Výroba domácího sýra

host - 244.161 (?) 
14.3.2009 23:07, zobrazeno: 153988x

Dnes je doba, kdy zemědělci stávkují a žádají vyšší výkupní ceny za mléko. Co s ním? Lít do kamálu- to přece ne. Zkusme vyrobit domácí sýr. Pamatuji, že nás kdysi babička krmila homolkami z kamenného hrnce, a to bylo něco. Jak se to dá udělat? Taky se dá udělat nějak tvrdý sýr za pomoci sody. Zkuste rozvinout diskusi na téma výroba domácích sýrů. Něco jednoduchého a dobrého. Dobrou chuť.

host - 87.2 (?), 15.3.2009 0:02

tak základní technologii znám, sám jsem pár kousků sýra udělal, ale pro pokusy jsem si koupil pasterizované, odstředěné. Stačí ho ohřát a vysrážet renetem, pak ochutit a v plátenku pověsit odkapat. Se surovým mlékem jsem to zkusil dvakrát a došel jsem k následujícímu závěru, je třeba mléko odstředit, zbavit zbytečného tuku, jinak máte mastnou kaši, pak pasterzovat a následně zase použít renet a odkapat v plátnu. Fígl dobrých sýrů začíná poté, co získáte sýrovou hmotu, ochucování a zrání. V.R.

host - 176.49 (?), 15.3.2009 0:21

host - 244.161 (?), 15.3.2009 0:35

Co to zkusit z koupeného tvarohu? Nechat v teple v misce zklihovatět, a pak co dál? Třeba i sníst.

host - 244.161 (?), 15.3.2009 0:52

To je nejjednodušší doma udělaný sýr a smrdí /voní/ jako olomoucký.Ale je dobrý. Ale jak udělat ty homolky z tvarohu, to nevím. Někdo poraďte, za týden by mohla být dobrá snídaně. Tak dobrou sýrovou chuť.

host - 176.49 (?), 15.3.2009 7:27

tvaroh sa robi z mlieka kysleho ohrievanim a naslednym vyzrazanim... syr hrudkovy sa robi z mlieka cerstveho... osobne nemam skusenost s vyrobou z mlieka kupovaneho, pasterizovaneho a osetreneho, vzdy sme vsetko vyrabali z mlieka cerstveho neodstredeneho s plnym obsahom tuku...

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6663) - 128.44 (?), 18.3.2009 17:35

Nechat v teple v misce zklihovatět, a pak co dál?

---

A pak vzít kastrůlek, dát kousek másla a celou tu hmotu na něm pomalu roztavit dohladka. Pak přidat přiměřeně papriky, případně ještě dosolit a vylít do misky (může se nechat v tom kastrůlku) Předpoklad je: tvrdý tvaroh, rozdrobený, prosolený, pokmínovaný před naložením. Po ztuhnutí se to dá jíst a není to špatné. Někdo přidává při tavení i vajíčko, ale to se mi nelíbí. Pozor, vůně je lehce tvarůžková, kdo nemá rád, ať nezkouší.

host - 128.44 (?), 15.3.2009 8:25

Výchozí předpoklad je částečně nesmyslný. Sýr by se musel dělat přímo u producenta mléka. Možná 99% čtenářů fóra si musí mléko koupit a tím výkupní cenu potvrdí. Na výrobu domácího sýra je na internetu řada odkazů a opravdu to není jednoduché jak na vybavení tak na přesnou technologii. A co s tím vyrobeným sýrem? Kdž budete zachraňovat výkupní ceny, nákup 5. litrů mlíka jednou za měsíc asi cenu nezachrání.

host - 244.161 (?), 15.3.2009 10:49

Promiň, s tím mlékem ve velkém, to byl jen takový úvod, smyslem fóra bylo opravdu jen něco o sýrech jen tak doma-pokusničení. Nic ve velkém. Něco jako domácí klobásy atd.

host - 87.2 (?), 15.3.2009 10:58

co jsem to od včerejška prošel, dost lidí si tu plete sýr s tvarohem. Ten odkaz na výrobu z ovčího sýra je pěkný. Je třeba si všimnout, že sýr se dělá srážením (Slováci renetu říkaji syridlo) to prostě nejde zaměnit s kysnutím mléka na tvaroh. Sýr se vytváří napřiklad v žaludku telete,  protože telata mají tvorbu přírodního renetu, aby byla schopna mléko vůbec užít.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz