odruda třešní

host - 180.133 (?)
9.3.2008 13:28

Červivost plodů je úměrná době zrání.  Co třeba Burlat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
fox - (2), 29.6.2004 12:05, zobrazeno: 21148x
prosím o radu :na zahradě mám odrudu Těchlovan chtěl bych zasadit druhý strom váham jakou zvolit odlišnou odrudu dám na vaše zkušenosti

M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 24.1.2007 22:19
Velmi dobré zkušenosti mám s odrůdou Van , Kordia a Hedelfingenská (nehodí se do vlhčích oblastí, trpí praskáním plodů, jinak výborná). Těchlovan je křížencem prvních dvou zmiňovaných odrůd. Opylovač může posloužit třetí zmiňovaná odrůda.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 30.1.2007 18:46
Všechny uvedené odrůdy jsou pozdní chrupky. Já bych volil nějakou skořejší, aby bylo zralých třešní k jídlu delší dobu. Co pak v červenci s tolika chrupkami najednou? Zkuste raděj nejakou skořejší srdcovku - třeba Kaštanku, Karešovu, případně Rivan. Ten se nekryje v kvetení s Těchlovanem, ale to nevadí, pokud v širším okolí rostou třešně nebo višně.

host - 210.2 (?), 29.6.2007 21:46

Naprosto souhlasím s radou pana Vysloužila. Je to evidentně zkušený praktik. Já bych zasadil nějakou ranou odrůdu. Mám zkušenost, že nejvíce třešní se sní v době, kdy je třešní ještě nedostatek a jsou tedy velice atraktivní. Zvláště děti ocení, že jsou brzy a manželky zase pak ocení, že plody nejsou červivé a ty u raných odrůd 10% nejsou. Pokud chcete plody jen na jídlo, tak volte srdcovku - Rivan, Kaštánku, Karešovu nebo Aranku, pokud to chcete i zavařovat, tak pak doporučuji plastickou odrůdu polochrupky Burlat, která rzaje asi o 2-3 týdny (podle roku) dříve než Váš Těchlovan - mimochodem máte asi největší třešeň současného sortimentu co se velikosti plodů týče. Když se zalévá, tak literatura uvádí průměrnou velikost 1 třešně až 12 g a já to mohu potvrdit - vloni jsem měl průměrnou hmotnost 12,5 g - ale byl to deštivý rok a vláhy bylo dost a já ještě dal kapkovou závlahu. Fakt obrtřešeň i když chuti Kordie nedosahuje a ta je také velká (v příznivých podmínkách kolem 9 -10g 1 plod).

Jiří Kamiš, george.kamis@seznam.cz

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383), 30.6.2007 0:24

Určitě nemohu souhlasit s Vaší poslední větou vědom si toho, že možná rozvinu širokou debatu o tom, která odrůda je lepší,ale proč ne? Ač jsou Těchlovan a Kordia "příbuzní", můj názor na chuťové vlastnosti obou odrůd je jednoznačně odlišný od Vašeho. Zároveň však dodávám, že Kordia je chuťově velmi dobrá, jako mnoho dalších odrůd.

Zdravím                                                                  

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 30.6.2007 17:30
Kolik lidí, tolik chutí. Kdysi jsem si cenil Schneiderovy  chrupky (Thurn Taxis). Nedostižně velké plody a velmi dlouhá doba konzumní zralosti dík postupnému dozrávání. Slušně zaplodila ovšem tak 1x za 3 roky.  Dnes mi optimálně vyhovuje  Van (velikost, tvar, barva, chuť, pukání, doba zrání, menší koruna).

host - 129.199 (?), 9.3.2008 12:59

Dobrý den,

chci na jaře vysadit třešeň, nadm.výška 400 m, vlhčí stanoviště, jílovitá půda, chtěla jsem Těchlovan, mám ráda tmavé chrupky, ale slyšela jsem,že hodně trpí červivostí plodů. Nechci používat chemické prostředky, můžete mi, prosím, doporučit jinou odrůdu vhodnější. Děkuji.

host - 180.133 (?), 9.3.2008 13:28

Červivost plodů je úměrná době zrání.  Co třeba Burlat.

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 9.3.2008 13:56

Dobrý den. Na červivost plodů nemá vliv odrůda, ale období náletu mouchy Vrtule třešňové,jejíž larvičky červivost způsobují. Červivosti unikají pouze ranné odrůdy, z nichž je prozatím nejkvalitnější Burlat, který se dá i zavařovat. Kvete poměrně brzy a k dobré plodnosti potřebuje poblíž jinou stejně kvetoucí odrůdu třešně,např. Karešovu nebo Rivan jako opylovače. Jako všechny ranné odrůdy bývá navštěvován ptáky. Těchlovan je jedna z nejkvalitnějších odrůd třešní na kompoty. Pokud natrhané třešně potopíte na pár hodin do vody,červíci z velké části vyplavou na hladinu. Hezký den.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?), 9.3.2008 13:57

K pěstování pozdních chrupek není bezpodmínečně nutná chemická ochrana. Většina zahrádkářů proti vrtuli nestříká a zdravých třešní mají spoustu. Osobně raději pár červivých plodů obětuji. Bez signalizace bych se stejně do termínu aplikace netrefil. Pořizujete-li si jen jednu třešeň, myslím, že pozdní chrupka je jasná volba. Už kvůli chuti, velikosti, konzistenci, délce konzumní zralosti, vhodnosti na transport, zpracování, aj.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz