Zákrsek
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 153.220 (?), 12.3.2011 13:24
S rezom čerešne mám dobré skúsenosti a glejotok žiadny. Na jar stačí zakracovať konárky a konce kostových konárov. So zakracovaním zelených konárov pokračujem aj cez leto. Väčšie konáre odstraňujem na vetvový krúžok po obratí úrody, rany sa stihnú do zimy zahojiť. Kordia dáva nádherné ovocie s hmotnosťou plodov 7-8 gramov. Je pravda, že vtáčnica mohutne podporuje rast. Pred 6 rokmi, keď som ju sadil, mala korunka priemer pol metra a kmeň 3 cm. Teraz je to 3x viac, ale v našom prípade je to žiadúce. Koruna vrhá poobede príjemný tieň na RD a súčasne je bariérou proti "čumilom." Spomínam na detstvo, keď som sedel vysoko schovaný v korune starej čerešne, pochrumkával obrovské belice a pozeral sa na svet zhora. Koš čerešní bol nazbieraný za chvíľu. Takéto chvíle v korune štepenej na višni nezažijete a koš plodov na zaváranie nazbierate iba s biedou. Všetko má svoje plus aj mínus. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 92.61 (?), 14.3.2011 22:16
Ak má písateľ malú záhradku asi netúži spomínať na detstvo v obrovskej korune čerešne.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.57 (?), 14.3.2011 22:30
A veríte, že sa mi to zakrátko podarí? Už teraz konáre unesú solídnu záťaž. Záhradka nemá viac ako 2 áre a čerešňa je zo severného konca, takže ostatným drevinám netieni. Škoda, že ste sa nepodpísal. Stačilo by napr. "kapitán Nemo." Alebo sa hanbíte za svôj názor? Je to smutné... Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.87 (?), 17.3.2011 14:21
Pán Josef vo svojom príspevku správne radí korunu čerešne "dobře stříhat." Dovolím si iba doplniť, že: nezávisle na tom, aký máte podpník. Podarilo sa mi aj na 10-ročnej čerešni štepenej na vtáčnici pomocou letného a predjarného strihu dopestovať korunu, ktorá má zatiaľ priemer cca 2 metre. Pritom meter od stromu je studňa, kde hladina vody je 1,5 m pod úrovňou terénu. Kostrové a polokostrové konáre sú zapestované, takže hrubšie drevo ako palec nie je nutné rezať. S drobnými rankami sa strom vysporiadava bez problémov a bez glejotoku. Chemické postreky nevykonávam, nie je dôvod. Koruna ovocného stromu plní aj funkciu tienenia a okrasnú, lebo zdravé listy čerešne sú aj dekoratívne. V záhradkovej osade, ak nechcete tieniť susedovi, je prirodzene voľba pomalurastnúcej sorty na brzdiacom podpníku ideálna. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 163.149 (?), 18.3.2011 18:11
Dobrý deň pán Pavel!
Nemáte mi za čo ďakovať. Ak Vám moje skúsenosti pomôžu, budem rád. Vylovil som z PC fotoarchívu akurát fotku zpred 2 rokov- z júla 2009. Vtedy mala koruna Kordie štepenej na vtáčnici (Plantex Veselé) cca 1,3 m. Kmeň je vysoký 2 m. Koruna tieni akurát na kôlňu zo severnej strany, poobede ide tieň smerom na východ na trávnik a RD. Pokúsim sa odfotiť čerešňu v čase kvitnutia a pošlem Vám súčasný stav koruny na fórum. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 88.2 (?), 3.4.2011 9:42
Dobrý den, řeším stejný problém s třešní menšího vzrůstu.Proto se mě rozebírané téma přišlo vhod.Ze všech příspěvků mi vyšlo že nejlepší by byla třešeň Van s podnoží P-HL-A.Je to tak? Vycházím i z popisu odrůdy na stránkách firmy Sempra. Děkuji Honza
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|