Řez kořenů
|
|
|
|
|
 |
 |
|
petula_kv - (10) - 96.177 (?), 18.3.2012 19:57, zobrazeno: 7536x
Dobrý den,
chtěla bych vás zde poprosit o radu. Máme na zahradě zhruba 25 letou třešni, krásně plodí a roste, ale bohužel o jaký druh se jedná nevím, jelikož jsme koupili zahrádku teprve před 2 roky. Problém je ten, že přes zahradu cca 4m vede nešťastně kořen který je 1,3m přímo napovrchu a který patří k této třešni. CHtěla bych se tedy zeptat, jaké kořeny má vlastně třešeň a zda pokud by se tento kořen zkrátil na délku 1,5m od kmene třešně, zda by to vadilo??? Nikde jsem nenašla žádný článek o tom, jaké kořeny tvoří vlastně třešeň, zda má jen jeden hlavní a nebo jich má několik? Našla jsem jen v knize, že se dají kořeny seříznout v kruhu 1,5m od kmene... ale není zde napsáno, zda se to provádí kvůli plodnosti, či zamezení růstu... Nechtěla bych o tu třešeň přijít a tak se raději ptám. Jinak kořen je značně silný a v průměru má tak od 15cm do 35cm. Děkuji za případné odpovědi a rady.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
petula_kv - (10) - 96.177 (?), 21.3.2012 20:54
Dobrý den,
děkuji Vám za užitečné informace.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 18.3.2012 21:40
Osobně bych měla pak strach z vyvrácení stromu při větru - pokud je to tak silný kořen... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
petula_kv - (10) - 96.177 (?), 21.3.2012 20:56
dobrý den,
též děkuji za reakci a názor na můj dotaz.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
petula_kv - (10) - 96.177 (?), 22.3.2012 12:40
Taktéž děkuji za reakci na příspěvek... Právě, že v literatuře tam je jen zmínka o možném zkrácení kořenů i u starých stromů a nic do podrobna rozepsaného tam nebylo... zas nejsem taková zahradní znalkyně a tak jsem si zde raději nechala poradit... pač každý názor, dobrý názor. :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
petula_kv - (10) - 96.177 (?), 22.3.2012 12:43
Takže ještě jednou všem zúčastněným děkuji za názory a rozhodla jsem se tedy kořen zkrátit... a trochu uberu i koruny, aby to bylo vyvážené... Jinak abych zabránila hnilobě kořene, tak jej namaži takovou tou pastou, co se používá na rány stromů... myslím, že víte o čem mluvím. :-) Snad vše dopadne dobře a kdyžtak za 4 měsíce podám zprávu... jak se chová strom.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 224.51 (?), 24.3.2012 21:26
Dobrý večer p.Petula! V prípade, že má koreň Vašej čerešne hrúbku až 35 cm (!), ako uvádzate, tak by som pílku ani sekeru nepoužil. Domnievam sa, že Vám potom v budúcnosti začnú problémy s hnilobou mohutného koreňa, event. zníženou stabilitou stromu pri nápore silného vetra, ako naznačila p. Lída. Nemáte totiž istotu, že naspodu zvyšku koreňa, ktorý Vám po skrátení ostane, ja ďalšie kotviace rameno tohto koreňa, ktoré ide do hĺbky. Na Vašom mieste by som tento koreň zahrnul malou vrstvou pôdy a uhrabal do stratena tak, aby Vám neprakážal pri chôdzi po záhrade. Kôstkoviny reagujú na zásahy do starého dreva oveľa citlivejšie ako jadroviny (glejotok, hniloba, uschnutie konárov...)
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|