Kompatibilita - opylování \

host - 35.93 (?)
10.5.2016 8:46

Dva stromky stejne odrudy podle mne nepomuze.  Vhodnou kompatibilitu zkuste dohledat na internetu, u nekterych odrud informace jsou, u nekterych ne. Cmelaci mi take na tresne neletaji, ale letaji na kan. boruvky. U tresni je velky propad kvetu a plodu bezny, na terase bych male stromky nepestoval, jedine ovocne kere v kontejnerech.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 76.5 (?), 9.5.2016 22:06, zobrazeno: 2701x

Dobrý den,

začínám "zahrádkařit" ve městě na terase - zahradu nemám.  Přesto jsem si pořídila ovocné keře a stromky.  Doufám, že kromě krásných květů bude občas i nějaké to ovoce. Můj dotaz směřuje k tomu, jak vyřešit zejména opylování třešní, když jsou cizosprašné a možná nekompatibilní. Nejstarší stromek je Sylvia na podnoži Gizella 5 (máme cca 3 roky) - roste v zahradnickém substrátu, zatím bez hnojení, jen přídavek kupovaného kompostu, pod ním jsou jahody. Plánuji hnojit jen žížalím čajem a vermikompostem, kompostem a možná slepičinci - nechám si poradit.  Plodila už 2x, zatím tak 10 plodů ročně. :-)  Letos byla obsypaná květy, ale vidím jen 1 plod - domnívám se, že problém je opylení. Na terase máme letos čmelín, čmeláci ale o kvetoucí třešen nejevili zájem - preferovali jiné květy. Létají k nám divoké včely samotářky. Jaký je vhodný opylovač této odrůdy? Letos jsem si dokoupila ještě Carmen a Kordii na podnoži Gizella 5. Budou kompatibilní? Pomůže mít dva stromky stejné odrůdy (tedy celkem 6 stromků - což se mi zdá příliš) nebo je nutné mít jinou, ale kompatibilní odrůdu? Pokud ano, kterou?

Předem děkuji za názory a doporučení.

host - 35.93 (?), 10.5.2016 8:46

Dva stromky stejne odrudy podle mne nepomuze.  Vhodnou kompatibilitu zkuste dohledat na internetu, u nekterych odrud informace jsou, u nekterych ne. Cmelaci mi take na tresne neletaji, ale letaji na kan. boruvky. U tresni je velky propad kvetu a plodu bezny, na terase bych male stromky nepestoval, jedine ovocne kere v kontejnerech.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 11.5.2016 9:28

Pokud jsou v okolí nějaké třešně, opylovače bych neřešil.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz