Kordia je nepřekonaná
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 234.108 (?), 12.7.2021 11:47
Pan Petr, ako je na tom Kordia s praskaním plodov v období daždivého počasia? Mali ste už na nej niekedy popraskané plody? Na akej podnoži ju máte zasadenú?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.157 (?), 28.6.2025 19:46
U máti je luxusní černá chrupka, ale když je teď zralá, tak to asi Kordia není? Velikost jako 10Kč, jeden strom ještě není úplně zralý, tam je takový hořký ocásek. A navíc letos jsou tyhle i Napoleonova bez červů. A Napoleonka bez monilie. Jitka
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10698) - 70.240 (?), 30.6.2025 14:02
Tomuhle já, Martine, nerozumím. Je to vidět každou chvíli. Nedávno někdo uřezal koruny v jakémsi stromořadí někde u zámku. Byly to asi dvouleté nebo tříleté lípy. Pán říkal, že stromky jsou zničené, jelikož už takovou korunu nikdy nevytvoří. Co se týče třešní, tak já jsem ze staré školy pomologického atlasu Kutiny a kolektiv z roku 1990. Rád bych znovu ochutnal nebo si pořídil třešeň Van. Mám malý stromek Těchlovanu, který na Coltu skoro neroste. Letos měl asi 10 třešní prozatín ne té nadstandartní velikosti, ale velmi dobré chuti. Kdysi dávno jsme kupovali se sousedem v zahradnictví, odkud mi přišla před časem ta největší sazeninace fíkovníku, třešeň Hedelfingenskou, ale už si nevzpomínám, jak přesně chutná. Jen vím, že na Těchlovickou (Kordii) to nestačilo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 30.6.2025 21:23
No jo, roky trvá než další strom vyroste. Van by měla zrát 5tt, mám ji přiroubovanou. Ty staré odrůdy byly kdysi určitě v zahradách, chodili jsme na ně, ale názvy odrůd nevím. Prý je i nová Tamara top odrůda jsem slyšel - vysadil jsem stromek, asi bude zrát i stejně jako Kordia.
Zajímavá dobou zrán má být raná 3tt Medňanská - prý pevnější třešně, sladké, stará vynikající odrůda původ slovensko. Teď ještě jestli ji někdo má, protože se běžne neprodává. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18319) - 236.5 (?), 30.6.2025 18:49
Byla to tmavá chrupka co jsem vzal tehda roub z jedné zahrady, zpočátku měla tu hořčinu, teď nakonci už byly tmavé sladké s jemnou delikátní hořkostí
Těmito slovy bych popsal odrůdu Germersdorfská.Velmi tmavé chrupky s jemnou hořčinkou.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|