Co se daří tam, nemusí se dařit onde, jen uvedu, co se mi osvědčilo v podstatně nepříznivější lokalitě.
Na dřem, kompot, mošt i víno mám raději kyselky (Fanal, Morellu, Morellenfeuer). Jsou odolnější, plodnější, víc barví a zachovají chuť šťávy i po zředění. Některým dokonce víc chutnají i syrové. Mně teda ne.
Na jídlo mi chutnají nejvíce sladkovišně a jim podobné (Favorit, K. Hortensie, Sladkovišeň raná). Kompot, šťáva, džem, aj. z nich mi přijde fádní, i když jiní je milují. U mě ale tyto odrůdy dost málo plodí.
Jakýmsi kompromisem jsou višně typu Vackovy, Köröšské. Erdi B. Ujherti f. Jsou chutné i výrobky z nich mi přijdou kvalitní. Řekl bych, že vyžadují lepší půdu i klima než typické kyselé višně a plodností se jim taky nevyrovnají.
Na mladoboleslavsku jsou ale bezpochyby lepší podmínky, prospívat by měly višně všechny.