Co to je?

host - 251.161 (?)
16.8.2011 11:00

Pane Vysloužil a ostatní zkušení.

Zasadil jsem višeň Fanal již asi čtyři roky.Z počátku bez problémů, ale asi dva roky se na listech objevují skvrny spíše tmavé tečky a listy po čase opadávají.Vloni před tím zežloutly. Co je to za chorobu a čím ji zlikvidovat?V kterém období stříkat? sadař ze záliby

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 251.161 (?), 16.8.2011 11:00

Pane Vysloužil a ostatní zkušení.

Zasadil jsem višeň Fanal již asi čtyři roky.Z počátku bez problémů, ale asi dva roky se na listech objevují skvrny spíše tmavé tečky a listy po čase opadávají.Vloni před tím zežloutly. Co je to za chorobu a čím ji zlikvidovat?V kterém období stříkat? sadař ze záliby

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 16.8.2011 20:01

Chtělo by to foto, nebo blíže popsat průběh nemoci. Buď se jedná o houbu Stigmina carpophila, která způsobuje dírkovitost listů peckovin a napadá peckoviny již před květem i když viditelné projevy se často objevují mnohem později (ovlivnˇuje to i průběh počasí). V našem kraji je zatím nebezpečnější houba Blumeriella jaapii způsobující skvrnitost listů třešní a višní.

Proti Stigmině je dobré ošetřit fungicidem již před květem, nebo hned po odkvětu, proti Blumerielle se zasahuje asi 2 až 3 týdny po odkvětu.  Na toto téma zde proběhla někdy v červnu diskuse, hledejte zpětně.

Shodou okolností jsem dnes prohlížel asi 7 letý zákrsek odrůdy Těchlovan, která u mne již několik let trpí skvrnitostí listů (Blumeriella). Protože byla bez plodů (zmrzly), mohl jsem si letos dovolit 5 fungicidních ošetření. Přesto vypadá dost bídně. Polovina nemocných listů již opadala a téměř každý zbylý je nějak postižen. Letorosty půjdou do zimy nevyzrálé a o pupenech si také nedělám iluze. Dám stromku šanci ještě příští rok, bude-li se to opakovat ihned se s ním rozloučím.

host - 251.161 (?), 19.8.2011 14:13
Děkuji za odpověď.S velkou pravděpodobností se jedná o Blumeriellu.Protože žádná dírkovitost se neobjevuje.Jde jen o skvrny.Prohlédnu si jak radíte červnovou diskuzi.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz