odruda třešní
|
|
|
|
|
 |
 |
|
fox - (2), 29.6.2004 12:05, zobrazeno: 21148x
prosím o radu :na zahradě mám odrudu Těchlovan chtěl bych zasadit druhý strom váham jakou zvolit odlišnou odrudu dám na vaše zkušenosti
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.2 (?), 29.6.2007 21:46
Naprosto souhlasím s radou pana Vysloužila. Je to evidentně zkušený praktik. Já bych zasadil nějakou ranou odrůdu. Mám zkušenost, že nejvíce třešní se sní v době, kdy je třešní ještě nedostatek a jsou tedy velice atraktivní. Zvláště děti ocení, že jsou brzy a manželky zase pak ocení, že plody nejsou červivé a ty u raných odrůd 10% nejsou. Pokud chcete plody jen na jídlo, tak volte srdcovku - Rivan, Kaštánku, Karešovu nebo Aranku, pokud to chcete i zavařovat, tak pak doporučuji plastickou odrůdu polochrupky Burlat, která rzaje asi o 2-3 týdny (podle roku) dříve než Váš Těchlovan - mimochodem máte asi největší třešeň současného sortimentu co se velikosti plodů týče. Když se zalévá, tak literatura uvádí průměrnou velikost 1 třešně až 12 g a já to mohu potvrdit - vloni jsem měl průměrnou hmotnost 12,5 g - ale byl to deštivý rok a vláhy bylo dost a já ještě dal kapkovou závlahu. Fakt obrtřešeň i když chuti Kordie nedosahuje a ta je také velká (v příznivých podmínkách kolem 9 -10g 1 plod).
Jiří Kamiš, george.kamis@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.199 (?), 9.3.2008 12:59
Dobrý den,
chci na jaře vysadit třešeň, nadm.výška 400 m, vlhčí stanoviště, jílovitá půda, chtěla jsem Těchlovan, mám ráda tmavé chrupky, ale slyšela jsem,že hodně trpí červivostí plodů. Nechci používat chemické prostředky, můžete mi, prosím, doporučit jinou odrůdu vhodnější. Děkuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.133 (?), 9.3.2008 13:28
Červivost plodů je úměrná době zrání. Co třeba Burlat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |