Co s cuketami?

host - 44.166 (?)
3.7.2009 8:23

Strouhané cukety jako polotovar do bramboráků, postup stejný jako z brambor. Několik let dělám nakládanou zeleninu - mrkev, celer, může být i hrášek, zelí, cibule, cuketa žlutá, bílá, zelená, okurky na kostičky, prostě co dům dá. Nic nepředvařuji.Dám do sleniček, zaleju nálevem na okurky- každý má rád jiný, tak ho neuvádím, samozřejmě proložím kořením a steriluji při 100st.20-25 min. Víčka jsem zvyklá vyvařovat a pak okraj sklenicew a víčko vytřít nějakým alkoholem- vodka, slivovice, líh..

Nic se nekazí, je to hezky barevné, používám do bramborového salátu , pod pečená masa, i do znojemské omáčky, jako přílohu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 248.116 (?), 19.9.2008 9:48

Mám trochu podobný recept. Olej, cibule, nakrájená cuketa, podusíme se sladkou paprikou a lžičkou-i více, dle chuti-Vegety, vmícháme zakysanou smetanu. Hotovovo za 15-20 min, mezitím se uvaří těstoviny a můžeme papkat-bez masa i s masem M.R.

host - 66.183 (?), 19.9.2008 19:06

Cuketa - Matesy

Cuketa 1 kg pokrájet na drobné kostičky

Cibule 20dkg jemně nakréjet

Sůl - polévková lžíce

Pepř mletý - polévková lžíce

Cukr - kávová lžička

Smíchat a nechat tři hodiny odležet. Přidat 1dcl oleje a 1 dcl octa

Dát do sklenic s 1-2 ks bobkového listu a několika kuličkami N. koření.

Zavíčkovat a sterilovat 15 minut.

Vynikající příloha.

host - 156.45 (?), 15.2.2009 20:57

Recept: Nakrájejte cuketu na kolečka i se semínky (může být i se slupkou-pokud je cueta mladá), posypte grilovacím kořením, osmažte na oleji. Je to neuvěřitelná dobrota. Jím to hlavně studené ke chlebu. Ještě jsem se toho "nepřejedla" a to pěstuji tři rostliny cuket každoročně. Lze takto upravovat i patizon.

host - 77.107 (?), 1.8.2017 17:31

Podělit se s někým.

host - 174.166 (?), 15.2.2009 21:24

Cukety nakládané jako okurky opravdu nejsou nic moc. Ale pokud je rovnou nakrájím nadrobno a pak teprve zavařím jako okurky, mám polotovar na bramborový salát i do pomazánek, tam jsou od okurek k nerozeznání.

Kousky cuket z mrazáku používám, když vyrábím klasické vepřo knedlo zelo, cuketou vyložím pekáč pod syrové maso, rozpeče se tak, že úplně zmizí (cuketa, ne maso) a šťávička je pak senzační. Hanča

host - 44.166 (?), 3.7.2009 8:23

Strouhané cukety jako polotovar do bramboráků, postup stejný jako z brambor. Několik let dělám nakládanou zeleninu - mrkev, celer, může být i hrášek, zelí, cibule, cuketa žlutá, bílá, zelená, okurky na kostičky, prostě co dům dá. Nic nepředvařuji.Dám do sleniček, zaleju nálevem na okurky- každý má rád jiný, tak ho neuvádím, samozřejmě proložím kořením a steriluji při 100st.20-25 min. Víčka jsem zvyklá vyvařovat a pak okraj sklenicew a víčko vytřít nějakým alkoholem- vodka, slivovice, líh..

Nic se nekazí, je to hezky barevné, používám do bramborového salátu , pod pečená masa, i do znojemské omáčky, jako přílohu.

host - 181.83 (?), 3.7.2009 9:58

O něco výše je zmínka o cuketě sušené. Můžete prosím poradit jak postupovat? Cuketu nakrájet na kolečka nebo nastrouhat? Stačí na sluníčku nebo musím mít sušičku?

čivava - (3) - 76.201 (?), 13.7.2009 12:43

Cukety zavařuji na kyselo jako okurky, přimíchávám je do zeleninového salátu(povařené papriky, cibule,fazolky, květák a syrová cuketa na plátky-zalito nálevem z DEKA),když jsou levné papriky a rajčata podusím si je s cuketou na kostičky a mám na zimu výborné lečo.Tuto směs přidávám i pro změnu do guláše nebo i pod maso.S pálivou paprikou je to velmi chutné.Jarka.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 70.100 (?), 13.7.2009 14:21

Variace: Obalit v mouce smíchané s kořením. K tomu omáčku  - dip ze zakysané smetany a bylinek. Nepoužívat staré přerostlé obludy, ale mladé lahůdkové. Včas sklízet. Patizon je chutnější.

host - 96.254 (?), 24.8.2009 16:50

Já cuketu nastrouhám a smíchám s nastrouhanými jablky asi tak 1:1 a zavařím. Pak dávám do moučníků, kde se přidávají strouhaná jablka.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz