Jak mam zastrihnout tyhle tresne?

gabula19 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 120.179 (?)
20.4.2010 14:29

No teda pane Wimpi at uz jste kdo jste, vy jste mi poradil nejlepe, vlastne (i kdyz tomu vubec nerozumin) s Vasim nakresem a popisem jsem naprosto pochopila co mam delat a jdu to udelat hned (snad se tresince nic nestane) Takze proste ho urezu presne v tom miste kde jste mi to znazornil a pak i tu dalsi vetvicku co je cervene. Druhou tresen necham byt Opravdu nejlepsi rada, kterou jsem kdy dostala. Takhle by meli radit vsichni a ne jen psat ruzne odborne vety atd. Ja jsem proste laik a az s Vama jsem to pochopila. Jeste jednou moc moc dekuji za Vas cas

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.4.2010 0:48

"Křivý" být může, pokud se stromek po prvém naznačeném řezu dále ponechá svému osudu. Křivým se nestane, pokud se některý z nových, na vhodném místě vyrůstajících letorostů podpoří ve svislém růstu, například vyvázáním, pomocí opěry, a pod. Pokud ovšem vzpřímeně neporoste už sám od sebe...!

PS: teda mě se ta Ronyho třešeň č. 3 vůbec křivá nezdá. Místo přívlastku "křivá" bych spíše použil příměr "košatá".

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 20.4.2010 2:50

Takže terminál odstraníte jen proto, abyste místo něj mohl vyvázat jinou větev? No tak to jo, to jasně dává smysl...

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.4.2010 9:24

Přesně tak jak píšete. Nejprve omezím v růstu dravý, šikmo rostoucí "pseudoterminál". Tím se vytvoří životní prostor pro ostatní postranní obrost -  budoucí základ pro pravidelný větevní systém stromu. A z něho vyberu nejvhodnější letorost pro nový terminál. A je pravděpodobné, že se tento nový terminál vybere úplně sám. Třešeń to umí.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 20.4.2010 15:52

Ach jo, von to vzal vážně... tady už nemá cenu se o ničem bavit.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6654) - 147.108 (?), 20.4.2010 7:06

Wimpi: Nechci se zbytečně mísit, asi byste ještě měl paní poučit, co jsou nevhodně rostoucí letorosty. Nebude vědět, jaké to jsou.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.4.2010 9:14

Ale klidně se miste, bude to jen dobře. A dík za upozornění. Tak tedy, nevhodně rostoucí letorosty jsouzejména ty, které rostou dovnitř koruny, které vytvářejí nesymetricky rosotoucí kosterní větve (boční větve) a nebo které zdvojují terminál (terminál = středový hlavní vzhůru rosoucí výhon).

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 20.4.2010 11:01

Dolpnil bych pouze poznámku aby se nepovažovaly za nevhodné (při výchovním řezu) větvě v nejnižší úrovni, hodně odkloněné, směrující ven a slabé v průměru. Jejich předčasné odstranění zbytečně ubírá stromku asimilační plochu. Na jejich odstranění dojde později, protože nemají sílu "konkurovat" těm hlavním zastřiženým a rostoucím více vzhůru ale pouze můžou pomoci v tvorbě asimilátů.

gabula19 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 120.179 (?), 20.4.2010 14:29

No teda pane Wimpi at uz jste kdo jste, vy jste mi poradil nejlepe, vlastne (i kdyz tomu vubec nerozumin) s Vasim nakresem a popisem jsem naprosto pochopila co mam delat a jdu to udelat hned (snad se tresince nic nestane) Takze proste ho urezu presne v tom miste kde jste mi to znazornil a pak i tu dalsi vetvicku co je cervene. Druhou tresen necham byt Opravdu nejlepsi rada, kterou jsem kdy dostala. Takhle by meli radit vsichni a ne jen psat ruzne odborne vety atd. Ja jsem proste laik a az s Vama jsem to pochopila. Jeste jednou moc moc dekuji za Vas cas

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.4.2010 15:23

Děkuji za nezaslouženou pochvalu, červenám se rozpaky. (Tu malou červeně škrtnutou větvičku jsem vám označil k odstranění, protože se mi z forografií zdá rostoucí směrem do středu koruny. Klasické 2D fotografie obecně mají omezenou prostorovou informační hodnotu, neboť jim chybí třetí hloubkový rozměr . Pro lepší prostorovou názornost je proto lepší fotit objekt ze dvou na sebe kolmých směrů).

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 20.4.2010 15:54

Jo jednoduchý rady. Ale jestli je to dobrá nebo špatná rada, to vás nezajímá?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz