Borůvky
Borůvkové víno je velmi zdravé a chutné. Příprava je však poněkud obtížnější, protože
šáva velmi těžko kvasí. z mnoha předpisů lze zvláště pro začátečníky doporučit hlavně
způsob, kdy se mošt získá krátkým povařením plodů. Pak kvašení probíhá mnohem
snadněji. Velmi dobrá jsou vína ze směsí borůvek a červeného rybízu nebo peckovin
(višně), např. v poměru 1 : 1.
Pomocný zákvas
Nejprve si připravíme základní zákvas z dvojnásobné dávky kvasinek. Vzklíčené kvasin-
ky přidáme do směsi připravené asi ze 3 kusů jemně nastrouhaných jablek, k nimž se
přidá 1 kávová lžíce cukru rozpuštěného v 1 dl vody a šáva z hrstí rozmačkaných borů-
vek. Zákvas ponecháme asi 3-5 dní na teplém místě v menší lahvi, uzavřené např. cho-
máčkem vaty. Po rozkvašení vlijeme pomocný zákvas do vlastního borůvkového moštu.
I. postup
Při přípravě borůvkového mostu postupujeme takto: Rozmačkáme 3 kg přebraných
borůvek, z nichž jsme odstranili všechny nečistoty, přidáme 10 Dg cukru, 10 g kyseliny
citrónové a 1 balíček živné soli. Směs přelijeme 1 litrem vařící vody a velmi krátce pova-
říme. Po vychladnutí se přidá za míchání pomocný zákvas a v uzavřené nádobě se pone-
chá stát 1-2 dny. Po vylisování přidáme do stavy ještě 1/2 balíčku živné soli, roztok 1 kg
cukru v 1 l vody a ponecháme kvasit v nádobě uzavřené kvasnou zátkou. Při případném,
avšak velmi vzácném zastavení kvašení je třeba mostem zamíchat. Po vykvašení stočíme,
necháme ustát a plnírně do lahví.
Použité kvasinky: bordeaux, burgundské.
II. postup
2 kg borůvek a 1 kg červeného rybízu (nebo 1,5 kg višní s peckami) rozmačkáme, přidá-
me 10 Dg cukru, 1/2 balíčku živné soli a přelijeme 2 litry vařící vody. Směs velmi krátce
povaříme. Po vychladnutí postupujeme stejně, jak je uvedeno u I. postupu.
Použité kvasinky: burgundské.