Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Nikdo nemá právo dělat (ze zištných důvodů) z jiných pitomce. Polopravdy kolem elektrolytického rozkladu mědi mně pobouřily už před týdnem, kdy jsem se vyjadřoval ke stejnému tématu, ale ve vláknu " Kyselina sírová". Stejný anonym a smrdí z toho na dálku skrytá reklama...

Pytlík modré skalice koupíte v drogerii za stovku. Pro uživatele malých sezonních bazénů to může být celoživotní investice... Zařízení na rozpouštění kovové mědi bude nepochybně dražší, a takovou investici je třeba prosťáčkovi náležitě zdůvodnit!  Vytvoří se tedy hrozba toxických příměsí v technické skalici. Upřímně řečeno, vůbec nevěřím tomu, že ty elektrody pro elektrolytický rozklad jsou vyrobeny z ultračisté, třeba třídevítkové (tj. 99,9%) mědi, bude-li to běžný materiál, bude těch rozpuštěných nečistot ve vodě možná ještě víc... Mimochodem, do vody v bazénu se přidává řada dalších činidel - namátkou chlornan, chlorkyanurová kyselina, hlinité soli... opravdu věříte tomu, že všchny tyto chemikálie jsou v nejvyšší dostupné čistotě?

Dalším problémem je tzv. haloformová reakce - tedy reakce volného chloru s přirozenými složkami vody, potem, močí - řada vzniklých sloučenin je dráždivá až alergenní (to ostatně dobře vědí někteří citlivější návštěvníci koupališť a v nedávné minulosti i obyvatelé, kteří byli zásobováni pitnou vodou vyrobenou z říční vody).  Tedy kde je volný chlor, nečistoty, a zvýšená teplota, tam jsou i produkty jejich reakce..

Přinosem  elektrolýzy by  mohlo  být rovnoměrné dávkování mědi do vody - je však otázka, k čemu je to dobré - rovnoměrné dávkování má smysl u chloru, který je velmi reaktivní a během krátké doby proreaguje, nebo vytěká.

Závěrem bych rád uvedl, že bazén je místem, do kterého se lijou chemikálie a další sloučeniny vznikají sledem reakcí. Pro vnímavější jedince je to určitě jisté zdravotní riziko. Pokud toto riziko nemůžete ustát, je nejlepší na koupání v bazénu zcela rezignovat. Méně otrlým jedincům mohu doporučit čistější skalici pro laboratorní účely - je dražší nežli ta z drogerie, ale levnější nežli elektrolýza. A pokud nevíte co s prachama, pořiďte si elektrolýzu, ale nevěře tomu, že vaše koupání bude zcela bez rizika. Nežijeme v ideálním světě... 

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika