Neplodící třešeň
|
|
 |
 |
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?) 13.6.2014 14:30
Dovolil bych s Vámi, pane Moudivláčku na dané téma trochu podebatovat. Nemyslím si, že to u třešní funguje tak jednoznačně, jak jste to popsal, parafrázuji: "neopylené květy opadnou a z opylených se vyvine plod". Třešně to mají zařízeno, myslím, poněkud složitěji. Některé odrůdy jsou cizosprašné, jiné odrůdy samosprašné, existuje i "částečná samosprašnost". Mezi třešněmi existuje inkompatibilita, tedy některé odrůdy nejsou schopny vzájemného opylení i přes shodný termín kvetení. V textech, které jsem si o třešních přečetl, jsem zachytil určité zmínky o případech nekvalitního opylení, částečného opylení. V rámci mých pozorování jsem zaznamenal přibližně tyto stavy odkvětu třešní a fáze opadu nedozrálých plůdků:
-
květy po určité době uschnuly a ihned poté opadly
-
z květů se vyvinuly miniaturní plůdky přibližně velikosti zrnka rýže, které v této fázi zastavily růst a následně opadly
-
plůdky zastavily růst ve velikosti hrachu, začaly usychat a opadly
-
plůdky o velikosti malých třešinek předčasně zčervenaly a opadly (tzv. padavky)
-
standardní dozrálé plody
Myslím si, že popsané vývojové fáze plodů souvisí i s kvalitou opylení, tedy alespoň ty prvé dvě- tři. Také významnou roli bude hrát schopnost stromu plody efektivně uživit. Když má s výživou plodů problémy, dokáže ty nadbytečné odstřihnout od zdroje výživných látek a odhodit je. Tato schopnost se podle mého názoru ale uplatňuje až ve vyšších fázích vývoje plodu, (viz. popsané fáze 3-4). Myslím si, že schopnost stromu odhazovat násadu plodů v různých fázích vývoje vyplývá jak z důvodů nekvalitního opylení, tak i z důvodu neschopnosti plody vyživit, přičemž tyto spolu souvisí a vzájemně se prolínají.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 13.6.2014 13:26
Z neopyleného květu se může stát malý plod, který pak opadne? nebo se to stává když je nedokonale opylen? Můj selský rozum říká, že z neopyleného květu by se neměl stát plod.
pochopil jste částečně, tento jev se stává npř. u hrušek, kdy z neopýlených květů, partenokarpicky vznikne plod, který sice dozraje, ale nemá semeník.U třešně neopýlený květ opadne.
Tak jako Vaše, je i moje Regina je na Coltu.Růst je v závislosti na odrůdě jen o málo menší, než na ptačce.Přece jen se plodnosti dočkáte dříve, než na té ptačce.Vidíte sám, že i když můj stromek kvetl dosti, nepovedené počasí se podepsalo na nasazené úrodě.A několik těch malých, nedůživých plodů, sic opýlených opadne.
Pro Vás platí obdobný způsob řezu, jako vidíte na mém obrázku jehlancovitého tvaru s uzším vrcholkem, a širší základnou, s prosvětlením zahuštěné koruny.
Stále platí-čím více stromek v mládí roste, má delší přírustky, tím se plodnost vzdaluje.Což Vy, kromě vynechání hnojení dusíkem, jen ztěží ovlivníte,stromek si dle vlastní kondice podle podmínek nadiferencuje květní pupeny pro příští rok.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 13.6.2014 14:30
Dovolil bych s Vámi, pane Moudivláčku na dané téma trochu podebatovat. Nemyslím si, že to u třešní funguje tak jednoznačně, jak jste to popsal, parafrázuji: "neopylené květy opadnou a z opylených se vyvine plod". Třešně to mají zařízeno, myslím, poněkud složitěji. Některé odrůdy jsou cizosprašné, jiné odrůdy samosprašné, existuje i "částečná samosprašnost". Mezi třešněmi existuje inkompatibilita, tedy některé odrůdy nejsou schopny vzájemného opylení i přes shodný termín kvetení. V textech, které jsem si o třešních přečetl, jsem zachytil určité zmínky o případech nekvalitního opylení, částečného opylení. V rámci mých pozorování jsem zaznamenal přibližně tyto stavy odkvětu třešní a fáze opadu nedozrálých plůdků:
-
květy po určité době uschnuly a ihned poté opadly
-
z květů se vyvinuly miniaturní plůdky přibližně velikosti zrnka rýže, které v této fázi zastavily růst a následně opadly
-
plůdky zastavily růst ve velikosti hrachu, začaly usychat a opadly
-
plůdky o velikosti malých třešinek předčasně zčervenaly a opadly (tzv. padavky)
-
standardní dozrálé plody
Myslím si, že popsané vývojové fáze plodů souvisí i s kvalitou opylení, tedy alespoň ty prvé dvě- tři. Také významnou roli bude hrát schopnost stromu plody efektivně uživit. Když má s výživou plodů problémy, dokáže ty nadbytečné odstřihnout od zdroje výživných látek a odhodit je. Tato schopnost se podle mého názoru ale uplatňuje až ve vyšších fázích vývoje plodu, (viz. popsané fáze 3-4). Myslím si, že schopnost stromu odhazovat násadu plodů v různých fázích vývoje vyplývá jak z důvodů nekvalitního opylení, tak i z důvodu neschopnosti plody vyživit, přičemž tyto spolu souvisí a vzájemně se prolínají.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 13.6.2014 13:35
Může se stát, že po dobu prorůstání pylového zrnka bliznou už započne růst plodu, ale pokud klíček pylu nedoroste čnělkou až k samičímu základu jádra (gametofytická inkompatibilita). Plod pak opadává ve fázi před tvrdnutím pecky.
Nyní můžete provést prosvětlovací řez. Pokud ze zkráceného výhonu vyrůstá více než 5 letorostů (koště) můžete nadbytečné vystříhat aby zůstaly tak 3 (vidle). Osluněné letorosty během července a srpna vyvinou více květních pupenů, než když by to zůstalo husté. Spodní listy na nadbytečných větvích mohou mírně žloutnout = pokud jsou všechny listy sytě zelené, prosvětlení nemusíte provádět.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|