současnosti optimální řešení. Je bezpečné, dobře regulovatelné dávkování, možnost kontroly koncentrací a nápravy chybných stavů. To vše je komplexně propracované a pro uživatele bezpečné a jednoduše obsloužitelné. Pokud uživatel umí číst, není ignorant a úplný trotl, nemá s chlorovou chemií problém. Zprávy o tom, jak má někdo bazén bez chemie a v pohodě jsou pusté žvásty. Možná týden po napuštění nového bazénu vodovodní vodou bez koupání. Při dnešním stavu přírodních koupališť a některých veřejných bazénů je domácí bazén byť s chlórovou chemií dobrá alternativa.

A ještě poznámka ke Kečupové reklamě kysličníku chloričitého. Ty parametry pokud jde o účinnost jsou skoro pohádkové. Ale ve všem je nějaký háček. Já v tomto okamžiku vidím několik.  A sice ta látka je plyn. Je tedy složité ji dávkovat a musí se vyrábět před použitím, což není triviální. Sice se dají použít prostředky jako Desam a podobné, ale není známa jejich dostupnost a není známo dávkování, možnost měření parametrů vody, není jasné, kdy a jak se lze v takto ošetřené vodě koupat, není známo, jak často se musí dávkování provádět atd. etc. Prostě těch otazníků je moc. Nezpochybňuju účinnost té látky, zpochybňuju nedostatečné informace pro její jednoduché použití laickou veřejností.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 70.72 (?), 4.7.2014 10:41
Nevýhodou používání chlordioxidu je to, že nejsou známé všechny meziprodukty jeho reakcí ve vodě, z nichž některé mohou být také vysoce toxické. Například oxidační účinek chlordioxidu je natolik silný, že pokud jsou ve vodě přítomné bromidy, zoxiduje je na velmi nebezpečné a karcinogenní bromičnany. V poslední době se mezi odborníky začíná diskutovat problém zapáchání vody ošetřené chlordioxidem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 216.69 (?), 15.7.2014 17:42
Kdepak štěstí, ionizátor s měděnými eletrodami se stříbrem, zinkem a čistá dešťová voda. Bouřky a přeháňky vodu doplňují, ionizátor dezinfikuje, písková filtrace čistí, bez nákladů, bez chlóru, bez starostí, co udělá nová voda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 216.69 (?), 15.7.2014 17:44
~~~~~

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 216.69 (?), 15.7.2014 17:51
Jo, zapoměl jsem voda 32,5° koupání v čisté vodě bez chlóru zdar.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 81.3 (?), 16.7.2014 20:47
Mate nekdo zkusenost se smichanim (neumyslnym) bezchlorove chemie na bazi aktivniho kysliku (OXI od Mountfieldu) s chlorovou chemii? Poridil jsem s vidinou zdravejsi vody v bazenu bezchlorovou chemii od Mountfieldu, ale kdyz i po nekolika dnech voda zustavala mlecne zakalena (PH v poradku, obsah aktivniho kysliku taky, ani vlockovac nezabral), tak jsem se rozhodnul vratit zpet ke chloru, aspon do doby nez tomu prijdu na kloub. Dle informaci na internetu jsem pockal 3-4 dny, aby mohl aktivni kyslik vyprchat a nasadil sokovou davku chloru. Vysledkem je nulovy obsah volneho chloru v bazenu a vysoky obsah vazaneho chloru. Nejsem chemik, takze netusim jakou chemickou reakci jsem zpusobil, ale dle posledniho mereni aktivni kyslik jeste nevyprchal (je cca 10 mg/l), takze nejak pusobi s chlorem... Ph je v poradku, v tom problem neni a vykonna piskova filtrace mi uz bezi nekolik dni v kuse... Diky za jakoukoliv radu co s tim - mam pockat az aktivni kyslik vyprcha? Nebo se to da necim napravim? Nebo to musim vypustit a dat cistou vodu...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 14.199 (?), 17.7.2014 6:38

Mělo by se to šokově přechlorovat, aby se vázaný chlor uvolnil. Návod najdete na bazénových stránkách. Nezapomínejte používat vločkovač, bez něj zákal neodstraníte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 17.7.2014 16:12
  1. Jaké byly hodnoty chloru, při prvním použití?
  2. Jakou dávku jste použil při prvotním přechodu na Azuro OXI-L?
  3. Jakou barvu má zakalená voda?

Někteří prodejci píšou že se nemá používat k ošetření vody, kde byl použit chlor.

Přípravky OXI se v žádném případě nesmí přidávat do bazénu udržovaného pomocí chlorových desinfekčních prostředků.crying

Po aplikaci OXI je naměřené množství chlóru nepřesné.

Nevím co obsahuje výše uvedený výrobek, ale určitě bude ve vodě reagovat s chlorem. Určitě máte pořád reakci v bazénu.

Pokud Vám voda v bazénu do 24 hodin od první dávky „kyslíku“ zabarví (hnědě, zeleně, mléčně bílá ), znamená to, že ve vodě máme hodně velké množství  železa,manganu,vápníku a hořčíku či resp. měďi

Protože má silný oxidační činitel a hned reaguje ze sloučeninami které nevadili chloru a chlor se jich nevšímal. Zákaly vody v bazénu mohou vzniknout z různých příčin.

Nevím, jakou vodu používáte. Mohlo třeba dojít vlivem oxidace chlorem a kyslíkem a mikroskopické částečky uhličitanu vápenatého, které se ve filtraci nezachytí (minerální voda) To se týká při použití neupravené vody ze studní nebo podobných vod, ty většinou obsahují větší koncentrace železa, manganu a mědi. Proto se doporučuje - Maskovač tvrdosti vždy před aplikací okysličovadel. Nepleť te si pH s tvrdostí vody.
Hodně lidí si taky zakalenou vodu způsobují sami a to s nesprávným použitím vločkovače. Který vytvoří objemné sraženiny, které klesnou ke dnu. POZOR: V případě, že se vločkovač předávkuje, způsobí sám mléčný zákal vody, který nezmizí dokud se do vody nesnese dostatek jemných nečistot, které se pak s nadbytkem přípravku vyvločkují.

Chyby:

  • Předávkování
  • Při použití,  zapnuté čerpadlo.
  • nedání času k fluktuaci
  • Při luxování kalu přes filtr a čerpadlo znovu do bazénu.

To se už tady úspěšně vyřešilo.

Při této reakci použil jste  Šok OXI.  Při tomto ošetření se velmi rychle zvýší
koncentrace  aktivního kyslíku. Tato zvýšená koncentrace
bezpečně zničí bakterie, viry i řasy, případně i vodní hmyz. Po tomto ošetření
je potřeba počkat s dalším koupáním dokud aktivního
kyslíku neklesne pod 15 mg/l u desinfekce aktivním kyslíkem. K tomuto poklesu by mělo dojít během 24 hodin. Koncentraci aktivního kyslíku používanou pro průběžnou desinfekci je nutné udržovat na hodnotách mezi 8 – 15 mg/l (ppm)

Musíte vědět u kterého zůstanete.

Jinak jak se zbavit vázaného chlóru je „superchlorace“ což znamená přechlórovat takovouto vodu na 10x vyšší obsah volného chlóru, než jste naměřili vázaného. Při tomto ošetření se vázaný chlór rozloží zpět na volný chlór a plynný dusík, který z vody vyprchá.
Chce to více informací o dané vodě.

Hodnoty pH a koncentrace volného chloru nebo aktivního kyslíku by se měly sledovat 1-2x týdně, obsah kyseliny kyanurové, železa (manganu), mědi a vápenatá tvrdost pak alespoň 1x měsíčně.
Kečup

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika