Da sa pouzit aj 9 sit, ale 5.-9. uz len na dosusanie (mam 9 sitovu Concept s regulaciou teploty asi 4-5 rokov staru). Napr. tento rok, kedze boli v SR dva statne sviatky 29.8 a 1.9. pocas jedneho pracovneho tyzdna, mal som ambiciu ususit trochu viac sliviek ako zvycajne. Susil som Stanley, ktore vdaka mrazovej a piliarkovej prebierke boli pekne velke. Susim polovicky, lebo sa chcem vyhnut cervivym plodom, cele plody by sa aj tak nevosli (kvoli vyske sit) a navyse sa polovicky rychlejsie susia nez cele plody.
Doobeda som nalozil 4-5 sit, nastavil na 60-65 °C, podla moznosti raz za hodinu ci pol zrotoval ob 1 sito. Na zaciatku si mozem dovolit aj takuto vyssiu teplotu, lebo v plodoch je este "volna" voda, odparovanim ktorej sa plody chladia a teda aj napriek 60-65 °C, je teplota plodov vyrazne nizsia. Ak nemam moznost prehadzovat, tak zacinam s 50-55 °C. Vecer uz je volna voda prec a plody znacne zmensia objem. Daju sa upratat na zhruba 3 sita a teplota sa znizi na 42-45°C. Pri takejto teplote sa mozu susit kludne celu noc bez rizika prisusenia, prehriatia alebo niecoho horsieho. Rano ich odstavim, nalozim novu varku na 4-5 sit a tu staru varku prilozim navrch az ked je z novej varky volna voda prec. Teda na noc je uz nalozena nova aj stara varka. Dalsi den som obe varky odstavil a pridal 4-5 sit tretej varky. Tak som nakoniec po najvacsom zmenseni objemu susil nejakych 8-9 sit troch varok spolu. Popri tom som pridal par platkov hrusiek a jablk, co som nasiel pod stromami a vedel som, ze sa cerstve nestihnu zjest. Vysusene bez problemov.
Celkovo su najjednoduchsie susitelne jablka a hrusky - vzdy susim cca 0,5cm platky. Stvrtky, osminky a pod su podla mna nevhodne - jeden koniec je presuseny, druhy je nedosuseny a ked sa aj dosusi, vyzera to nevzhladne pokrutene. Toto ovocie sa da ususit za 24 hod + pripadne poistujuce dosusenie pri 40°C. Marhule susim tiez len na platky, lebo maju vela vody a malo cukru a max 3 vrstvy cerstveho ovocia. Takto nezhnednu a ani pri skladovani neplesneju. Vsetko ovocie susim zrele, ale este neprezrete - t.j. s pevnou, prave zamäkajúcou dužinou. Ked ovocie prezrie, je vodnate/ ma malo susiny, po vysuseni z neho zostane len nieco viac ako supa.
Ak na zaciatku nastavite privysoku teplotu, povrch plodu sa uzavrie a vnutro sa dobre nevysusi. Preto je lepsie susit pri nizsich teplotach, idealne tak, aby teplota plodov nepresiahla tych cca 45°C, aby sa zachovalo co najviac vitaminov.