Tak to jste mne dostal, s tímhle jsem nepočítal. Já si sise dělám též poznámky, ale až na tuto úroveň jsem se zatím nedostal.
To že vám to pokaždé kvasí trochu jinak je v pořádku, je to biochemická reakce, která závisí na mnoha faktorech (teplota, okamžitá koncentrace cukru, koncentrace kvasinek, i ta kyselost se může projevit (pH)...), které můžete optimalizovat, ale nikdy je nebudete mít úplně totožné. Takže ta "rychlost" kvašení bude pokaždé různý.
To, že drtě většinou kvasí lépe než čirý roztok, je dáno tím, že ty kvasinky se mohou na něčem "přichytit" a potom lépe pracují. Do některých "čirých"cukernatých roztoků (např. při výrobě medoviny) se doporučuje přidávat trochu mouky (zapráší se povrch, hladina kvasu), aby se mohly kvasinky na něčem přichytit.
No tak "pokusničte" dále, uvidíte, zda to bude na nějakou "slohovou práci". Držím palce.