Borůvkové víno



Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?)
20.7.2017 10:50

A ten tady(výše) Vám nestačí???

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 194.200 (?), 11.10.2015 21:31, zobrazeno: 15056x

Jak dlouho může kvasit borůvkové víno?

   
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 13.10.2015 13:46

Borůvkové má hlavně spec. postup. Stáhněte si brožuru od p. Valenty.

   
host - 194.200 (?), 17.10.2015 13:05

Toto víno mi kvasí 12.týdnů a vypadá to že ještě přestat nechce, tak snad se to nějak nezvrhne.Nepodařilo se mi nikde dohledat ani přibližnou dobu jak dlouho by kvasit mělo, zdali až přestane, tak už to bude, jak to bývá u jiních vín...

      
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 20.10.2015 13:41

Borůvky
Borůvkové víno je velmi zdravé a chutné. Příprava je však poněkud obtížnější, protože
šáva velmi těžko kvasí. z mnoha předpisů lze zvláště pro začátečníky doporučit hlavně
způsob, kdy se mošt získá krátkým povařením plodů. Pak kvašení probíhá mnohem
snadněji. Velmi dobrá jsou vína ze směsí borůvek a červeného rybízu nebo peckovin
(višně), např. v poměru 1 : 1.

Pomocný zákvas
Nejprve si připravíme základní zákvas z dvojnásobné dávky kvasinek. Vzklíčené kvasin-
ky přidáme do směsi připravené asi ze 3 kusů jemně nastrouhaných jablek, k nimž se
přidá 1 kávová lžíce cukru rozpuštěného v 1 dl vody a šáva z hrstí rozmačkaných borů-
vek. Zákvas ponecháme asi 3-5 dní na teplém místě v menší lahvi, uzavřené např. cho-
máčkem vaty. Po rozkvašení vlijeme pomocný zákvas do vlastního borůvkového moštu.

I.    postup

Při přípravě borůvkového mostu postupujeme takto:   Rozmačkáme   3   kg přebraných
borůvek, z nichž jsme odstranili všechny nečistoty, přidáme 10 Dg cukru, 10 g kyseliny
citrónové a 1 balíček živné soli. Směs přelijeme 1 litrem vařící vody a velmi krátce pova-
říme. Po vychladnutí se přidá za míchání pomocný zákvas a v uzavřené nádobě se pone-
chá stát 1-2 dny. Po vylisování přidáme do stavy ještě 1/2 balíčku živné soli, roztok 1 kg
cukru v 1 l vody a ponecháme kvasit v nádobě uzavřené kvasnou zátkou. Při případném,
avšak velmi vzácném zastavení kvašení je třeba mostem zamíchat. Po vykvašení stočíme,
necháme ustát a plnírně do lahví.
Použité kvasinky: bordeaux, burgundské.

II.  postup

2 kg borůvek a 1 kg červeného rybízu (nebo 1,5 kg višní s peckami) rozmačkáme, přidá-

me 10 Dg cukru, 1/2 balíčku živné soli a přelijeme 2 litry vařící vody. Směs velmi krátce
povaříme. Po vychladnutí postupujeme stejně, jak je uvedeno u I. postupu.
Použité kvasinky: burgundské.

         
Jakub15 - (7) - 68.7 (?), 13.9.2017 8:54

Děkuji za recept. Určitě vyzkouším :-)). 

      
host - 194.200 (?), 11.1.2016 14:36

Tak to konečně dokvasilo, trvalo to celkem 24.týdnů a výsledek je víc než dobrý.Ještě musí nějakou dobu uležet, ale každý kdo zkusil, tak hodnotil kladně.Barva vína je opravdu sitě tmavá a pokud srovnám s barvou jiných vín, tak jsou jen slabým odvarem.Víno chutná opravdu po borůvkách, je suché, tak ho možná zkusím trochu přisladit.Obsah alkoholu ještě nemém změřen, čekám než dojde měřak z eshopu, tak uvidíme.Tento rok určitě založím toto víno zas.

         
host - 194.200 (?), 17.1.2016 14:30

Víno už změřeno a má 15.procent objemového alkoholu, a určítě se vypije.

         
host - 179.37 (?), 18.7.2017 13:16

Dobrý den, můžu Váas poprosit o jednoduchý recept na borůvkové Víno... děkuji a přeji hezký den... Boženka

            
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 20.7.2017 10:50

A ten tady(výše) Vám nestačí???

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika