Jak a jestli střihnout tuto třešeň



Stránky: 1,  2   
host - 138.136 (?) 
19.3.2017 13:56, zobrazeno: 8262x

Dobrý den,

prosím o radu jak a jestli střihnout tuto mladou třešeň. Sadil jsem ji loni, kupoval jsem ji celkem pozdě, už nebylo moc na výběr. Chtěl jsem VAN k mojí Kordii.

Loni neměla akorát ten dlouhý špičák vlevo. Ten vyrazil a za rok takhle narostl. Původní členění prakticky zůstalo, nebo popojelo jen lehce. Jsou na něm, ale pěkné velké květní pupeny.

Prosím o radu, jak a jestli ji střihnout, zvažuji, jestli ji nechat být a z toho špičáku pak postupně zapěstovat terminál. Předpokládám k jeho výšce, že by se tak přirozeně stalo. Co myslíte?

BTW. ten polystyren tam je na tvarování, měla kmínek do vrtule do boku, takto se mi ji podařilo zafixovat. ;-)

Díky moc za názor, michal


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 160.15 (?), 19.3.2017 14:06

peckoviny se stříhají až v létě, ten švihák bych ohnula do boku, v létě buď úplně ustřihla nebo o 2/3 zkrátila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 250.122 (?), 19.3.2017 15:25

To je zajimavy, kolik temrinu pro strihani tresni je na netu, az to vytvari dojem, ze je to uplne jedno. Ja mel podobneho svihaka, ufik jsem ho a udelal jsem dobre. Strom je krasny a i tak dost zahusteny

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.243 (?), 19.3.2017 19:00
Predovšetkým Ste tam nemali pred rokom nechať ten silný výhonok vľavo, vzhľadom na jeho hrúbku nebol vhodný na založenie koruny. Vidíte to sám - je hrubý ako kmienok a hrubší než terminál. Teraz vidím 3 možnosti, ani jedna nie je ideálna. Prvá (foto 1): odstrániť celý terajší terminál a ponechať ten silný ľavý výhonok, z neho spraviť nový terminál a na ňom zapestovať korunku. Strom bude nepekný, s krivým kmeňom. Druhá (foto 2): silný ľavý výhonok odstrániť, ponechať terajší terminál, tie 2 "véčkové" konáriky ponechať, len ich zakrátiť za rastovým púčikom. Z následne vyrašených výhonkov potom 1 až 2 vhodne smerujúce použiť na doplnenie kostrových konárov korunky, keďže dva sú málo. Tretia (foto 3): silný ľavý výhonok odstrániť, ponechať terajší terminál, obetovať aj tie "véčkové" konáriky a zastrihnúť to až pod nimi - teda spraviť zo stromčeka špičiak a korunku zapestovať úplne nanovo. Každá z možností má svoje mínusy, ktoré tu nechcem rozvádzať. Z estetického hľadiska by som volil medzi 2. a 3. možnosťou, ich nevýhodou je že na kmeni vznikne veľká rana, ktorá hrozí glejotokom a komplikáciami. Preto rez vľavo dolu musí byť precízne spravený na konárový krúžok a zatretý balzamom alebo voskom. Rezať by Ste mali najskôr v čase kvetu, prípadne neskôr (teda nie teraz, ale až v čase vegetácie). IH



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 19.3.2017 22:38

Já se přiznám, že bych volil asi první variantu. Stromek z nějakého důvodu vytvořil nejmohutnější cévní svazky a posílá nejvíc živin do toho silného výhonu vlevo.  Z něj se korunka zapěstuje nejlíp.
    Pokud bych volil 2. nebo 3. možnost, neřezal bych na větevní kroužek, nýbrž bych pár let ponechal Zahnův pahýl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.71 (?), 20.3.2017 7:19

Souhlas, podle obrázku vlevo. Kmínek se srovná v průběhu tloustnutí a vše se urychlí úvazkem ke kůlu/dlaze - viz polystyrém = pěstitel s tím má zkušenost.

Ostatní způsoby zababčí se zmlazovacím vlkem v neočekávaných místech - je zbytečné opakovat stejnou chybu na novém "náhradním terminálu".

SfK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 114.80 (?), 20.3.2017 7:39

Veľmi by ma v tomto prípade zaujímal názor ing.Fidlu a pána Přasličáka, a to nielen na postup ktorý by zvolili, ale aj na event.použitie Zahnovho rezu (viď príspevok dr.Vysloužila) a prognózu zababčenia (viď príspevok SfK). Samozrejme, len ak sa budú chcieť vyjadriť.

A samozrejme aj názor ďalších pestovateľov, ktorí (na rozdiel odo mňa) majú s čerešňami bohaté skúsenosti.

Je to kazuistika pri ktorej sa dá diskutovať, a názory sa môžu (a zrejme aj budú) rôzniť.       IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.188 (?), 20.3.2017 8:01

Konkrétně s třešněmi mám zkušenost, že tento druh nejlépe snáší úplné vynechání řezu. Občas chodím naroubovat odkopky a semenáčky planých ptáčnic u polních cest. Pak na ně zapomenu a po pár letech najdu docela slušnou korunku, kde stačí jen pár opravných řezů a stromek vypadá jako kdyby o něj bylo pečováno. Je možné, že kdybychom u zadavatelovy třešně neudělali vůbec nic,  stromek by si možná sám řekl, co chce vytvořit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.71 (?), 20.3.2017 8:40

Zbabčení závisí na výživě. Bude-li výživa dobrá, pak se probudí některý z adventivních pupenů, převezme dominanci a později při tloušťce kmínku nad 15 cm, nepoznáte, že to byl původně laterální výhon (místo terminálního).

Jak již v názvu příspěvku zaznělo "a jestli střihnout" tak já bych osobně v případě, že by to bylo na mé zahradě řez v tomto roce neprováděl.  Výhon je dostatečně dominantní, aby z terminální skupiny pupenů utvořil pravidelné patro. Spodek je plodný a po zastínění stejně zbytní = vytvoří se stromek s patrem nad úrovní ramen.  Když prohledáte v mých starších příspěvcích, zjistíte, že třešně znásilňuji vnucením korunky dvoupatrové. Spodní patro se musí dát sklízet ze země a druhé patro z tříschůdkových štaflí pro domácnost.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 20.3.2017 9:14

trochu sa zveziem. korunku som plánoval tak, že spodné poschodie bude tak ako je (60 cm nad zemou) a druhé urobím ako je to zastrihnuté. tie moje úvahy sú nesprávne a mám tie spodné vetvy neskôr odstrihnúť a korunku formovať až vyššie? mňa to stále ťahá na dve poschodia, ale strom živiny asi dáva vyššie a to spodné bude zababčené, že? 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika