Jakou sehnat třešeň co nejmenšího vzrůstu



host - 234.208 (?) 
26.7.2022 4:35, zobrazeno: 1083x

Kdysi jsem koupil třešeň Karešova. Nevím podnož. Dnes je to mohutný strom který si nezadá s ořešákem. Cíl byl tak nějak nahradit jahody a taky aby třešně nebyly červivé. Jenže úroda mizerná, a jen na koncích kde se žebřík neopře. Možná chyběl opilovač. Tak do 100 metrů jsou asi tři třešně. Znám jen Napoleonku. Dám na radu třešeň neřezat, využít její stín a koupit jinou. Jenže jakou. 

Jeden soused má třešeň trochu pozdnější. Koruna rozhodně není kompaktní a výška do čtyř metrů. Je docela letitá, ale nevím o ní nic. Byť je olistěná tak koruna je "průhledná"

Kdo poradí co koupit. A jakou podnož.Může být i středně pozdní, rozhodně aby třešně byly bez červivosti, nebo jen málo a aby se nechala že žebříku otrhat. Nechci žádné metráky třešní. Stačí pro domácí spotřebu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1750) - 168.103 (?), 26.7.2022 17:50

doporučil bych vám třešně na podnožích Gisela 5 a Gisela 6, které mají slaší růst o 40-60% oproti bujným podnožím. Třešně na těchto podnožích přicházejí do plodnosti poměrně brzy, už 3.-4. rokem, i když samozřejmě nejde o nijak významnou úrodu. Sám mám 4. rokem na Gisela 5 odrůdu Helga- ranou tmavou cizosprašnou srdcovku, zraje začátkem června. A letos byly 2kg třešní. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.208 (?), 27.7.2022 12:43

Díky. Na podzim se po něčem podívám. To množství jistě stačí na zobnuti a buchtu. Nevím jakou větší, aby bylo třeba na třešňovici. Na tu se prý spíš hodí pozdnější tresně, chrupky. Ovšem ta Karešova třešní minimum a uvnitř koruny nic. Ty špičky větví nejde otrhat. Jenom ze země dvoják žebřík.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika