Co to je?

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?)
11.8.2011 17:52

Nekróza na okraji listů bývá způsobena nadměrným hnojením a to může být i organické hnojení nebo hnojení silným výluhem z trusu. Pomoc je v nadměrném propláchnutí zeminy vodou. Kontrola nadměrného zasolení je možná vysazením pár sazenic salátu. Pokud nezahynou je to už přijatelný stav.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 11.8.2011 17:52

Nekróza na okraji listů bývá způsobena nadměrným hnojením a to může být i organické hnojení nebo hnojení silným výluhem z trusu. Pomoc je v nadměrném propláchnutí zeminy vodou. Kontrola nadměrného zasolení je možná vysazením pár sazenic salátu. Pokud nezahynou je to už přijatelný stav.

host - 141.192 (?), 12.8.2011 1:59
Stále si myslím, že na príčine je hnojivo. Čerešne nie sú tak náročné na hnojenie. Podobne by dopadol napr. prehnojený krušpán. Myslím si, že keby sa nechala čerešňa rásť bez priveľkej starostlivosti, nedošlo by k jej uschnutiu. Takisto o negatívnom účinku stromového balzámu som už v minulosti čítal. Nápad s prepláchnutím zeminy okolo stromu je dobrý. Viac už by som so stromkom nič nerobil. Na vykopanie, zakrátenie koreňov a korunky máte čas až na jar. Pomalu prichádza jeseň a na jeseň, ako mnohí vieme, nie je dobré podporovať rašenie... Paľo

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 12.8.2011 14:45

Když tak hodnotím situaci, není to radostné. Příčinu problému se zaschnutím stronmku se napodařilo jednoznačně určit, názory se různí a pohybují se někde v říši dohadů. Rady, jak stromek zachránit, jsou z tohoto důvodu také více, či méně na vodě, a to všechny, včetně té mé. Například pokud je příčinou problému přehnojení, nevím jak moc by k ozdravění napomohlo ono doporučené "prolévání" okolí stromku, když přelití a "utonutí" je rovněž žhavým kandidátem na důvodnou příčinu problému (viz. příspěvky výše). Připadá mi to jako vytloukání klínu klínem, či spíše přilévání oleje do ohně. Jestliže je příčinou přehnojení, jsou tudíž spáleny kořeny, které tak nemohou poskytovat výživový servis nadzení části stromku v potřebném rozsahu, tedy úměrně rozloze a objemu koruny. Pokud za tohoto stavu budeme vyčkávat do jara, jsem přesvědčen, že stromek zdárně dokončí své již započaté schnutí. Proto, pokud bych se rozhodl pro aktivní zásah, nic bych neodkládal, ale zasáhl bych neprodleně. Stromek nyní (tj. "na podzim") nenaraší, ale bude rád když růstane živ.

host - 19.125 (?), 12.8.2011 15:24

Wimpi, ve Vašich fotkách jsem navíc našla stejně napadené listy jako měla moje třešeň loni i letos. Nevím, jestli i toto nemá souvislost se stavem stromu, jaký je teď.

Na podzim nebo maximálně na jaře zasadím novou třešeň. Lenka:-)

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 12.8.2011 15:54

Asi máte na mysli starší fotografie s houbovou chorobou Blumeriella jaapii, "skvrnitost třešní a višní". Tato houba je v současném období skoro na všech stomech (třešních), více postihuje nověji vyšlechtěné odrůdy, než odrůdy tradiční. Na fotografii listů, které jste sem vložila Vy, jsou skvrnky po napadené touto houbou patrné, ale napadení je relativně slabé. Příčina problému bude dle mého názoru jinde, než u této choroby. Pokud totiž tato choroba silně napadne strom, přednostně to začíná v partiích na starších listech, na mladší listy, vyrůstající na koncích letorostů se rozšiřuje napadení postupně a pozvolna, proto bývají mladé listy postiženy méně. U Vás se ale podle podaných informací jedná o sesychání stromku jako celku.

host - 19.125 (?), 12.8.2011 17:11

Tak už to má za sebou... byla vyhnilá zevnitř. Nevím jestli to byla choroba nebo jsem ji moc zálevala, máme jílovitou půdu, takže byla moc zamokřená. Zemina byla cítit hodně jako kompost a vykopaný kmen také. Takže to byl sice radikální řez, ale myslím, že jediné řešení.

Je to velká škoda, byl to krásný stromek.

Všem moc děkuji za příspěvky! Lenka:-)

host - 166.32 (?), 12.8.2011 23:07
Dobrý deň Lenka! Bol to naozaj pekný zelený stromček. Na snímke sa nezdá Vaša pôda až tak ílovitá, skôr dobre zaliata mísa pod korunkou a možno prihnojená organickými hnojivami (?). Pestoval som aj stále pestujem čerešne v ílovici, iba so zásobným hnojením pri výsadbe a vždy bez komplikácií. Možno Váš podpník vyžadoval inú pôdu. Keď budete sadiť nový stromček, nedávajte ho na to isté miesto, aby sa korene nové rastliny znovu nenainfikovali. Spýtajte sa u predajcu na typ podpníka a podľa toho si pripravte zeminu pred výsadbou. Záhradnícke substráty na vyľahčenie ílovitej pôdy by mali byť bezpečné. Kmienik pre istotu chráňte napr. pletivom pred poškriabaním mačkami. Držím palce, druhý raz to istotne vyjde! Paľo

host - 19.125 (?), 13.8.2011 9:48

Dobrý den Pal'o,

díky za podporu, určitě dám nový stromek na jiné místo.

Myslím, že problém nebyl v jílovité půdě. Stále přemýšlím, co jsem udělala špatně. Jediné, co jsem udělala jinak než minulá léta, bylo přihnojení Cereritem(a je fakt, že před Cereritem byla ok- ale možná už tam něco začínalo, jen to nebylo vidět). Jinak zálivku jsem jí dopřávala i loni velkou jako letos a to bylo loňské léto studenější. Je zvláštní, že letos měla cca 20 třešní a výborných a najednou takový konec.

Letos poprvé jsem pravidelně hnojila úplně vše na mé zahrádce a má to něco do sebe, vše je krásné a v lepším stavu než loni. Akorát ta třešeň to nepřežila. A např. meruňka zákrsek, která by měla být náchylnější, tak ta je nádherná.

Jde mi dobře a plodí i jabloň s podnoží M26, která vyloženě nemá mít těžkou a zamokřenou půdu. A to navíc stojí blízko bazénu(občas je přímo zatopená:-))), takže vody má mnohem víc než měla ta třešeň.

Je jasné, že jsou ztráty, ale člověka zamrzí, když se se stromem roky piplá a pak je najednou po něm(tím víc, když je někdo jako já... amatérka, co sedí na houpačce s kafíčkem a kochá se pohledem na svoje výpěstky a má z toho druhý Vánoce:-))) ...a to mám do důchodu hoooodně daleko:-)).

Moc díky a hezký den Lenka:-)

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 13.8.2011 21:59

Myslím si, že problém Vašeho stromku nebyl v žádném hnojivu, ale v loňském i letošním pilném zalévání. Je sice hezké, když dáte do připravené jámy pro třešeň odlehčenou zeminu, či nějaký substrát, ale pokud je okolní zem jílovitá a přeženete to se zálivkou, voda zůstane v původní jámě a kořeny hnijí. Stromek vypadá dlouho normálně a pak najednou odejde během 2 až 3 týdnů. Podobně dopadl jeden můj známý s tříletým Topazem na MM 1O6, vsazeným do nepropustné zeminy. Tak vydatně zaléval, že před sklizní, v září, mu stromek během 3 týdnů odešel a on ho pak vytáhl téměř bez kořenů.

Navíc, třešeň nemá ráda vlhké stanoviště a dolíky. Má nejraději mírný svah, nebo alespoň trochu vyvýšené stanoviště.

host - 16.250 (?), 14.8.2011 14:12

Přesně tak. Třešně, ale i jiné peckoviny nesnáší vysokou spodní vodu. Pokud jste ještě dostatečně zalévala, a to i přesto, že poslední dva roky jsou výrazněji deštivé a s kombinací s těžší a nepropustnou půdou, výsledek s přelitím se může dostavit. Já co mám zahradu u potoka a k tomu těžkou půdu, mám všechny stromy třešní ale i ostatních peckovin výrazně napadeny klejotokem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu19:08
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu18:48
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Kolikovaci pripravek8.11.2024
Kolíkovaní nábytkových desek8.11.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup3.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika