Ze starších je monilinii odolná i kyselka Fanal. Též je vnímavá na suchou skvrnitost. Z nových, papírově odolných monilinii, jsem vysadil Jade, Jachim a Boas. Zatím nekvetly.
Přesně tak. Za úhyn višně nemůže 400m nadmořské výšky, nýbrž moniliový úžeh. Stromy musíte ošetřit chemicky, případně sehnat nějaké odolné monilii. Údajně nejlepší je Gerema.
Ze starších je monilinii odolná i kyselka Fanal. Též je vnímavá na suchou skvrnitost. Z nových, papírově odolných monilinii, jsem vysadil Jade, Jachim a Boas. Zatím nekvetly.
Fanal jsem rozsázel před lety po mezích. Roste si tam na ptáčnicích, bez jakýchkoliv chemických zásahů už cca 5 "květných" let. Bez problémů. Jde o studenou a vlhkou oblast cca 560 m.n.m., severní svah. Ostatní višně v zahradách již na úžeh odešly nabo brzy odejdou. Plody i otlučené kroupami přečkaly hnilobu plodů.
Doporučuji třešen Lapins, samosprašná.Pěstuji ji ve 450m v Brdech.Jako jedinná ze čtyř třešní /Karešova, Napoleon,Burlat/ má každý rok plody. Nestříkám.nakvétá nejpozději.