Višeň do 1m skruže
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 240.105 (?), 29.3.2012 11:04, zobrazeno: 8523x
Zdravím.
Na pozemku mám velice málo prostoru na výsadbu normálně vzrostlých ovocných stromů do volné půdy, takže musím hodně uvážit, co kam dám. Mám tu jednu betonovou skruž, průměr metr, výška metr, naplněnou kvalitní zeminou. Uvažuji o tom, dát do ní ovocný stromek na slabě rostoucí podnoži a konkrétně uvažuju o višni. Mohl by jí daný prostor stačit? Nebo na to mám zapomenout a uvažovat akorát o stromku rybízu nebo nějakém jiném keři?
Předem děkuji zkušeným ovocnářům za rady.
Pěkný den.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.105 (?), 29.3.2012 17:13
Děkuji za odpověď.
Doplním - ta skruž je napevno zabudovaná do opěrných zdí kryjících základy pod domem, dělá kulatý roh. Dům je ve svahu, skruž je na jeho rohu, její střed je asi dva metry od domu. Zemina je vevnitř skruže i vně. Zdi jsou postaveny v úhlu tak, že ze skruže vyčnívá volně asi třetina stěny.
Jde mi o její využití. Jasně, dají se tam vysadit letničky nebo krušpánek, ale ráda bych ji využila víc prakticky, protože pozemku moc nemám. Proto se ptám na ten ovocný stromek. Zálivka není problém.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.105 (?), 29.3.2012 18:55
Skruž je tam napevno zabudovaná, dělá roh těch opěrných zdí, ve kterých je nasypaná zemina, aby nebyly odkryté základy domu a aby se to celé nesesunulo. Ta tam bude doufám hodně dlouho. Hledám její praktické využití a radši bych v ní měla něco, z čeho je užitek i jiný než jen estetický. Zvažuju možnosti, nechci tam jen tak dat něco a pak čekat, co to s tím udělá. Ale asi tam dám stromkový červený rybíz a podsadím to levandulí nebo tak něco, když nenajdu dobrou oporu pro svůj výmysl s višní.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 196.190 (?), 30.3.2012 15:40
Kdysi jsem višeň zasadil do bývalého hnojáku (zbylo jen po něm asi v 3/4 metrové hloubce jen dno). Višeň zprvu krásně rostla, ale asi po 4 letech přestala růst a nakonec uschla. Po vykopání měla málo prostoru (hloubky) pro kořenový val. Nedoporučuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 9.202 (?), 29.3.2012 22:46
Napadá mě, že by ideální bylo skruž osadit jahodami.
Já jsem jahody zrušil v 70 letech se špatně ohýbám na pletí atd.
Kéž bych měl takovou skruž!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.38 (?), 30.3.2012 10:15
Len na inšpiráciu: niekde som čítal odporúčanie pestovať v takejto betónovej skruži čučoriedky. Je to celkom praktické - izolácia kyslej rašeliny od vonkajšieho prostredia, vhodná veľkosť... Už len nasypať dostatok rašeliny a hotovo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.34 (?), 30.3.2012 11:47
No, a protože je ta skruž na terénem, tak ještě hlídat zálivku.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|