Výroba domácího sýra



host - 218.138 (?)
21.4.2009 15:12

Surove mlieko trocha zahrejeme, do trocha teplej vody rozmiesame primerane mnozstvo syridla,,kľagi,, a za miesania lejeme na mlieko.

Prikrijeme, nechame stat. Po asi 30-40 minutach je to zosyrene. Pomali to poprekrajujeme, nechame 2min. oddichnut a znova tie kusky presrajujeme na mensie velkosti. Da sa to rozne nie len priamo z bacovskym nacinim. Nechame odstat, odcerpujeme servatku. Formujeme hrudu, stiskame primerane, dame do plachty, nechame odkvapkovat. V skratke. Pre vlastnu potrebu jednoduche, chutne, len to treba skusit a nebat sa. Treba si dat niekym poradit.

Na dnesnych syridlach, pisu kolko siridla na ake mnozstvo mlieka, ba dokonca aj cely postup pri vyrobe a zreni syra. Nebat sa skusit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
   
host - 244.161 (?), 21.3.2009 21:22

Jednoduchý domácí sýr.

Postup přípravy receptu:
Tvaroh zabalíme do pláténka a vymačkáme přebytečnou syrovátku. Vidličkou smícháme se smetanou, osolíme a okmínujeme.

Tvaroh naložíme do většího hrnku, zakryjeme pláténkem, upevníme gumičkou. Během zrání domácí sýr několikrát promícháme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 244.161 (?), 21.3.2009 21:30

Domácí sýr z tvarohu
400 g tvrdého tvarohu, sůl, kmín, světlé pivo

Tvrdý tvaroh pokrájíme na tenké plátky, osolíme je a okmínujeme, upěchujeme do kamenitého nebo porcelánového hrnku, pokropíme pivem, hrnek zakryjeme čistou utěrkou a pokličkou a necháme v teple uležet. Podle potřeby ho občas opět pokropíme pivem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 27.3.2009 12:55

A pak ve finále lze buď v troubě přetavit, nebo jen utřít s máslem, ovšem na zapití je toho piva třeba trochu víc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 218.138 (?), 21.4.2009 15:12

Surove mlieko trocha zahrejeme, do trocha teplej vody rozmiesame primerane mnozstvo syridla,,kľagi,, a za miesania lejeme na mlieko.

Prikrijeme, nechame stat. Po asi 30-40 minutach je to zosyrene. Pomali to poprekrajujeme, nechame 2min. oddichnut a znova tie kusky presrajujeme na mensie velkosti. Da sa to rozne nie len priamo z bacovskym nacinim. Nechame odstat, odcerpujeme servatku. Formujeme hrudu, stiskame primerane, dame do plachty, nechame odkvapkovat. V skratke. Pre vlastnu potrebu jednoduche, chutne, len to treba skusit a nebat sa. Treba si dat niekym poradit.

Na dnesnych syridlach, pisu kolko siridla na ake mnozstvo mlieka, ba dokonca aj cely postup pri vyrobe a zreni syra. Nebat sa skusit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 19.5.2009 19:20

Slyšel jsem, že syřidlo se prý v domácích podmínkách dá nahradit octem nebo citronovou šťávou. Máte s tím někdo zkušenosti?
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 145.56 (?), 26.5.2009 16:16

Ano dá se syřidlo nahradit citronovou šťávou a nebo kyselinou citronovou. 

Mám své zkušenosti, ze začátku jsem v tom měl také nepořádek. Ale tvaroh může být taky sýr - tvarůžky viz vše v diskusi - tvaroh, sůl, kmín, pivo - uležet a pak SEŽRAT.V každém případě je nutné použít pro výrobu mléko pasterované (zahřátí na 65 st. celsia na cca 30 min.) a nebo již hotovou krabicovku nebo plastovku.

Pokud jde o ocet, tak ten také používám. Protože, jak tady už někdo psal, výtěžnost sýra i tvarohu je malá. Já do odkapané syrovátky přidám kysanou smetanu (na 10 l, jeden kelímek nebo krabičku) a potom zahřeju na cca 35 st. celsia a vysrážím octem. Taky dobré papáníčko.

Zbylou syrovátku skoro vždycky vychladím a vypiju. Někdy přidám i trochu té kyšky a to je paráda.

S přáním úspěchu a papáníčka

sýrař TOM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mirek 821 - (39) - 80.73 (?), 31.5.2009 18:40

 Sami si vyrábíme kozí sýry z mléka našich koz.  Ne, že by to bylo jednoduché, ale nic světoborného natom není. Když nemáte syřidlo, použijte kyselinu - ale je to jiné. Nemá cenu tady psát recepty. Zadejte si do vyhledávače heslo domácí výroba sýrů a budete se divit, co se dá všechno najít a doma udělat. A pro zvýšení výtěžnosti a lepší srážení (tedy proto, aby syrovátka byla čistá) se do sýřeniny přidává 36% roztok chloridu vápenatého, chcete-li sýr jemnější, tak se před zasýřením přidává smetenová kultura... Těch fíglů je moc, jen hledat. Přeji hodně úspěchů při hledání a výrobě

           Mirek 821

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 31.5.2009 20:21

Díky za odpovědi, jdu do toho.
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.140 (?), 6.7.2009 20:57

Dobrý den chtěl bych se vás zeptat kde se dá sehnat to syřidlo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 55.26 (?), 6.7.2009 23:20

Kdybyste si zadal do internetového vyhledavače heslo SYŘIDLO, zjistil byste, že Vám vyjedou desítky odkazů. Například firma Milcom a.s. Praha dodává i maloodběratelům. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika